Bodrum Gündem

Ülkeye turist girişleri aşı karnesi koşuluna bağlanmalı

Ülkeye turist girişleri aşı karnesi koşuluna bağlanmalı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve Tüm Şubelerinden yazılı basın açıklaması yayımlandı. Yayımlanan basın açıklamasının başında “Anayasal yurttaşlık haklarımıza dayanarak,  ülkeye turist girişlerinin aşı karnesi koşuluna bağlanmasını talep ediyoruz.” denildi.

Bodrum Gündem Haber

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve Tüm Şubelerinden yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Sosyal hukuk devleti ilkesinin benimsendiği tüm ülkelerde siyasal iktidar, öncelikle yurttaşların sağlığını gözetip korumakla yükümlüdür. Yürürlükteki Anayasanın 2. maddesine göre “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliği’ne bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir”. Yaşama Hakkı ve Sağlık Hakkı,  Türkiye’de de anayasal güvence altına alınmış bulunan temel haklardır.

Anayasanın 17. maddesine göre “Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.” 56. maddesine göre de “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. (…) Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimdeki sağlık ve sosyal kurumlardan yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.”  Sağlık hakkı, kişilerin yaşam haklarının korunması temelinde, kişinin “maddi ve manevi varlığının bütünlüğü hakkı” kapsamında bir temel insan hakkıdır.

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak sağlığımızın korunması için tatil amacıyla ülkemize gelecek turistlerin aşılanmış olmasını talep ediyoruz. Bunun tersine yurttaşların aşılanmış olduklarını turistlere kanıtlamak durumunda olmaları, bu amaçla turistlere yönelik kampanyalar başlatılması yanlıştır.  Aşılanmış sokak canlarının kulağına küpe takılmasını çağrıştıracak yöntemlerle yurttaşların aşılı olduklarını gösteren yakalık, kimlik bilgisi, şapka vb. işaretler taşımasını gündeme getirmek,  yurttaşlık onurumuzu zedeler.

Ülkeleri yönetenler öncelikle kendi yurttaşlarının yaşama hakkını ve sağlığını gözetmekle yükümlüdür. Bu ülkemiz bakımından bir tercih meselesi değil, anayasal bir zorunluluktur. Türkiye Cumhuriyeti bir sömürge ülkesi değil, egemen bir ülke olduğuna göre anayasal yurttaşlık haklarımıza dayanarak aşılandığımızı kanıtlamak yerine,  başka pek çok devletin yaptığı gibi,  ülkeye gelecek tüm turistler için aşılanmış olma koşulunun getirilmesini talep ediyoruz.”

Yorumlar