Bodrum Gündem

Ülkenin kaybedecek zamanı yok

İyi Parti Kalkınma Kongresinin 2. Oturumunda İYİ Parti Kalkınma Politikaları Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun Gazeteci Fatih Bozoğlu’nun sorularını yanıtladı

Bodrum Gündem Haber

İstanbul Şişli’de düzenlenen İyi Parti Kalkınma Kongresinin 2. Oturumunda bir araya gelen İYİ Parti Kalkınma Politikaları Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun ile Gazeteci Fatih Bozoğlu.  İYİ Parti kalkınma kongresi, dış politika, turizm sektörü üzerine değerlendirmeler de bulundu.

İyi Partinin Kalkınma Kongresinde Mehmet Tosun Başkanla da bir araya geldik. Bu kongre ne anlama geliyor biraz bilgi alalım istedik. Başkanım kongre ile ilgili neler söyleyeceksiniz. Biraz önce Meral Akşener konuştu oldukça etkili ve önemli bir toplantı olsa gerek.

Bugün burada ekonomiyi konuşuyoruz. Ülkemizin kalkınmasına yönelik politikalarımızın oluşturulmaya başlandığı bu günlerde iyi parti kalkınma kongrelerimizi 2. Oturumunu istikrarlı Türkiye başlığı altında bugün içeride ki salonda gerçekleştiriyoruz. Genel Başkanımızın açılış konuşması ile başlayan süreç birinci oturum ve ikinci oturumla devam edecek. Şuanda Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın bir sunumu var. Dünya Ekonomisinden, Türkiye‘nin 20 yıllık süreç içerisinde ki geldiği noktayı anlatmaya çalışıyor. Yani sorunu anlamaya çalışıyoruz. Öğleden sonrada meclis grup başkanımız, grup başkan vekilimiz Samsun Milletvekilimiz Erhan Usta’nın moderatörlüğünde ve sunumunu yapacağı bir başka toplantı olacak. İyi Parti olarak iktidar hedefleyen bir siyasi hareketiz. İktidara geldiğimizde uygulayacağımız ekonomi ve politikaları oluşturmaya çalışıyoruz. Makro Ekonomi politikalardan para politikalarına, para politikalarından tarıma, turizme, bankacılık finans sektörüne, sanayi politikalarına ne yapacağımıza dair politikalarımızı adım adım şekillendiriyoruz. Bir anlamda dersimize çalışıyoruz. Çünkü Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. 20 yıllık AK Parti iktidarında gelinen süreçte artık her gün zamanlarla uyanıyoruz. Ekonominin iflas ettiği demokrasimizin dibe vurduğu bir süreci yaşıyoruz. Bunu biran önce biz sistem değişikliğinden sonra bugünden hazırladığımız politik adımlarla iyi bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz. Ülkenin kaybedecek zamanı yok. İnsanımız yoruldu. Artık birçok genç arkadaşımız hayallerini yurt dışında sürdürüyor. Normal yaşayan vatandaşlarımız işte emeklimiz, memurumuz, iş camiasında ki insanlarımız ciddi bir moral çöküntüsü içerisindeler. Bunu tersine çevirmenin yolu da bugünden ciddi hazırlıklar yaparak iktidara gelmekten geçiyor ve biz bunun hazırlıklarını yapıyoruz bundan da çok memnunuz burada nitelikli bir kalabalık var. Partinin yönetim kadrosu burada. Genel Merkez Yöneticileri, illerden ekonomi ile ilgili görev alan arkadaşlarımız burada, piyasalardan ciddi katılım var. Bugün saat 15:00’a kadar kongremiz devam edecek. İnşallah Mart’ta Turizm ve Tarım konuşuyor olacağız benimde görevli olduğum alanda. Devamında da Sanayi’yi diğer politikaları konuşarak emin adımlarla seçime doğru gideceğiz.

Dün fuarındaydınız nasıl gördünüz önümüzde ki sezonu umut var gibi ama biraz da temkinli mi konuşmak lazım?

2021 yılını beklentilerin esasında altına kapattık yanlış hatırlamıyorsam 29 milyon civarında turist ağırladık. 20 milyar dolar gelir ettiğimizi biliyorum. Bu seneki hedeflerimizin daha yüksek olacağından eminiz ama temkinlide konuşmak gerekiyor. Özellikle iç turizm ile ilgili maliyet artışından dolayı ciddi sıkıntılar ülkemizi bekliyor. Enerjide ki diğer turizm girdilerinde ki maliyet artışları iç turizmde mecburen pahalılığa doğru bizi sürüklüyor. Dış turizmle ilgili dolar üzerinden Euro üzerinden ödemelerin yapıldığı için orada bir sorun yok gibi gözüküyor ama turizm sektörü pamuk ipliğine bağlı bir sektör. Bölgede ki bir gelişme, dünyada ki bir gelişme anında sektörü olumsuz bir şekilde etkiliyor ve insanların ilk önce kısıtlamaya gidecekleri harcama kalemi de seyahat harcamaları. Eğlenmeğe, dinlenmeye yönelik harcamaları oluyor ve bu konuda da endişelerimiz açıkçası var. Nerdeyse yüzde yüzü yerli diye övündüğümüz sektörde de enerji maliyetlerinin yüksek olması özellikle lojistik, nakliyeye yönelik akaryakıt giderlerinin son dönemde neredeyse 15 liranın üzerine çıkması turizmde de bir pahalılaşmaya ürün girdilerimizi pahalılaşmasına yol açıyor. Bu tür endişelerimiz de var.

