Bodrum Gündem

Boğaziçililer, Haklıyken Haksız Konumuna Düşmeyin!

Sevgili Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, paraşütle getirilen; üstelik okulunuzun kodlarına da uymayan yeni rektör Prof. Dr. Melih Bulu’ya karşı Kasım ayından bu yana sürdürdüğünüz direnişi hem destekliyor, hem de liyakate ve üniversitelerin özerkliğine dibine kadar inanmış bir insan olarak bu rektörün okulunuza fayda yerine zarar getireceğini de gözlüksüz görebiliyorum.

Ancak aranızdan bazılarınızı; sizin içinizden gelmiş ve bilimsel kaliteleri uluslararası bilim camiasında sadece kabul görmemiş, üstelik takdir edilmiş olan çok değerli iki bilim adamına asla kabul edilemeyecek olan çirkinlikler sergilemiş olmalarını da kınıyorum!

Rektör yardımcıları olan, biri çok değerli makinacı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez; diğeri, yine çok değerli bir fizikçi olan Prof. Dr. Naci İnci; aranızdan bazılarının çok ağır hakaretlerine ve tacizlerine maruz kaldılar.

Bu iki insanı yemekhaneye geldikleri zaman, çembere alıp, üzerlerine su attılar, önlerine tükürdüler; yetmedi; onlar hiç bir tepki göstermeden oradan ayrılıp kantine giderken, peşlerine takılıp dakikalarca şerefsiz diye bağırdılar, onlara hakaretlerde bulundular.

Bu terbiyesizliği yapanlara ve tüm Boğaziçililere sesleniyorum; bilim camiasında kendilerini ispat edecek hiç bir şeye ihtiyacı olmayan; üstelik Boğaziçi’nin bilimsel kodlarına tam uyan bu iki insanın bu görevleri kabul ederken, “En azından rektörün okulun kodlarını bozacak olası eylemlerinin önüne geçme şansımız” olur diye bir düşünce içerisinde olabilecekleri gibi bir ihtimali hiç mi düşünmediniz?

Adeta liyakat düşmanı olan AKP iktidarı ile bu konuda aynı çizgiye gelmiş olacağınızı da hiç mi hesaplamadınız?

Videonuzu da izledim, ama içim elvermediği için yayınlamıyorum. O videolarda avazı çıktığı kadar şerefsiz diye bağıran, hakaret eden bazı öğrencilerin daha yeni üniversiteli olduğu da görülebiliyor.

Şimdi başınızı ellerinizin arasına alıp düşünmeniz amacıyla, bu iki bilim insanının, üstelik uluslararası da olan akademik kariyerlerini kısaca anlatayım.

PROF. DR. FAZIL ÖNDER SÖNMEZ

Eğitim:

Lisans, Makina Mühendisliği, Boğaziçi Üniversitesi. 1983 – 1988

Yüksek Lisans: Makina Mühendisliği, Boğaziçi Üniversitesi, 1991.

Doktora:

Makina Mühendisliği, UCLA, 1995

Görevler:

1996’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi, Makina Mühendisliği.

Standford Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, “Dünyanın Etkili Bilim İnsanları Listesi”ne alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden sadece 17 kişi bu listeye girebildi!

Bitmedi; iki de patentli buluşu var.

PROF DR. NACİ İNCİ

Eğitim:

Lisans, Fizik Marmara Üniversitesi. 1987

Doktora:

Fizik; Heriot-Watt University, Edinburgh, İngiltere, 1993.

Görevler:

1993-94 – Doktora sonrası araştırmacı, Stanford University ABD.

1994 – 1999: Öğretim üyesi, Boğaziçi Üniversitesi, Fizik.

1999 – 2005:  Öğretim üyesi, Sabancı Üniversitesi, Fizik.

2005-2013: Öğretim üyesi, Boğaziçi Üniversitesi, Fizik

2013-2020: Bölüm Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi, Fizik.

SİYASETLE İLİŞKİLERİ YOK!

Bu çok değerli iki bilim adamımızın ortak özelliği, dini bütün insanlar olması. Yani namazında olan insanlar ve siyasetle organik ilişkileri yok. Yani ne AKP, ne de başka bir partinin üyeleri!

Birinin eşinin başı da açık, türban takmıyor.

ORTAK AKIL

Sevgili Boğaziçililer; sizler, “Ortak akıl”  ne demek ve bu kavramın tam da karşısında olan, “Fanatizm”in ne demek olduğunu anlayabilecek düzeydesiniz. Fanatizm’in cahillikle eşdeğer olduğunu bilmemeniz de mümkün değil.

O zaman bu iki değerli hocanızın gönlünü alın; aranızdaki fanatikleri de hizaya çekin.

Yarın size bugünkü konudan bağımsız, ama eylemlerinizle ilgili, çok şaşıracağınız bir olay da anlatacağım. O zaman ortak akılın önemini, bilmeyen yenileriniz daha iyi anlayacak!

Son sözüm de fanatiklere; hayatım boyunca kimseyi; inancı, partisi ya da ailesi

nedeniyle hedef almadım, daima “Doğru”yu savundum. O nedenle, kimse bana, ama, fakat vs. ile gelmesin; zamanımı çaldırmam!

6 Temmuz 2021-Salı-Fatih Güllâpoğlu

[email protected]

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar