Bodrum Gündem

Yaz aylarının kabusu Sivrisinek

Havaların ısınmasıyla birlikte kış uykusundan uyanan sivrisinekler yurttaşların kabusu olmaya başladı.

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü Vektörle Mücadele Birimi ekipleri, tüm Muğla da olduğu gibi Bodrumda da sivrisinek ve karasinek başta olmak üzere hamamböceği, pire, kene, fare vb. gibi haşereler ile mücadelesine 39 personel ve 10 araçla devam ediyor.

Çiçekleriniz de sivrisinek kaynağı olabilir…

Sivrisineklerin durgun sularda ürediklerini hatırlatan uzmanlar, Bodrum’da üstü açık su depoları, hayvanlar için bırakılan sular ya da saksıların dibindeki tabaklarda biriken suların da sivrisineklerin üremesi için çok önemli kaynaklar olduğuna dikkat çekiyor.

Çok hızlı ürüyorlar…

Bir sivrisineğin ortalama 200 yumurta bırakırken, önlem alınmadığı takdirde 1 dişi sivrisinekten bir ayda yaklaşık 1 milyon sivrisinek üreyebilmekte. Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı uzmanlar bu riskleri ortadan kaldırmak için evlerin etrafındaki durgun su kaynaklarının boşaltılması, üstlerinin kapatılması, düzenli olarak ilaçlanması veya suyun en az 4-5 günde bir tazelenmesi gerektiğini belirtiyor.

Sivrisinekler ile özellikle yaz döneminde çok yoğun bir mücadele sürüyor…

Bodrum’un birçok mahallesinde sivrisinek ile mücadelenin sürdüğünün bilgisini veren uzmanlar şöyle konuştu; “Çalışmalarımızda en büyük önemi sivrisinekle mücadele almaktadır. Kullandığımız biyosidal ürünlerin etki sürelerine göre ayarlanmış rutin ilaçlama turlarımız kapsamında, sivrisineklerin üreme alanları olan fosseptikler, atıl havuzlar, arıtma tesisleri, sarnıçlar, kuyular, kap kacak içerisinde biriken sular vb gibi 5-6 gün veya daha fazla içerisinde durgun su biriken sivrisinek üreme alanlarına gerekli ilaçlama çalışmaları yapılmaktadır. Sivrisinek mücadelesinde esas olan sivrisineklerin üreme alanlarını ortadan kaldırmak veya gerekli ilaçlama çalışmalarını yapmaktadır. Bu kapsamda personellerimiz kültürel mücadeleye önem göstermekte ve vatandaşlarımızı mülklerinde bulunan üreme alanlarının ortadan kaldırılması için yıl boyunca bilgilendirme yapmaya devam etmektedir…”

Yurttaşlarında sivrisinek mücadelesinde destek vermesi gerekiyor…

Özellikle sivrisinekle mücadelede yurttaşların katkılarının çok önemli olduğu vurgulanırken, yurttaşlar kendi evlerinin etrafında gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılıyor. Bu önlemler kapsamında yurttaşlar evlerinin etrafındaki kap kacak içlerinde duran suyu boşaltması ve üstlerini kapatması gerektiği konusunda bilgilendirilmeye çalışılıyor.

Kesin çözüm larva mücadelesi…

Bodrum genelinde Muğla Büyükşehir Belediyesince yapılan larvasit mücadelesine destek amaçlı araç üstü ULV (akşam ilaçlaması) yapılmakta olduğu kaydediliyor. Bu ilaçlama çalışması hava şartlarının uygun olduğu koşullarda Bodrum ilçe genelinde ortalama olarak her mahalleye haftada bir olacak şekilde yaz boyunca devam ediyor. Ancak uzmanlar; “Unutulmamalıdır ki, araç üstü ulv ilaçlaması sivrisinekle mücadeleye destek amaçlı yapılan bir çalışmadır. Esas çözüm sivrisineklerim üreme kaynaklarının ortadan kaldırılması, bu kaynaklarda sivrisineklerin üremesinin engellenmesi veya gerekli ilaçlama çalışmalarının yapılmasıdır…” uyarısında bulunuyor.

Yorumlar