Bodrum Gündem

NATO Türkiye’den Defol

NATO Türkiye’den Defol

Türkiye Komünist Partisi’nin çağrısıyla 2 Mart Çarşamba günü Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar emperyalizmi ve NATO’yu protesto etti. Şişhane Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında “NATO Türkiye’den defol” pankartı açıldı.

Bodrum Gündem Haber

Eylemde basın açıklamasını okuyan TKP Merkez Konseyi üyesi Anıl Çınar “Burada toplanma amacımız açıktır. Biz savaş istemiyoruz. Biz savaşın diliyle konuşan insanlar değiliz. Biz milliyetçiliğin, ırkçılığın, militarizmin diliyle değil emekçi halkın eşitlik, özgürlük ve kardeşlik diliyle konuşuruz. Saldırganlığa, yalancılığa, şovenizme, sınırların ayaklar altına alınmasına karşı dururuz” diyen Çınar sözlerine şöyle devam etti: “Dostlar biz bu savaşta taraf değiliz. Savaş bitsin diye de birilerinden çare beklemeyiz. Buradan insanlığa hiçbir çıkış olmaz. Sömürücülerden kapitalist devletlerin birinden yana olmak zorunda değiliz. Bizim tarafımız bellidir. Bizim tarafımız savaşa sürülen, terk edilen milyonlarca emekçinin tarafıdır. Savaşa karşıyız ama aptal değiliz.”

TKP İstanbul İl Komitesi üyesi Duygu Karadeniz Polat ise yaptığı konuşmada, “Nerede savaş bir varsa, emperyalistlerin kasaları daha fazla dolarken, emekçilerin yaşamı cehenneme dönüşüyor. Onlar kârlarına kâr katarken, emekçiler yiyecek ekmek bulamıyor” dedi. Emperyalizmin emekçiler için “bombalar, füzeler, açlık ve yıkım, doymak bilmez kâr hırsı, milliyetçilik, ırkçılık ve düşmanlık” anlamına geldiğini söyleyen Karadeniz Polat “Tüm yurttaşlarımıza çağrımızdır; gelin bu sese güç verin, gelin bu zorbalığa karşı tarafımızı güçlendirelim. Gücümüzü fark ettiğimizde, ne NATO, ne IMF, ne AB, ne de ABD yaşamımızı tehdit edemeyecek. Gelin, emperyalizme karşı emekçi halkın örgütlü gücünü büyütelim.” dedi.

Savaşa Dur De…

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekâtı ve NATO’nun kışkırtıcılığına karşı üç partinin gençlik örgütleri de 1 Mart Salı günü Beşiktaş Meydanı’nda ‘Savaşa Dur De!’ eyleminde buluştu.

Emek Gençliği, Türkiye Komünist Gençliği ve Sol Genç tarafından Beşiktaş Meydanı’nda ortak bir eylem ve basın açıklaması düzenlendi. Üç gençlik örgütü tarafından gerçekleştirilen basın açıklaması şöyle: “Bugün 3 gençlik örgütü olarak Beşiktaş’ta sesimizi gür şekilde yükseltmek için bir araya geldik: Emperyalist savaşa dur diyelim! Ülkemizin Suriye sınırında yıllardır durdurulmayan bir kan var. Durmayan değil, kasten, bilinçli şekilde durdurulmayan bir kan. Milyonlarca insanı yurtlarından eden, binlercesinin hayatını karartan, kuşaklar boyunca sürecek yıkımları getiren bir savaş.Ve bir yenisi aynı ellerle şimdi de kuzeyimize getirildi.” denilen açıklama şöyle devam etti: “NATO’nun siyasi operasyonları, darbe tezgahları, Rus ayrılıkçı hareketlerin Putin yönetimi, nazi çetelerinin ABD tarafından finanse edilmesi gibi gerilimlerle süren Rusya ve Ukrayna arasındaki siyasi çatışma, Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Bu savaş, enerji şirketlerinin, silah tekellerinin, savaş örgütlerinin, tekelci kapitalistlerin savaşıdır, emperyalist barbarlık savaşıdır. Öyleyse savaşlara karşı verilecek mücadele, her şeyden önce dünyadaki kesintisiz çatışmayı yaratan zemini sorgulamakla başlıyor: Bu zemin emperyalizmdir. Halkları tekellerin çıkarları doğrultusunda kışkırtan ve birbirinin üzerine süren, nazizmi dirilten, cihatçı çeteleri finanse eden sistem emperyalizmdir. Ve emperyalizm kökünden reddedilmelidir. Rusya, işgal ettiği topraklardan çekilmeli, tüm yabancı güçler Ukrayna’dan elini çekmeli, Ukrayna’nın geleceğine Ukrayna emekçileri karar vermelidir.

