Bodrum Gündem

Halk TV’deki Bazı Yanlışlar ve Doğrular

Halk TV, son aylarda büyük bir yükseliş içerisinde. Özellikle araştırmacı gazetecilik dalında çok başarılı işler çıkaran bazı genç gazeteci kardeşlerimizi akşam programlarında devreye sokarak, olayların perde arkasındaki gerçekleri ve doğruları merak edenler için son derece keyifle izlenen bir kanal olmayı başardı.

Tabii bu özelliğinin yanı sıra Emin Çapa gibi bilimsel bilgi hazinesi olan büyük bir değer ile Ayşenur Arslan gibi medya ve gerçekleri adeta mikroskop altına alan büyük bir tecrübe de kanalın en güçlü ağır toplarını oluşturuyor.

Ama bu genel durum, haberci ve televizyoncu bakış açımızla yapıcı eleştiriler yapmayacağımız anlamına gelmiyor.

GÜNDÜZ KUŞAĞI

Gündüz kuşağında güncel ve dakik gelişmeleri, doğru ve hızlı bir şekilde izleyiciye ulaştıran ve iyi haber sunucuları ile, kısa süreli bağlantılarla bu haberlerin önünü, arkasını, “Bilenlere” irdeleten haber kanalı daima önde olur.

Geçtiğimiz haftaya kadar, nispeten böyle giden, 11.00-13.00 arasında da Ayşenur Arslan gibi bir ağır topla güncel medyayı ve gündemi son derece çarpıcı ve keyifli bir şekilde masaya yatıran, öğleden sonra da aktif haberciliği, doğru bağlantılarla sürdüren Halk TV gayet iyi gidiyordu.

Ama bana göre yanlış bir kararla, gündüz kuşağını da sohbet programları ile doldurmaya başlayan Halk Tv’nin gündüz kuşağının bazı bölümleri adeta köy kahvesi muhabbetlerine dönüşmeye başladı.

Bu yanlış! Gündüz aktif haberciliğinizi daha da aktifleştirin. Son derece uygun bir saatte yayınlanan Ayşenur Arslan’ın Medya Mahallesi programı yeterlidir.

Ben artık gündüz kuşağında muhabbet programları görünce zaplamaya başladım. Şu kısa sürede geldiğim nokta ise, gündüz Halk TV’yi sadece Ayşenur Arslan’ın program saatinde izleme alışkanlığımın başlaması şekline dönüştü.

Bu yanlıştan dönmenizi tavsiye ederim.

İSMAİL SAYMAZ-KADRİ GÜRSEL

Son yıllarda yıldızı parlayan İsmail Saymaz ile tecrübeli gazeteci arkadaşımız Kadri Gürsel’in birlikte sundukları programa  dün tesadüfen takıldım ve izlerken de gerçekten üzüldüm.

Malum, dün Merkez Bankası ekonomi bilimine aykırı olarak, sarayın diretmesi ile faiz indirimine gitti.

İsmail’in bu konuda hiç bir bilgi sahibi olmadan konuşma cesaretini göstermesi beni hem şaşırttı, hem üzdü. İsmail Saymaz, Naci Ağbal’ın da adını vererek, damat Berat Albayrak’tan bu yana Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda üç bakan değişmesinden, doların Naci Ağbal döneminde 6.50’ye kadar gerilediği gibi yanlış bilgilere imza attı.

Malum, Albayrak istifa ettikten sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Merkez Bankası Başkanlığı’na Naci Ağbal’ı getirmiş, ardından Lütfi Elvan’ı da Hazine ve Maliye Bakanı yapmıştı. Bu düzeltmeyi Kadri Gürsel yaptı. Kur konusundaki yanlışı da yakın bir rakamla yine Kadri Gürsel düzeltmeye çalıştı.

E olmadı tabi. Orası yazboz tahtası değil, bir haber kanalı. Eğer haber sunucusu olsa, bu konuda bir yığın ekonomisti, dünyaları ters dönen portföy firmalarının yöneticilerini konuk olarak alır, izleyiciye de zengin ve doğru bir içerik sunardı.

Aslında kanalın hatası, politika faizinin belirlendiği saat 14.00’den 18.00’e kadar Emin Çapa ile özel bir program yapmamasından kaynaklandı.

İşte bunun için de, özel durumları önceden koklayıp, hızlı hareket edilmesi gerekiyor.

GELELİM İSMAİL’E

Yahu İsmail kardeşim, senin ayrı ve şahane işler yaptığın bir kulvarın var. Niye her konuda ahkâm kesme ihtiyacında hissediyorsun kendini?

Katıldığın programları izliyorum, Antalya yayınından bu yana çoğu kez muhalefet milletvekili gibi konuşup, iktidarı her konuda bildik popülist cümlelerle eleştiriyorsun. Anladığım kadarıyla dikkat çekip, parlamentoya adım atmak istiyorsun.

Yapma, çok kıymetli bir habercisin, televizyonda kendi kulvarından ayrılma. Milletvekili olmak istiyorsan da, git istediğin partiye üye ol. Orada da politika uğraşısında ol. Ya da kulis yap.

Ama muhalefet sözcülüğüne soyunup, böyle ters köşelere yatma. Dost acı söyler!

GÖKMEN KARADAĞ

Halk TV’nin akşam kuşaklarındaki moderatörler arasında beğeni sıralaması yaparsam, yalnız sunduğu programlarda Emin Çapa’yı, ikinci sırada Gökmen Karadağ’ı, üçüncü sırada da Özlem Gürses’i sayarım.

Gökmen Karadağ 2000’li yılların başlarında TV8’den bu yana hep üstüne koydu ve bugün dört dörtlük bir moderatör haline geldi. Hele  Marmaris’te baskına uğradığı programdaki soğukkanlılık ve dirayet, dünya moderatörlerine örnek olacak cinstendi. Gökmen’in önemli bir artısı da, öyle palavradan değil; çalışarak ve alın teri ile edilmiş gerçek bir akademik kariyere sahip olmasıdır.

Böyle üstüne koyarak devam Gökmen kardeşim.

VE ACAR GAZETECİLER

Tabii bu moderatör arkadaşlarımızın başarılarının ardında yatan en önemli gerçek, onların programlarına bomba gibi habercilikleri ile katılan; İsmail Saymaz, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Timur Soykan, Murat Ağırel ve Ozan Gündoğdu ile kendi araştırmacı gazetecilik çalışmalarıdır.

Bu genç arkadaşlarım müthiş habercilikleri ile adeta Mahşerin 6 Atlısı gibiler.

Onlar altı kişi olunca ben de mahşerin 3 atlısının sayısını 6’ya yükselttim!

Bu yapıcı eleştirilerden isteyen payını alır, isteyen almaz. Benden söylemesi.

24 Eylül 2021-Cuma-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.