Bodrum Gündem

Karpuz fidesi dikimi ile karpuz hasadı aynı dönemde yapıldı

Karpuz fidesi dikimi ile karpuz hasadı aynı dönemde yapıldı

Muğla’nın farklı bölgelerinde periyodik üretimle 6 ay boyunca karpuz üretimi olacak.

Bodrum Gündem Haber

Muğla’da “Katma Değeri Yüksek Sebze Üretim Projesi” kapsamında 40 bin adet karpuz ve 23 bin adet altay f1 tipi hıyar fidesi üreticilere dağıtıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen projede, fidelerin maliyetinin %25’i üreticiden %75’i Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklendi. Muğla’nın Milas, Yatağan, Datça, Seydikemer ve Menteşe İlçelerinde dağıtımı yapılan fideler toplam 120 üreticiye ulaştı. Ayrıca yine bu proje kapsamında 220 dekar alanda çeşitli soğan çalışmalarının yanında 25 bin adet biber ve patlıcan çeşitleri de dağıtıldı.

Menteşe İlçesi Yaraş Mahallesinde gerçekleştirilen karpuz ve hıyar fide dağıtımına  Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Menteşe İlçe Müdürü Mehmet Kuray, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

“Bir yandan karpuz fideleri burada toprakla buluşurken, bir yandan da Dalaman İlçemizde karpuz hasadını gerçekleştireceğiz.”

İl Müdürü Barış Saylak konuşmasında “Pandemide zor günler geçiriyoruz. Bu zor günleri birbirimize destek olarak atlatacağız. Başka ülkelerde pandeminin ilk günleri marketler yağmalanırken ne mutlu ki ülke olarak tahıl ambarımız doluydu. Biz böyle bir sorun yaşamadık.  Birçok ülke yaşlılarını ölüme terk ederken biz yaşlılarımıza ve her vatandaşımıza sahip çıktık. Birlikte bu zorluğu aşacağız. Tünelin sonu göründü. Tarımda da pandemi ile birlikte yaşanan kuraklıkla zor günler yaşadığımızın farkındayız. Ben ve ekip arkadaşlarım her zaman olduğu gibi projeler üreterek sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Sağlık çalışanları gibi sizler görünmeyen kahramanlarsınız. Siz ürettikçe biz güçlüyüz. Bir yandan karpuz fideleri burada toprakla buluşurken, bir yandan da Dalaman İlçemizde karpuz hasadını gerçekleştireceğiz. Muğla bu anlamda çok şanslı bir il.  Bir tarafta ürün hasat olurken diğer bir bölgede yetişiyor. Bizlerde üretimi zenginleştirmek için birçok proje ile sizleri destekleyecek,  sahada yanınızda olacağız.” dedi ve sözlerini bereketli bir sezon dileyerek tamamladı.

Aynı dönemde fide dağıtımı yapılırken, karpuz hasadı gerçekleştirildi.

Dalaman’da ilk turfanda karpuz hasadı gerçekleşti. Dalaman İlçesinde bulunan üretici Yusuf Gündoğdu’ya ait yaklaşık 800 dekar alanda yılın ilk karpuz hasadı gerçekleşti. Hasada Dalaman Kaymakamı Ali Güldoğan, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Dalaman Tarım İşletme Müdürü Adem Kalaycı, Muğla İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erizan Yılmaz,  Dalaman İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Akdeniz Dalaman Ziraat Odası Başkanı T.Tayfun Tuncay, Dalaman ve üreticiler katıldı.

İl Müdürü Barış Saylak “Üreticimiz Yusuf Gündoğdu’ya ait üretim alanında hasat yaparken, Muğla’nın Milas, Yatağan, Datça, Seydikemer ve Menteşe İlçelerinde karpuz fidelerini dağıtıyoruz. Burada hasat yapılırken, diğer bölgelerimizde toprakla buluşturulan fideler ile periyodik üretimle 6 ay karpuz üretme şansımız olacak.  Ayrıca burada da gördüğünüz üzere Dalaman karpuzunun farklı aroması ve lezzeti var. Ayrıca ilk hasadı yapılan karpuz olma özelliği ile avantajlı durumda. Bunu değerlendirmek adına markalaşma yolunda adımlar atmamız gerekiyor. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyor, bereketli sezon diliyorum.” dedi.

Muğla’da “Katma Değeri Yüksek Sebze Üretim Projesi” kapsamında 7.500 adet aşılı starbus karpuz fidesi, 23.000 adet çekirdek olarak starbus karpuz ve patanegra karpuz ve 23.000 adet altay f1 tipi salatalık fidesi üreticilerimize dağıtılmaya başlandı.  %25’i üreticiden %75’i Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce desteklenen fideler toprakla buluşurken anı dönemde Dalaman İlçesinde karpuz hasadı yapıldı.

İl Müdürü Barış Saylak “Üreticilerimize bereketli bir sezon geçirmelerini ve Dalaman karpuzunun farklı aromasından dolayı markalaşma yolunda adımlar atılmasını söyledi”

Katma değeri yüksek sebze üretimi çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor

“Kırsal alanda bitkisel üretiminin arttırılmasının yanı sıra gelir ve istihdam olanaklarının arttırılması, değişik ürün çeşitlerinin yörede yetiştirilerek münavebe uygulanmak suretiyle doğal dengenin korunmasına katkıda bulunulmaktadır.

Burada esas amacımız katma değeri yüksek sebze çeşitlerinin farklı zaman dilimlerinde (kıt olduğu dönemlerde) turfanda olarak yetiştirilmesi gerçekleştirilerek üreticilerin gelirlerinin arttırılması ve piyasanın bu dönemde talep ettiği ürün çeşitlerini bol ve kaliteli olarak sağlamaktır.

Bu zamana kadar ilimizde ilk defa üretimi yapılan 10.000 adet  “tarla sarmaşığı” (mor patates) ve 2 dekar alanda “zerdeçal ve zencefil” sebzelerinin fide ve tohumlarının dağıtımları yapılarak üreticilerle buluşturduk.

Ayrıca yine bu proje kapsamında 200 dekar değişik renklerde ve değişik dayanımlarda soğan çeşitlerinin dağıtımları da yapılacaktır. Bu proje çalışmalarımızla Ağustos ayı başında 250 dekar alanda “şevketi bostan”, yaklaşık 130.000 adet “kışlık sebze” fidesi Ağustos sonlarında üreticilerimize dağıtılacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.