Bodrum Gündem

Muğla Barosu olarak İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyoruz

Muğla Barosu olarak İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyoruz
22.03.2021
0
A+
A-

Muğla barosu kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonunun İstanbul Sözleşmesinin feshi ile ilgili basın açıklaması  yayımladı.

Bodrum Gündem Haber

İstanbul Sözleşmesi’nden feshi kararı ile ilgili yapılan basın açıklamasının başında; 19 Mart 2021 tarihinde yayımlanan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine dair Cumhurbaşkanı kararı Anayasa’ya aykırı olup Avukatlık Kanunu’nun 76. Maddesinin bize verdiği yetki ve sorumlulukla İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyoruz…” İfadeleri yer aldı.

Muğla barosu kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu açıklamaya “Anayasa’nın 90. maddesi gereği usulüne uygun olarak yürürlüğe girmiş olan uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir ve 87. maddesi gereği kanunların yürürlükten kaldırılması TBMM’nin görevidir. Anayasa’nın 104. maddesi ile temel hakların, kişi hakları ve ödevlerinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle düzenlenemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Aynı maddede, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kanunun çelişmesi halinde normlar hiyerarşisi gereği kanunun uygulanacağı emredilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi hukuka ve Anayasa’ya aykırı olup, yürütme organı tarafından yasamanın yetkisinin gaspı niteliğindedir. T.C. Anayasası’nda yer alan amir hükümler gereği İstanbul Sözleşmesi halen yürürlüktedir. Yargının kurucu unsuru olan avukatlar olarak, Cumhurbaşkanlığının da Anayasa’ya ve hukuka uymak zorunda olduğunu hatırlatıyor; Muğla Barosu olarak İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyoruz…” diyerek devam etti.

İstanbul Sözleşmesi, temelinde bir insan hakları sözleşmesi olduğunu ve kadınların şiddetten uzak ve ayrımcılığa uğramadan yaşaması için vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Muğla barosu kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu “Amacı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddetin ve ayrımcılığın tüm biçimlerinin yok edilmesi ve kadın ile erkek arasında eşitliği sağlamak olan; bununla birlikte, şiddete maruz bırakılanları korumak, güvenliğini sağlamak, fiziksel ve psikolojik sağlıklarını yeniden tesis etmek olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı tarihi bir hatadır…”

Basın açıklaması “İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkmak, insan haklarına karşı çıkmaktır. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı hukuka aykırıdır ve hükümsüzdür. Muğla Barosu olarak, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşlarını, TBMM’yi, siyasi partileri, yerel yönetimleri İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya ve uygulamaya çağırıyoruz…” cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.