Bodrum Gündem

TÜRSAB 1. Uluslararası Turizm Forumu Açılış Töreni

TÜRSAB 1. Uluslararası Turizm Forumu Açılış Töreni

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) düzenlediği, dünya genelinde pandemiden en çok etkilenen turizm sektörünü ‘Yeniden Doğuş’ sloganıyla bir araya getiren 1. Uluslararası Turizm Forumu’nun açılış töreninde TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, ‘‘Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve gelenekselleşmesini planladığımız TÜRSAB Uluslararası Turizm Forumu ile bir nebze de olsa sektörümüzün motivasyonunu artırmanın yanında sektörümüzün önünü görebilmesine olanak sağlayacak bir vizyon oluşturmayı amaçladık’’ diyerek kendi alanında yetkin ve önemli isimlerin katılımlarıyla gerçekleşen forumun açılışını yaptı.

Bodrum Gündem Haber

Turizmin ana konuları dışında teknoloji, tanıtım, pazarlama, çevre ve sürdürülebilirlik gibi pandemide daha da öne çıkan konulara yer verilen forumun açılış töreninde Bağlıkaya, ‘‘Hepimizin bildiği üzere, turizm sektörü olarak çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Salgının ortaya çıkmasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçti. Sektörümüz ve dünya turizmi açısından yüzyılın en büyük krizi ile mücadele ediyoruz. Bu süreçte TÜRSAB olarak, tüm gücümüzle sektörümüzün nefes alabilmesi için alınması gereken doğru önlem ve tedbirleri, ilgili makamlara yazılı ve sözlü olarak bildirdik; bilgilendirmelerde bulunduk. Bu süreçte verilen her türlü destek ve katkı için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkürlerimizi sunuyoruz’’ dedi.

‘‘Bizler, yeni dönemin savaşçıları olarak turizm sektörünün başarılı yarınlara ulaşması için mücadelemize devam edeceğiz’’

Bağlıkaya, ‘‘Sektör olarak birçok krizi çok zor koşullar altında birlikte atlattık. Ülkemize ve sektörümüze olan sevgimiz, bağlılığımız bizi hep güçlü kıldı; umudumuzu yitirmedik. Bu kriz bizi birbirimize daha güçlü bağladı, kenetlendik, bir olduk, ayakta kalmaya çalıştık. Bugünden vazgeçersek geleceğe ulaşamayacağımızı, Türkiye’nin geleceğinin turizm olduğunu anlatmaya çalıştık’’ diyerek çalışmaların devam hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

Bağlıkaya; ‘‘İçinden geçmekte olduğumuz bu zorlu süreçte sektörümüze Kısa Çalışma Ödeneği başta olmak üzere yeni destekler verilmesi, sektörümüzün kendisi toparlaması için büyük önem arz ediyor’’.

 ‘‘Bu konudaki taleplerimizin çok değerli devlet büyüklerimiz tarafından bir kez daha değerlendirilmesinin bizler için taşıdığı anlam ve önemi bir kez daha ifade etmek istiyorum’’ cümlesiyle Bağlıkaya, turizm sektöründe nitelikli istihdamın kaybolmaması ve ayakta durabilmesi için Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Açılış törenine katılan DEİK Başkanı Nail Olpak, ‘‘Turizm sektörüne baktığımızda merkezinde elbette diğer sektörlerde olduğu gibi insan var ama daha fazla var, başta seyahat kısıtlamaları olmak üzere çok fazla etkilenmiş durumda. Ülkemizde de iyi götürdüğümüz bir süreci maalesef son bir buçuk ayda artan vaka sayıları ile inşallah gerekli dersleri alarak tekrar toparlayacağımızın ön görüsü ve aşılamanın da yaygınlaşmasıyla makul bir süreçte yavaşlayacağı beklentisiyle turizm sektörünün bir ümidi olacağı ve yeni normaldeki turizm politikalarını gördüğüm kadarıyla bugün tartışacağız. Ben bu noktada önemli olduğunu düşündüğüm için katıldığım hemen hemen her programda tekrarladığım birkaç hususu bir miktarda turizm sektörüne uyarlama gayretiyle ifade etmek istiyorum’’ cümleleriyle turizm sektörünün öneminin altını çizdi.

Olpak; ‘‘Biz turizm sektörünü hep “bacasız sanayii” olarak ifade ettik. Sanayii sektörü nasıl ülkemize ihracat yoluyla önemli döviz girdisi sağlıyorsa turizm sektörü de ülkemize “bacasız sanayii” olarak yıllarca kazandırdığı döviz girdisiyle başta cari açığımızın kapatılması olmak üzere çok olumlu etki sağladı. Umarız sektörümüz en kısa zamanda bu süreçle hep birlikte gayretlerle toparlanır’’ cümleleriyle turizm sektörünü tekrar hak ettiği yere taşıma konusunda tüm sektörleri ve kamu kuruluşlarına dayanışma çağrısında bulundu.

TÜRSAB’ın ev sahipliğinde gerçekleşen forumum açılış töreninde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ‘Önümüzde yeni bir dönem var. Neredeyse 1,5 yıldır tüm dünyanın evde olduğunu düşündüğümüzde, uçuşlar tam anlamıyla başladığında turizmin öncülüğünde hizmet ihracatımızın yeni rekorlara imza atacağına inanıyorum. TÜRSAB 1. Uluslararası Turizm Forumu, Türk turizminin hem bugünü hem de yarınları için oldukça önem arz ediyor. Bugün ortaya konulacak vizyonla beraber, yakın gelecekte 100 milyon ziyaretçiyi ülkemizde ağırlayacak ve hizmet ihracatımızdaki artışla “İhracatla Yükselen Türkiye’yi’’ hep beraber inşa edeceğiz’’ dedi.

Açılış törenine katılarak değerlendirmelerde bulunan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, ‘‘Bir yılı aşkın süredir mücadele ediyoruz. İş kollarının çok çeşitlenmiş olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bakanlık olarak bu kapsamda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz; Güvenli Turizm Sertifikası bunlardan biri. Turizmde hedef ülkelerimizde de salgının kontrol altında olması çok büyük önem arz ediyor’’ cümleleriyle Bakanlığın çalışmaları ve hedeflerini dile getirdi.

Alpaslan; ‘Mayıs ayı bitmeden turizm sektörü çalışanlarını aşılamayı hedefliyoruz.’

Turizm sektörü çalışanlarının öncelikli aşılanması ile ilgili tarih veren Alpaslan, ‘‘TÜRSAB’ın düzenlediği bu forumu oldukça faydalı ve etkili buluyoruz. Bu çalışmalarından dolayı TÜRSAB’ı tebrik ediyorum. Bakanlık olarak forumu ilgiyle takip edecek ve kamuoyuyla paylaşımlarda bulunacağız’’ cümleleriyle foruma desteklerini iletti.

Yorumlar