Bodrum Gündem

Toplumda en sık görülen rahatsızlık: Baş Ağrısı

Toplumda en sık görülen rahatsızlık: Baş Ağrısı

Baş ağrısı toplumda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Psikiyatri Uzmanları baş ağrısı hakkında bilgiler verdi.

Bodrum Gündem Haber

Baş ağrısı hastalıkları arasında ise en sık görüleni gerilim tipi baş ağrılarıdır. Adından da anlaşılacağı üzere ortaya çıkan belirti baş ağrısı iken nedeni çoğu zaman psikolojik yani ruhsal kökenlidir.

Toplumun geniş bir kısmını etkilemesi, işgücü kaybına sebep olması ve sosyal yaşantıyı etkilemesi nedeniyle üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.

Beden ağrılarının başlaması ve süreğen hale gelmesinde birçok psikolojik faktörün rol aldığı görülmektedir. Bunların içerisinde bazı kişilik yapıları, duyguyu ifade etmekte zorlanma ile bedenselleştirme (somatizasyon) mekanizmaları ve duygusal çökkünlüğün önemli rol oynadığı bildirilmiştir.

Yapılan bazı çalışmalar öfke gibi duyguların dışa uygun şekilde yansıtılmadığında, bedensel belirtilerin ortaya çıkabileceğini göstermiştir.

Görülme sıklığı kadınlarda daha fazla olup, genellikle genç yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır.

Genellikle stresli bir olay karşısında yaşanılan gerilim tipi baş ağrısının ne zaman tedavi edilmesi gerektiği sorusu ise kişilerin aklını karıştırabilmektedir.

Bu anlamda tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi şikâyetin sürekli ve tekrarlayıcı olması ayrıca kişinin bazı alanlarda (sosyal yaşam iş yaşamı gibi) aksamalar olması bize yardım alma konusunda yol gösterici olmaktadır.

Tedavi yöntemlerinde ise bazı tavsiyeler verilebilir;
İş yaşamımızı mümkünse daha az tempolu ve stresli hale getirmek,
Kendinize zaman ayırıp, nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak,
Bol bol yürüyüş ve spor yapıp, dengeli beslenmek gibi yaşamsal değişimlerin yanında, duyguların sağlıklı iletişim yöntemleri ile uygun şekilde ifade edilmesi yönünde terapötik yaklaşımlarla desteklenebilir. Ayrıca çeşitli ilaç tedavileri de bu alanda fayda sağlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.