Bodrum Gündem

Kürsüden Notlar

“Adaletsizliği işleyen, çekenden daha şerefsizdir.”
Eflatun

Sayfaları bir pınar / Okuyucusu kanar / Adalet ve doğruluk / En kaliteli kulvar.
Muhsin Durucan

“Hekimin paraya, hâkimin politikaya tapması kadar korkunç bir şey düşünemiyorum.”
Ord. Prof. Ali Fuat Başgil

*
Dilem Yayınevi Sahibi Hüseyin Erkan’ın Yayınevinde ziyaretim sırasında armağan ettiği eski savcılarımızdan Ali Rıza Cemeroğlu’nun kaleme aldığı Kürsüden Notlar adlı yapıtını sürükleyici özelliğinden dolayı kısa sürede ve coşkuyla okudum!

Gerek kapakta gerekse içinde kaliteli kâğıt kullanıldığını, 178 sayfa içerikli olup Bursa R Ajans Matbaacılık’ta basıldığını saptadım.

Evet, bir savcının sonrasında bir adliye müfettişi öznesi olan Ali Rıza Cemeroğlu, çok güzel bir dille anlatmış, demeden edemem!

Hani bir söz vardır: Gecikmiş adalet, adalet değildir. Geçmişte İdare mahkemeleri, Danıştay ve İnsan Hakları Mahkemesi ile işi olan bir kamu görevlisi olarak bu sözün derinliğini çokiyi bilirim!

Düşündürücü iki fıkra ile giriş yaptıktan sonraki sayfalarda geçmişteki Adalet bakanlarından Mahmut Esat Bozkurt’un sözlerini okudum: “ Cumhuriyet savcıları; Meriç kıyılarında çalışan Türk köylüsünün kaybolan sabanlarından tutunuz da, bu yurtta yaşayanların uğrayacakları en ufak bir haksızlıktan, hatta Bingöl dağlarının ıssız kuytularında nafakalarını bekleyen öksüzlerin gözyaşlarından siz sorumlusunuz.”

Adaletin takipçisi Cemeroğlu, dürüstlüğünü ve yansızlığını koruma yolunu yeğlemiş, ne ki kimseye yaranamamıştır. Huyum kurusun, böylesi olayları ben de yaşadım, diyebilirim!

Ayrıca, anlatımlarda ve görüntülerde ilgi odağı olabilecek ya da renklendirecek kısa bir bölümü eklemeden geçemeyeceğim: “Dürbünle çevreyi izlemeye devam ediyorum. Rus topraklarındaki daha yakın bir düzlükte karakola benzeyen bir bina görünüyor. Önünde voleybol sahası, üst tarafları çıplak sarı saçlı Rus askerleri top oynuyorlar. Binanın bizim tarafa bakan bahçesindeki kanepede bir genç, sarışın bir kızı kucağına oturtmuş, dudakları perçinlenmiş gibi hiç hareketsiz duruyorlar! Kimse de onlarla ilgilenmiyor.”

İdealist bir Cumhuriyet Savcısının  “Başlarken” bölümündeki özgün açıklaması okunmaya değer… 29 yıllık meslek günlerinin 18 yılını Cumhuriyet Savcılığında, 11 yılını da Adalet Müfettişliğinde geçiren ve izlenimlerini not alarak kitaplaştıran, şimdilerde 9O yaşın üzerinde olup Bursa’da yaşayan Ali Rıza Cemeroğlu’nu kutlar, esenlikler dilerim.

Bir adalet insanı, karşılaştığı ilginç olaylardan kimi örnekler vererek okuru şaşırtmıştır! Şunu da unutmadan söylemem gerekir: Anlatılmaz, yaşanır! Yaşamak için kitabı okumak gerekir.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.