Bodrum Gündem

Atatürk’ten Unutulmaz Uyarı

Atatürk’ten Unutulmaz Uyarı

Atatürk’ten Unutulmaz Uyarı: “Ulusal Egemenlik Olmadan Ulusal Bağımsızlık Da, Yurt Güvenliği De Olamaz!”

Atatürk’ün, tüm Söylev boyunca “ulusal bağımsızlık” ile “cumhuriyet”i, yani ulusal egemenlik yönetimini, yani demokrasiyi eş anlamda kullandığını,  Cumhuriyet, yani ulusal egemenlik yönetimi olmadan ulusun bağımsızlığının da olamayacağını uyardığını görmemiz ve hep vurgulamamız gerekir.

Bu uyarının doğal gereği olarak bilinmelidir ki, bir ulus ve yurt için en büyük tehlike, seçtiği temsilcilerinin yolsuzlukları yabancı devletlerce belgelenerek, onların elinde  güdülme durumuna düşmeleridir.

Atatürk Bunu da Uyarmıştı:

“Padişahlarla, halifelerle yönetilen ülkelerde yurt ve ulus için en büyük tehlike, padişah ve halifelerin düşmanlarca satın alınmalarıdır. Bu, çoğu kez kolaylıkla sağlanabilmiştir. Meclislerle yönetilen ülkelerde ise en yıkıcı durum, kimi milletvekillerinin yabancılar adına ve çıkarına çalınıp satın alınmalarıdır… Bunun için ulus, vekillerini seçerken çok dikkatli ve kıskanç olmalıdır.”

Büyük Önder Cumhuriyeti Türk Gençliğine emanet bırakırken de buna dikkat çekmişti:

“Bütün bu durumlar ve koşullardan daha üzücü ve daha korkutucu olmak üzere, ülke içinde yönetim erkine sahip olanlar aymazlık, sapkınlık, dahası hainlik içinde bulunabilirler. Hatta bu erk sahipleri, kişisel çıkarlarını ülkeye saldıran düşmanların siyasal amaçlarıyla birleştirebilirler. Ulus yokluk ve yoksulluk içinde yıkılmış, bitkin düşmüş olabilir.

“Ey Türk geleceğinin çocukları! İşte bu durum ve koşullar altında da ödevin, Türk bağımsızlık ve Cumhuriyetini kurtarmaktır. Gerekli olan güç, damarlarındaki soylu kanda vardır.”

Bknz.: Ö. Ozankaya, Cumhuriyet Çınarı: Mustafa Kemal’i “Atatürk” Yapan Uygarlık Tasarımı, CEM Yay.

Prof. Dr. Özer Ozankaya

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.