Bodrum Gündem

Dr Halil Atılgan ve Kitapları

  • Kitaplıklar, aklın tedavi yerleridir. D. Scilus
  • İyi kitapla, en gerçek dostlarımızdır. Francis Bacon
  • Bugünün gerçek üniversitesi, bir kitaplıktır. Carlyle
  • Bir tek kitap yazmak için yarım kitaplık eser okunmalıdır. Samuel Johnson
  • Kültür; okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek ve zekâyı geliştirmektir. K. Atatürk

***

Onlarca yapıtı olan üretken yazarımızın ilk aklıma gelen kitapları: Türkülerin İsyanı, Bir Türkünün Hikâyesi, Türkülerle Din Ticareti ve 3 Ciltlik Türkülerle Gönlümüze Düşenler… Bunlar, Araştırmacı, Halk Bilimci (Folklor Araştırmacısı) Dr. Halil Atılgan’ın özene bezene ve araştırarak kaleme aldığı kaliteli yapıtları…

Dr Halil Atılgan ile Mersin ilimizde İlköğretim Müfettişliği yaptığım yıllarda tanıştık. O yıllarda Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı görevini yürütüyordu.

1946 yılında Adana’nın Karaisalı ilçesinin İncirgediği köyünde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra Düziçi İlköğretmen Okuluna girdi. 1964-1965 ders yılında Düziçi İlköğretmen Okulundan mezun oldu. Çeşitli illerde öğretmenlik, Halk Eğitimi Merkezi Müdür, Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

1973-1975 yılında Çukurova Radyosunun açmış olduğu saz sanatçılığı sınavlarını kazandı. 1984’de Çukurova Üniversitesine Müzik Uzmanı olarak atandı. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünde Halk Müziği ve Bağlama Dersleri Öğretim Görevlisi, Kültür Sanat Merkezi Müdürlüğü yaptı. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Şanlı Urfa Devlet Türk Halk Müziği Korosuna Kurucu Şef olarak atandı. 1993 yılında Ankara’ya alınan Dr. Atılgan, koro şefliğinin yanında Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünde (HAGEM) Müzik Danışmanlığı, Repertuvar Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Zaman içinde Eğitim Enstitüsünün Müzik Bölümünü, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi.

Türk Folklor Araştırmaları Kurumu, İlesam, Mesam, Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir.

***

Bir telefon konuşmamızda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığınca üç ciltlik ve hacimli Türkülerle Gönlümüze Düşenler, adlı yapıtının yayımlandığı bilgisini verdi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına telefon ederek istedim. Özellikle MBŞB Sinem Cadon ve Mutlu Köse kitapların gönderilmesinde yoğun emek harcadılar. Sağ olsunlar!

Alanında en iyi yazılmış olan yapıt, günlerdir el altı başucu kitabım oldu. Renkli resimlerle bezenmiş sayfalarında neleri neleri bulmanız olanaklıdır. Türkü bahçesinde geziniyormuşsunuz tadında… Anlatılmaz, okunur.

:::::::::::::::::::::::::

Ah bu türküler
Türkülerimiz
Ana sütü gibi candan
Ana sütü gibi temiz

:::::::::::::::::::::::::

Bedri Rahmi Eyüboğlu

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.