Bodrum Gündem

ZIVANADAN ÇIKMAK!

Önce Türk Dil Kurumu’nun (TDK) Sözlüğü’ne göre, “Zıvanadan Çıkmak” ne anlama geliyor bakalım (SABAH Gazetesi’nin sitesinden baktım!):

1- Çok sinirlenmek öfkelenmek.

2- Aklını yitirmek, çılgın gibi davranmak.

3- Denetlenemez duruma gelmek.

Bir siyasetçi, bir kurdela kesme töreninde, halka şirin gözüksün diye önüne konulan 4-5 yaşlarındaki bir çocuğun herkesten önce kurdelayı kesmesi üzerine,  bunu oyun olsun diye yapan, aslında yaptığının anlamının farkında olamayacak kadar küçük olan bu yavrunun kafasına, parmaklarını kapı tokmaklayacak olanların yaptığı gibi gibi büküp sert kemikli kısmını o çocuğun kafasına vuruyorsa; bunu yapan kişiye, “Zıvanadan çıkmış” dersiniz.

Küçücük bir çocuğa bir siyasetçinin bunu yapması, onun “Kontrolden çıkmış olduğunu, o anda adeta aklını yitirerek çılgın gibi bir davranışa yöneldiğini” göstermektedir. Tıpkı sözlükteki anlamları gibi.

Dolayısıyla, o hareketi yapana, “Zıvanadan çıkmış” derseniz TDK Sözlüğü’ndeki bu deyimin anlamlarına da hakkını vermiş olursunuz.

Bir ülkeyi yöneten bir kişinin, “Zıvanadan çıkma hakkı” yoktur. Eğer o kişi, sadece hareketleriyle değil, söylemleri ile de sık sık zıvanadan çıkma halleri gösteriyorsa, acilen psikolojik yardım almalıdır. Hatta bir doktor heyetinin muayenesine sokularak, psikolojik durumu incelenmeli ve ülkeyi yönetebilecek ehliyete sahip olup olmadığı tıbben sorgulanmalıdır.

7 Eylül 2021-Salı-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.