Bodrum Gündem

LGS’ye beş kala

LGS’ye beş kala
17.04.2022
0
A+
A-

5 Haziran 2022 Pazar günü iki oturum halinde yapılacak LGS sınavı için bir milyonun üzerinde öğrenci son viraja girmiş bulunuyor. Bodrum Açı Kurs Merkezi kurucusu ve deneyimli eğitimci Haydar Akbaba sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum halinde yapılacak olan sınavda öğrencilerin kalan günlerde yapmaları gerekenler ile ilgili püf noktaları paylaştı.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Açı Kurs Merkezi kurucusu ve deneyimli eğitimci Haydar Akbaba’nın sınava girecek olan öğrencilere verdiği tavsiyeler şöyle;

“Geçen yıl yapılan LGS sınavına yaklaşık bir milyon otuz bin öğrenci katılım göstermişti. Bu yıl okulların açık olması, alttan gelen neslin sayısının artması ve başvuruların otomatik yapılması nedeniyle yaklaşık bir milyon üç yüz bin öğrencinin sınava katılmasını bekliyoruz. Bu kadar çok öğrencin ter döktüğü ve belirli bir kontenjan dahilinde nitelikli liselere yerleşildiği için, LGS sınavının geçen yılki zorluk derecesine yakın olacağını düşünüyorum. Ayrıca geçen yıl Türkçe dersinde dil bilgisi konuları yer almazken bu yıl dil bilgisi konuları da sınavda yer alacak. Dolayısıyla geçen yıl gibi zorlu bir sınav öğrencileri bekliyor. 5 Haziran günü yapılacak sınava sayılı günler kaldı. Öğrencilerin artık son kontrol ve tekrarları yapacak zaman geldi çattı. Tüm öğrencilerin Nisan ayı sonu itibariyle LGS konularını bitirmiş olmaları gerekiyor. Mayıs ayı içerisinde farklı kaynaklardan denemeler çözüp mümkün olduğu kadar farklı soruları görmeleri gerekiyor. Ayrıca çözdükleri denemeleri muhakkak süre tutarak çözmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin sınavda yaşadığı en önemli sıkıntılardan birisi süreyi yetiştirememektir.

Millî Eğitim Bakanlığının yayınladığı kılavuza göre sözel bölüm 09:30’da başlayacak. Türkçe dersinden 20, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10, İngilizce dersinden 10 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10 olmak üzere toplam 50 soru yer almaktadır. Öğrencilere sözel bölümde 50 soru için verilen süre ise 75 dakikadır. Her soruya 1 dakika 30 saniye düşmektedir. Sayısal bölüm ise 11:30’da başlayacak. Sayısal bölümde ise Matematik dersinden 20 soru, Fen Bilimleri dersinden 20 soru olmak üzere toplam 40 soru sorulacaktır. Sayısal bölümde 40 soru için verilen süre se 80 dakikadır. Sayısal bölümde her soru başına 2 dakika düşmektedir. Yeni nesil sorular dediğimiz farklı kazanımların bir arada olduğu ve öğrencilerin okuduğunu anlama ve anlamlandırma, muhakeme ve özümseme becerilerinin gelişmiş olmasını bekleyen sorular genellikle öğrencilerin vaktini almaktadır. Burada düzenli kitap okuyan öğrenciler bu tip soruları daha rahat anlamlandırmaktadırlar. Fakat soruların uzun olması ve farklı becerileri ölçüyor olması öğrencilerin soruların üzerinde çok düşünmesine ve zamanı yetiştirememesine neden olmaktadır. Bunun için yapılan denemelerde muhakkak süre tutarak deneme çözülmeli, ayrıca denemede takıldıkları bir soru olursa o soruyu geçmeleri diğer sorulara bakmaları gerekmektedir. Takıldıkları soruya vakit kalması halinde tekrar dönmeleri öğrencilerin tüm soruları görmeleri ve cevaplamaları açısından faydalı olacaktır.

Geri kalan süreçte öğrenciler sınava hazırlığını günlük deneme çözerek yapmaları, denemelerde çözemedikleri soruların muhakkak doğru çözümüne ulaşmaları gerekmektedir. Denemede çözemedikleri soruların doğru çözümünün öğrenilmesi o soruda yer alan kazanımların pekiştirilmesi açısından önem arz etmektedir.

Öğrencilere aileleri tarafından baskı yapılmaması, öğrencilerin stres ve yüksek kaygıdan uzak olmaları gerekmektedir. Stres ve baskı altında öğrenciler gerçek performanslarını sergileyememektedirler.

Öğrencilerin geri kalan zamanda uyku düzeni, beslenme gibi alışkanlıklarının da düzenli olması daha sağlıklı bir şekilde sınava girmelerine katkı sağlayacaktır.

Geri kalan süreçte bir sınavın kazanılabileceği gibi bir sınavın kaybedilebileceğini unutmamak gerekiyor. Öğrenciler umutsuzluğa kapılmadan günlük deneme çözümleri ve günlük kitap okumayla geri kalan zamanı en verimli şekilde geçirmeliler. Umutsuzluğa kapılmak ve pes etmek başarısızlığı kabullenmektir. Başarıya ulaşan tüm öğrencilerin ortak özelliği düzenli çalışmak ve pes etmemektir.

Bu yıl sınava girecek tüm öğrencilere sizin vesilenizle başarılar diliyorum. Ayrıca Bodrum Açı Kurs Merkezi olarak LGS tercih döneminde dileyen öğrenci ve velilerimize ücretsiz tercih danışmanlığı yapacağımızı buradan duyurmak istiyorum.” Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.