Bodrum Gündem

Haydi Muğla!!! Pandemi Gölgesinde Eğitim

6 Eylül 18 milyon 500 bin ilk ve orta öğretim öğrencilerinin yüzyüze eğitime başlayacağı büyük gün.  Muğla için bu sayı 252 bin öğrenci demek.  Az bir rakam, az sayı değil. 18 milyon 500 bin öğrenci yaklaşık 1 milyon 400 bin öğretmeni ilgilendirir.

Gerekli önlemler ve tedbirler alınıyor. Ancak uygulamaları düzenli, sürdürülebilir yürütülebilmesi için eğitimin partnerleri olan öğrenci – öğretmen – veli yanında servis ekipleri, okul kantin çalışanlarının, gıda maddesi satışı yapanların, pansiyon hizmetlerinin yürütülmesinde görevlilerin titizlikle kurallara uyması gerekiyor. Hatta kurallara uymadan önce alınan tedbirlerin yararına inanmaları yerinde olacaktır.

Sağlık bakanlığının okul sağlığı ile ilgili hazırlamış olduğu program muhteşem. Eğer uygulanabilirse, sürdürülebilirse yetişecek gençler;

  • Psikososyal yönden tam bir iyilik halinde
  • Büyüme ve gelişme döneminde karşılaşılan sorunlar ve bunlarla başa çıkma yollarını bilecekler
  • Görme ve işitme kusur kaybı olanların erken tanı ve tedavisi ve korunma yolları gerçekleştirilebilecek
  • Okullarda şiddetin önlenmesi, şiddetin görülme sıklığı, nedenleri, şiddetle karşılaşılan ortamlar, şiddetin etkileri, risk altındaki çocuklar, şiddetin önlenmesi konusundaki genel yaklaşım, şiddet kullanma riskinde olan çocukların tanı ve tedavileri erken süreçte gerçekleşecek
  • Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede aşı programları, yapılması, soğuk zincir, okul çağı aşı uygulamaları, taşıyıcıların araştırılması zamanında yapılmış olacak.
  • Madde kullanımının yarattığı sorunlar ve bunlarla mücadele
  • Acil durumlara yaklaşım ve ilk yardım uygulamaları okul içinde çözümlenebilecek

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okul sağlığı hemşireliği kadrosunun ihdas edilmiş olması sevindirici bir durum.

Bugün dünyanın mücadele etmekte zorlandığı yeni mutasyonların ortaya çıktığı pandemiden kurtulmanın önemli yolu nüfusun belli kesitlerini oluşturan ve kapalı ortamda birlikte bulunma zorunda olan nüfusun iyi korunması tedbirlerin sürdürülebilir şekilde uygulanmasından geçecektir.

Okul sağlığı hizmetleri bir ekip tarafından yürütülmeli ve sürdürülebilir olmalıdır. Bu ekipte hemşire, psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, beden eğitimi öğretmenleri ekibin içinde yer almalı.

Pandemi ile mücadelede öğrenci – öğretmen – veli üçgeninin yanı sıra servis hizmetleri güvenlik hizmetleri entegrasyonuna ihtiyaç vardır. Çünkü Türkiye genelinde 19 milyon nüfusa, Muğla il genelinde ise 252 bin öğrenci 14 bin idareci ve öğretmen ders başı yapacak. Taşımalı eğitimden yararlanacak öğrencileri de dikkate alacak olursak bu nüfus yaklaşık 25 milyonu bulacaktır.

Pandemi kurallarının uygulanmasının ne kadar önemli olduğunu siz düşünün. Okulların çocuklar için sağlıklı ortam yaratmış hazır olduklarını varsayarak bunları düşünüyoruz.

Haydi Muğla, aşılamada nasıl önde olduysak (başarı sağladıysak) eğitimde de bulaşı olmayan bir il olmak istiyoruz…

Zübeyda Fellahoğlu / Muğla-6 Eylül 2021

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.