Bodrum Gündem

Kavakdibi Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı açılısında barış güvercinleri uçuruldu

Kavakdibi Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı açılısında barış güvercinleri uçuruldu

Datça Eski cezaevinin bitmiş projesi Kavakdibi Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı açılısı Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar tarafından yapıldı. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’da açılışa katıldı.

Bodrum Gündem Haber

21 Ekim Perşembe günü Datça İskele Mahallesi’nde eski hapishanenin rekonstrüksiyonunu tamamlanarak hayata geçirildi. Kavakdibi Demokrasi Evi ve İbrahim Çiftçioğlu Kütüphanesi, Ahmet Taner Kışlalı “Fikir Sağlığı” Heykeli, Barış Heykeli açılışları töreninde Belediye Başkanı Gürsel Uçar; “Datça Kavakdibi Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı bu tarihi bina Datça halkı için önemli bir kültür alanı olacaktır…” dedi.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, İbrahim Çiftçioğlu’na Datça kültür hayatına ve Demokrasi Evi’ne yaptığı bu önemli katkıdan dolayı teşekkürlerini sundu. Kavakdibi Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı ile birlikte Heykeltraş Halil İbrahim Sever’in Barış Güvercini Anıt heykeli Heykeltraş Elbruz Denge’nin “Fikir Sağlığı’ heykeli Gazeteci Yazar Ahmet Taner Kışlalı soyut heykel (Dolunay Kışlalı’nın babası anısına yaptırdığı heykel) açılışı yapıldı. Türk siyaset bilimci Eski Kültür Bakanı, Atatürk devrimleri ve Cumhuriyet’in savunucusu Prof Dr. Ahmet Taner Kışlalı katledilişinin 22. yıldönümünde saygıyla anıldı. Datça Kavakdibi Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı açılışında Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve heykeltıraş Halil İbrahim Sever “Barış Heykeli” önünde barış güvercinlerini uçurdular. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar sonrası emeği geçenlere plaketleri sunuldu.

Ressam İbrahim Çiftçioğlu Kitaplarını Bağışladı…

Uzun yıllardır Datça’da yaşayan Ressam İbrahim Çiftçioğlu, kütüphanesinden seçtiği 4039 adet kitap, dergi ve basılı materyali belediyeye bağışladı. Plastik sanatlar, roman, şiir, öykü, politika, felsefe ve daha pek çok türde kitabın yer aldığı değerli koleksiyon “Kavakdıbi Demokrasi Evi”nde hazırlanan kitaplıkta yer aldı. Datça’da yaşayan gençlerin, sanatçıların, araştırmacıların ve kitapseverlerin kullanımına açıldı… Ressam İbrahim Çıftçioğlu’nun kütüphanesinden getirilen kitaplar sayesinde Kavakdibi Demokrasi Evi Kütüphanesi açıldı. Anıt çınar ağacı ve doğal kaynak suyu akan tarihi çeşmenin yapım aşaması açılıştan sonra da devam edecek olup, üst kısımda yer alan boşlukta ise her mahalleden getirilmiş bir kaya ve ortalarında yağ taşı yer aldı. Kavakdibi Demokrasi Evi ve gerekse çevredeki atıl alanlar uyumlu bir tasarımla bütünleşecektir. Heykellerin güney tarafında ise altın orana göre düzenlenmiş ve ahşap-metal karışımı bir enstalasyon yer aldı. Datça’nın eski cezaevi ‘Kavakdibi Demokrasi Evi’’, yeşil alan ‘Sınırsızlık Meydanı’ oldu. Sınırsızlık Meydanında yer alan 9 adet sergi panosunda ki sergi de; alanın eski fotoğrafları,  projenin fikir aşamaları ve uygulama aşamasında çekilen fotoğraflar yer aldı Küratörlüğünü Deniz Kırımsoy Denge’nin üstlendiği sergi alanın proje müellifi ve koordinatörü Peyzaj Mimarı Cem Bal tarafından gerçekleştirildi.

Datça Eski Cezaevi; 1900’lü yıllarda inşa edilmiş. Kapalı ve açık cezaevi en çok 12 Eylül darbesinden sonra C.H.P eski Genel Başkanı Bülent Ecevit’in tutukluluğunu geçirmek istediği cezaevi olarak bilinir. Eski cezaevi toplam 74 m2 alan yer kaplamaktadır. Etrafında sergi panolarının ve küçük bir amfinin bulunduğu Sınırsızlık Meydanı içeresinde yer almaktadır.

Ahmet Taner Kışlalı Parkı; Dolunay Kışlalı tarafından babasının anısına heykel yaptırmış. Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Cezaevinin 2002 yılında mülkiyeti özel kişilere geçti. Datça Belediyesi tarihi binayı kamulaştırdı. Kavakdibi Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı toplam 655 m2’dir. Bina alanı ile 4 oda 74 metrekarelik kapalı alana sahip ve yeşil alanla birleştirildi.  Kavakdibi Demokrasi Evi yapım aşamasında rekonstrüksiyon yöntemi kullanıldı. Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, bu tarihi binanın önemli bir kültür alanı olduğunu belirtti. Datça Belediyesi tarafından kamulaştırılan tarihi bina Kavakdibi Demokrasi Evi oldu ve bahçe tarafı da Sınırsızlık Meydanı’na dönüştürüldü. Datça halkı projenin Datça için önemli bir kültür alanı olacağını ve böyle bir alana Datça’nın ihtiyacı olduğunu, Kavakdibi Demokrasi Evi’ni beğendiklerini projenin güzelliğinden etkilendiklerini ifade ettiler.

Haber: Esmeri Alev Ekebaş

Fotoğraflar: Ahmet Arslan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.