Güvenlik açısından değerlendirdiğimizde hala güvenlik sorunu var mıdır Türkiye açısından söylüyorum. PKK terörü, mültecilerin olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz. Öncelikle turizm merkezleri için soruyorum.

Turizm merkezleri açısından mültecilerin var olması sektörü olumsuz etkiliyor. Kimse dinlenmeye gittiği yerde nereden göç ettiği belli olmayan tanımayan kişilerle birlikte tatil yapmak istemez. Tatil yapmak istese bile onları kalabalık bir şekilde görmek istemez yâda o kişilerin kendilerine hizmet etmesini istemez. Turizm sektöründe bizim her şeyin kayıt altında şeffaf bir şekilde yapıyor olmamız lazım. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Güvenlik boyutuyla ilgili ciddi bir risk görmüyorum şuan inşallah böyle devam eder. Hem PKK Terörü açısından, hem bölgede ki güvenlik ile ilgili gelişmeler komşularımızda ki gelişmelerimiz açısından böyle bir durulganlık var gibi gözüküyor. Biliyorsunuz ki Türkiye çok stratejik bir konuma sahip bir ülke anlık bir gelişmeyle de bölgede güvenlik ile ilgili endişe duyabileceğimiz bir tablo oluşabiliyor. Temennimiz 2022 yılı içerisinde bunların olmaması çünkü turizm de rezervasyonların yapıldığı bir sezonun başlama tarihine indiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Endişeliyiz ama temkinli bir şekilde de sezonu karşılamak durumundayız. İnşallah cari açıkta ki bütçe açığımızı oradan karşılarız. Karşılayacak bir döviz girdisi sağlarız. Mutlu bir şekilde de sezonu bitirmiş oluruz.

Dış politikada çok önemli. Ukrayna’da ki gelişmeler doğal olarak Türkiye turizmini de etkileyecek. Bodrum’u da etkileyecek. Neler söyleyeceksiniz bu konuda?

Kesinlikle, o bölgede ki gelişmeleri endişe ile bizlerde takip ediyoruz İyi Parti olarak. Biran önce aklıselimin devreye girip o bölgede konu uzamadan bir başka sürecin başlamasını temenni ediyoruz. Baktığımız zaman Rusya’dan ciddi anlamda turist ağırlayan bir ülkeyiz. Aynı şekilde Ukrayna’dan turist ağırlayan bir ülkeyiz. İki ülkenin daha doğrusu Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın da batısında iki ülkenin de neredeyse ortasında ki oluşacak bir kargaşanın her iki ülkeden de turist ağırlama sayımızı ciddi anlamda etkileyeceğini düşünüyoruz. Endişeyle yaklaşmakta birlikte sağduyunun hâkim olup biran önce barış sürecinin orada tekrar tesis edilmesini temenni ediyoruz. Bu konu ile ilgili şuanda iktidar yetkilileri de gerekli girişimlerde bulunuyorlar. Başka ülkelerde gerekli girişimde bulunmaya çalışıyorlar. Temennimiz Barış. Barışın olmadığı, güvenliğin olmadığı yerde turizmde olmaz. Bu ülkede yaşayanlar olarak bizlerde tedirgin oluyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Biz İYİ Parti olarak ülkemiz insanı için çalıyoruz, samimiyetle çalışıyoruz. 2023 yâda daha öncesinde yapılacak olan seçimlerde sandıkla güçlü bir seçenek sunmaya çalışıyoruz. Genel Başkanımızın başkanlığında 2017’de zor şartlarda başlatmış olduğumuz bu hareket adım adım iktidara doğru yürüyor ben bunu bizzat gözlemledim. Bu konuda da dersimize çalışıyoruz. Boşluk bırakmıyoruz. Biz çözeriz mottosuyla son dönemde billboardlarda reklamlarımız devam ediyor. O “biz çözeriz”in altını doldurmaya çalışıyoruz. Türkiye’de yaşanan en büyük problem herkes biz çözeriz diye çıkıyor ortaya ama nasıl çözecek, ne şekilde çözecek hangi zaman aralığında bu sorunları çözeceği ile ilgili bir planı projesi politikası olmadan seçimlere giriliyor ve seçimlerden sonra zaman kaybediliyor. Ben şahsım olarak da böyle bir siyasetçiyim; dersime önceden çalışan birisiyim. Burada da onu yapmaya çalışıyoruz. Bundan da ben son derece İYİ Parti’nin bir ferdi olarak mutlu oluyorum. Ülkemizin geçen 20 yıllık süreç sonunda kaybedecek bir dakika bile zamanı yok. Gelecek iktidarın yada koalisyon hükümetinin biran önce çalışmaya başlamışı gerekiyor. Zaman kaybetmemesi gerekiyor. Bodrumlu hemşerilerimizde bundan emin olsunlar. İYİ parti emin adımlarla iktidarda ilerliyor ve dersine çalışıyor. Buradan da çok selam ve sevgilerimi iletiyorum buradan da Ankara’ya devam edeceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.