ABD ve NATO, doğuya doğru genişleme politikasına son vermeli, ülkelerin iç işlerine müdahale etmeye yönelik siyasi operasyonları durdurmalı, Ukrayna’da faşist örgütlerin finanse edilmesi gibi kışkırtmalardan vazgeçmelidir. Türkiye, savaşa ortak olmamalı, emperyalist savaş örgütü NATO’dan derhal çıkmalı, NATO’nun ülkemizdeki tüm askeri üslerine el konulmalıdır.”

Halk Eşitlik ve Özgürlük İçin Adaylarını Belirlemeye Devam Ediyor…
Türkiye Komünist Partisi, milletvekili adaylarını belirlemek üzere yaptığı toplantılarına 6 Mart Pazar günü Manisa Turgutlu’da gerçekleştirdiği toplantı ile devam etti.

TKP yaklaşmakta olan parlamento seçimlerinde milletvekili adaylarını tüm Türkiye’ye yayılmış olan örgütlerinde belirlemeyi sürdürüyor. “Halk eşitlik ve özgürlük için temsilcilerini seçmeye devam ediyor” diyen TKP, bu kez Manisa Turgutlu’da bir toplantı düzenledi. Toplantıya, TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan ile TKP Danışma Kurulu üyesi ve şair Tuğrul Keskin konuşmacı olarak katıldı. Okuyan yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Eğer insanlık bu düzeni yıkmazsa, düzen yakında insanlığın üstüne çöker. Ya bir nükleer savaşla, ya korkunç ırkçı katliamlarla, ya büyük bir salgın hastalıkla… O yüzden, 1919 yılında dünyanın en büyük güçleri tarafından işgale uğramış bir ülkede cumhuriyet kuruldu. Sonra o cumhuriyeti sömürücü sınıflar kendilerine benzettiler. Eğer biz tarihte ayağa kalkan, ülkesi için, halk ve adalet, özgürlük ve eşitlik için mücadele veren örnekleri kendimize ilham almazsak başımız daha çok bela görür. İnanmayın, yalan söylüyorlar. Biz geleceğiz, Erdoğan gidecek ve her şey düzelecek. Nasıl düzelecek, anlatsınlar. Türkiye NATO’ya bağlı olmaya devam edecek. Ana muhalefet partisi NATO demokrasinin güvencesidir diyor. Bundan daha büyük bir yalan olamaz.”

Fatura Soygununa Karşı Tek Çözüm Hemen Devletleştirme…

Türkiye Komünist Partisi, enerji sektöründeki soyguna karşı Ocak ayından bu yana sürdürdüğü eylemliliklerine bu hafta İstanbul Avcılar’da gerçekleştirdiği eylem ile devam etti.

İstanbul Acvılar Denizköşkler Mahallesi’nde bir araya gelen yurttaşlar yaptıkları basın açıklamasında şunları söyledi: “Resmi rakamlara göre bile halkın enflasyonu yüzde 60’a dayanmışken yalan açıklamalar yayımlıyorlar. Zaten ithalata bağımlı olan memleketimiz gitgide ucuz iş gücü cehennemine çevriliyor. Patronlarsa kârına kâr katmaya devam ediyor, şirketleri katlanarak büyüyor fatura hep yoksul halka kesiliyor. Bu politikaları eleştirmek güvenlik sorunu sayılıp, hakkını arayan emekçiyi işten atmakla tehdit edip açlıkla sınıyorlar. Milyonlarca emekçi ise faturasını, kirasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Halkın örgütsüzlüğüne güvenenleri uyarıyoruz, işçiler, gençler, işsizler, kadınlar, gitgide yoksullaştırılan yurttaşlar yalnız değil. Yalnız değiliz! Bu düzenin yükünü sırtlananlara sesleniyoruz, yalnız değilsiniz! TKP ayağa kalkmaya çağırıyor. TKP bugünümüzü ve geleceğimizi çalanlardan da sahte umutlarla bizi oyalamaya kalkanlardan da hesap sormaya çağırıyor. Gelin, omuz verin bu düzeni değiştirelim!”

