Bodrum Gündem

Uğur Mumcu Bodrum’da Anıldı

Uğur Mumcu Bodrum’da Anıldı

Gazeteci Uğur Mumcu katledilişinin 28.yılında Bodrum’da gerçekleştirilen törenle anıldı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Anma etkinliğine Muğla Barosu Bodrum temsilcisi Av.Cavidan Karaöz Özyiğit, ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı, CHP Bodrum ilçe Başkanı Halil Karahan, CHP Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan ve Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Avukat Cem Yalçın ile vatandaşlar katıldı.

“Bu Devlet Kimin..?”

Saygı duruşunun ardından basın açıklamasını okuyan Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit, gazeteci Uğur Mumcu’nun bir konuşmasında geçen “Bu devlet kimin” diyerek başladığı basın açıklamasında şunları söyledi “Susmayı, kendi kabuğunun içine çekilmeyi çağın suçu olarak niteleyen Mumcu “cesur bir kere, korkak bin kere ölür” anlayışının erdemini yaşamı pahasına kanıtlamıştır. Demokrasi ve insan hakları savunucusu olarak ilkelerinden hiçbir zaman ödün vermemiştir.

Bu 28 yıl boyunca, bunu yapan iç ve dış güçlerin bir bir aydınlatılacağı konusunda namus sözü verenler, her yıl 24 Ocak’ta anma törenlerinde hamasi nutuklar vermekten başka bir görev üstlenmemiştir.

28 yıl önce Uğur Mumcunun gördüklerinin bugün yaşadıklarımıza nasıl hayata geçtiğini, cesur ve vatansever insanlara ihtiyacımızın ne kadar fazla olduğunu görmekteyiz. Uğur Mumcu’nun yıllar önce gördüğü tehlikeler, tehlike” olmaktan çıkmış, bizzat yaşanmıştır, yaşanmaktadır.

“Eğer bir ülkede işsizlerin, insanların insanca yaşama özlemlerine karşı devlet susacaksa “Bu devlet kimin devletidir?” diye sormak tüm yurttaşların hakkıdır, demişti bir yazısında Uğur Mumcu.

Biz unutkan bir ulusuz. Unutuyoruz olup bitenleri. Unutuyoruz ve oğulları kızları ölen ana-babaları, kanlı gözyaşlarıyla baş başa bırakıp gidiyoruz. Unutmayalım, unutturmayalım!”

“Biz Halkız, Yeniden Doğarız Ölümlerde…”

Muğla Barosu Bodrum temsilcisi Av.Cavidan Karaöz Özyiğit’in ardından konuşan gazeteci Fatih Bozoğlu, evinin önünde 28 yıl önce katledilen gazeteci Uğur Mumcu için Pablo Neruda’nın Budayın Türküsü şiirinden seçtiği “Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerde…” cümlesinde ülkesi adına yaptıkları ile her daim hatırlanacak ölümsüz bir meslektaşı için şunları dile getirdi

“Yaşadığımız ülkede yıllardır gazetecilere, bilim insanlarına, sendikacılara, aydınlara, öğrencilere karşı düzenlenen saldırıların tek bir amacı var: Halkın gerçekleri öğrenmesini engellemek ve topluma korku salmak. Halkın vicdanı olan Uğur Mumcu bu saldırıları organize edenlerin karanlık ilişkilerini afişe ettiği için öldürüldü.

Her yıl Ocak ayı geldiğinde polis şiddetine kurban giden gazeteci Metin Göktepe’yi, ırkçı kurşunlara hedef olan Hrant Dink’i, hain bir pusu ile Diyarbakır’da katledilen Gaffar Okkan ve profesyonelce düzenlenmiş bombalı suikastta can veren Uğur Mumcu’yu anıyoruz. Yine karanlık güçlerin kurşunları ile yaşamını yitiren Abdi İpekçi’yi de 1 Şubat’ta anacağız.

Yalnız ve güzel ülkemde yıllardır gazetecilere, bilim insanlarına, sendikacılara, aydınlara, öğrencilere karşı düzenlenen saldırılar ve katliamların tek bir amacı var: Halkın gerçekleri öğrenmesini, olup biteni sorgulamasını engellemek ve topluma korku salmak.

Son 100  yıl içinde gazetecilik yaparak halkı bilgilendirdiği için saldırıya uğrayarak can vermiş 66 gazeteci var. Bu gün de gazetecilere yapılan saldırıların, ülkeyi yönetenlerce hâlâ olağan şiddet olaylarından kabul edildiğini görüyoruz. Saldırıları gerçekleştirenlere karşı cezasızlık uygulaması sürüyor. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkının önündeki duvarların yıkılmasını, gazetecilere yönelik saldırıların, gerçek azmettiricilerinin bulunmasını hala bekliyoruz.

Lakin o karanlık güçler şunu asla unutmasın “Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerde…”

 

Yorumlar

  1. Nesrin Korucu dedi ki:

    Sevgili Cavidan Özyiğit’in, her sene olduğu gibi,yine duyarlı,titiz hazırladığı konuşmasıyla,ardından Sevgili Fatih’in Gazeteci kimliğine dokunarak yaptığı konuşmayla Uğur Mumcu’yu andık.Yine yağmurlu bir günde,tıpkı öldürüldüğü karlı kış günü gibi.