Bodrum Gündem

LGBTİ+ hakları sendikal haklardır

LGBTİ+ hakları sendikal haklardır

Eğitim Sen Bodrum Temsilciliği, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü tarfından eşcinselliğin akıl hastalıkları listesinden çıkarılışının yıl dönümü ile ilgili yazılı basın açıklaması yayımladı. Yayımlanan basın açıklamasının başında “17 Mayıs, 1990’dan itibaren her yıl Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor.” denildi.

Bodrum Gündem Haber

Homofobi ve transfobi, genel olarak, eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik gibi farklı cinsel yönelimleri veya cinsel kimlikleri bulunan insanlara yönelik “ayrımcı, tutumlar veya davranışlar” olarak tanımlandığı belirten Eğitim Sen Bodrum Temsilciliği ifadelerine şu şekilde devam etti; “Türkiye’de birçok LGBTI+ birey, cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerine bağlı nedenlerle öldürülüyor ya da günlük ve iş hayatlarında ayrımcılığa uğruyor, okullarda zorbalık ve ayrımcılığa uğrayıp eğitim sisteminin dışına itiliyorlar. Özellikle son dönemde iktidar eliyle bu insanlar, düşmanlaştırılıp, hedef haline getirilmekte, sürekli tehdit edilerek şiddete maruz kalmaktadır. Türkiye’de pandemi bahane edilerek Lgbti+lar ayrımcılığa maruz kalmakta, hakları elinden alınmaktadır. Kadına, çocuğa, mülteciye, lgbti+lara şiddetin önüne geçmek, önlem almak ve toplumsal düzenlemeler yapmak için en önemli dayanaklardan ve güvence olan İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı tüm anayasa ve hukuk kuralları hiçe sayılarak tek adam rejimi tarafından fesh edilmiş, şiddetin ve cezasızlığın önü aşikar şekilde açılmıştır.”

LGBTİ+’ları hedef alan ayrımcı söylemlerdeki bu ani yükselişin nedenlerinin başında, hükümetin LGBTİ+’ları ve örgütlerini uzun zamandan beri damgalayan ve ayrımcılığa maruz bırakan uygulamalarının ve söylemlerinin olduğunu ifade eden Eğitim Sen Bodrum Temsilciliği “Hükümeti bu söylemlerden vazgeçmeye, anayasaya, hukuka, uluslararası ve ulusal sözleşmelere uymaya,  yükselen homofobi ve transfobiyle mücadele etmek için tedbir almaya davet ediyoruz. Yetkililer hem açıklamalarında hem de uygulamalarında ayrımcılığı değil, eşitliği teşvik etmelidir. 

LGBTİ+lara yönelik yapılan, damgalama, ayrımcılık ve saldırgan söylemler bu bireyleri hedef haline getirmektedir. Cinsiyet kimliğinin ve cinsel yönelimin bir hastalık olduğu söylemi gerçeğe aykırıdır ve kabul edilemez.” dedi.

Açıklama “Eğitim ve bilim emekçileri sendikası olarak,  LGBTİ+ HAKLARI SENDİKAL HAKLARIDIR diyerek tüzüğünde cinsel yönelim ve cinsiyet ayrımcılığını suç olarak kabul eden ve de homofobiyle mücadele etmek, eşcinsel üyelerin haklarını savunmak için ilk LGBTİ+ Komisyonlarını kuran sendika olmakla gurur duyuyoruz. Eşcinsellik değil homofobi suçtur.

İnsan haklarının, eşitliğin ve özgürlüğün hepimiz için olduğunu hatırlıyor ve hatırlatıyoruz. Cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelimleri fark etmeksizin hepimiz insanız. Hepimiz onurlu bir yaşamı ve korkmadan yaşamayı hak ediyoruz.” cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.