Mersin’in Toroslar ilçesinde Halkkent Semt Evi Açıldı..

Türkiye Komünist Partisi tarafından açılan semt evlerine, Mersin’in Toroslar ilçesinde açılan Halkkent Semt Evi ile bir yenisi eklendi.

6 Mart Pazar günü açılan Halkkent Semt Evi’nin açılış etkinliğinde konuşan Hamit Sakar: “Biz bu ülkeyi emekçilerle birlikte yönetmek istiyoruz. Bunun hayal olduğunu söylediler hep. Söyleye söyleye ülke bugünkü haline geldi. Biz yaşayabileceğimiz bir düzen istiyoruz. Bu düzen sosyalizm. Kapitalizmin dibi yok. Daha kötüsü olmaz demeyin, kapitalizmin daha kötüsü her zaman var. Mücadele etmezsek daha kötüsü hep olacak.” diyen Sakar konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün mahallemizde açtığımız semt evi bu mücadelenin aracı olacak. Türkiye’nin dört bir yanında sayısı şimdiden 100’ü aşmış olan semt evlerimiz, köy evlerimiz ve işçi evlerimiz mücadelenin ve dayanışmanın merkezleri olacak. Semt evimizde yan yana geleceğiz, dayanışacağız, güçleneceğiz. Semt evimiz çocuklarımızın eğitim aldığı bir yuva olacak. Kadınların dayanışmak, dertleşmek ve çözüm bulmak için yan yana geldiği bir mekân olacak. Semt evimiz işçilerin haklarını öğrendikleri bir okul olacak. Bütün bunları hep beraber yapacağız. Kolları sıvama zamanıdır.”

Etkinlikte açılışa katılan TKP dostlarından bazıları sosyalizm mücadelesinde TKP saflarına katılmak için gönüllü oldu.

Kadınlar Zincirleri Kıra Kıra Geliyor…

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne giderken bu hafta sonu Türkiye’de onlarca noktada Kadın Dayanışma Komitesi buluşmaları gerçekleşti. Sömürüyü, şiddeti ortadan kaldırmak, bu soygun düzenini tarihin karanlık çöplüğüne atmak için bir araya gelen kadınlar gerçekleştirdikleri toplantıları ortak bir mesaj ile sonlandırdılar: “Önce elektriği üretim, dağıtım, perakende diye ayırdılar sonra da hepsini özelleştirdiler. Yani faturalarımızda AKP’nin uyduruk dolaylı vergileri yanında en az 3-4 şirketin kârı var. İşte bu yüzden 8 Mart’a giderken Hemen Devletleştirme diyoruz!”

Kadın Dayanışma Komiteleri 8 Mart Salı günü yapacakları eylemler için de buluşma noktalarını açıkladı:

18.00 Antalya Manavgat Cumhuriyet Meydanı, Çanakkale Golf Çay Bahçesi yanı ve Eskişehir Doktorlar Caddesi
18:30 Ankara Sakarya Caddesi’nde ve Antalya Yavuz Özcan Parkı’nda
19.00 Denizli Atatürk Parkı’nda ve Tekirdağ Çorlu Heykel Meydanı’nda
19.30 İzmir Bayraklı Sevgi Yolu’nda
20.00 İstanbul Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda

Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı Çalışma Grubu Lizbon’da buluştu…

Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı Çalışma Grubu 5 Mart Cumartesi günü Portekiz Komünist Partisi’nin ev sahipliğinde Lizbon’da buluştu. Ukrayna’da sürmekte olan emperyalist savaşın gidişatına ilişkin endişelerin dile getirildiği toplantıda komünist partiler Ukrayna ve Rusya’da mücadele eden ve savaş nedeniyle toplantıya katılamayan parti temsilcilerine de dayanışma dileklerini ilettiler.

Türkiye Komünist Partisi adına Merkez Komite üyesi Ekin Sönmez’in katıldığı toplantıda, 2022 yılında yapılacak olan 22. Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı’nın teması ve örgütlenmesi üzerine yürütülen görüşmeler sonucunda, toplantının Havana’da Küba Komünist Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.