Bodrum Gündem

Dünya Çevre Günü Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Bodrum Belediyesi’nin organizasyonuyla Bodrum’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bodrum Gündem Haber

Kumbahçe’de Deniz Dibi Temizliği…

Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında, Kumbahçe Mahallesi Paşa Tarlasından başlayıp Bodrum Kalesi’ne kadar devam eden temizlik etkinliğine Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkan Vekili Mustafa Coşkun, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, belediye temizlik işleri personeli, dalgıçlar, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Kıyı ve deniz dibi temizliğine Bodrum Belediyesi ekipleri, Deniz Ticaret Odası, Denizciler Derneği, Bodrum Milta Marina, Muğla Sualtı Grup Amirliği Polis Dalgıçları iş birliğiyle 25 dalgıç ile denizde yapılan temizliğe Atatürk İlkokulu öğrencileri ise kıyıda temizlik çalışması gerçekleştirerek katkıda bulundu.

Denizden cam, lastik, plastik, metal ve diğer atıklar olmak üzere toplam 2.829 kg atık çıkarıldı. Çıkarılan atıklar Bodrum Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine getirildi.

Bodrum Belediye Başkan Vekili Mustafa Coşkun, Bodrum Belediyesi olarak 8 yıldır “Denize En Çok Mavi Yakışır” sloganıyla Bodrum’un tüm koylarında deniz dibi temizliğini sürdürdüklerini ifade ederek, “Bugün burada kamu ve özel kurumlarımızın katılımlarıyla kapsamlı bir deniz dibi faaliyeti gerçekleştirmekteyiz. Temizlemek zor atmak kolay. Atalarımızdan miras denizlerimizi gelecek nesillere temiz bırakmak gibi bir görevimiz var. Bu emaneti geleceğimize taşımak için üzerimize düşeni yapmak zorundayız.” dedi.

Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, denizlerin yerküredeki insanoğlu yaşamının yegâne kaynağı olduğunun altını çizerek yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Bazen attığımız bir atığın denizde kaybolduğunu, yok olduğunu, tamamen temizlendiğini düşünüyoruz oysa o atıklar deniz diplerinde var olmaya devam ediyorlar. Bildiğiniz üzere denizlerde deniz çayırları var. Bir metrekarelik deniz çayırının üretmiş olduğu oksijen toplam solduğumuz oksijenin %70’ine tekabül ediyor. Bazen bir geminin veya teknenin atmış olduğu çapanın deniz çayırlarına verdiği ufacık bir tahribat, büyük bir alana hasar verebiliyor.”

Sualtı Sergi Gezisi İlgi Çekti…

Bodrum Deniz Müzesi, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu ve Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü iş birliği ile başlatılmış olan sualtı sergisi Blue Exile Art Project (BEAP), Çevre Günü Haftası etkinlikleri kapsamında Bodrum Belediyesi’nin ücretsiz etkinliğiyle halkla buluştu. Karaada Kaçakçı Koyu’nda bulunan sualtı sergisine Kumbahçe’den özel tekne ile yaklaşık 50 kişinin katılımıyla dalış gerçekleşti. Sualtı sergisi ziyaretçiler tarafından beğeniyle karşılandı.

Etkinlikler Barış Meydanında Devam Etti…

Bodrum Milta Marina’dan Merkez Turgutreis Ortaokulu Bando Takımı, Amiral Turgutreis İlkokulu Folklor Ekibi ile belediye dalgıçları ve vatandaşların eşliğinde kortej yürüyüşüyle başlayan ve Barış Meydanı’nda devam eden etkinlikler kapsamında günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, çevre temizliği ile ilgili farkındalık yarışmalarının ödül töreni, sanatsal sergiler, çevre temalı atölye stantları, defileler, dans gösterisi ve konser gerçekleştirildi.

Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Biriminin organizasyonuyla gerçekleşen etkinliklere Bodrum Belediye Başkan Vekili Mustafa Coşkun, Meclis Üyesi Numan Cömert, birim müdürleri, çeşitli okulların öğretmen ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Öğrencilerin projeleri ilgi gördü…

Dünya Çevre Günü farkındalık çalışmaları yapan okulların stantları ise Barış Meydanı sahil kenarında ilgi odağı oldu. Stantlarda Bilsem öğrencilerinin su tasarrufunu ve atıkların geri dönüşümünü sağlayan, atıkları ayrıştıran projeleri dikkat çekti. Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ise kurmuş olduğu stantlarda organik kompost ve çeşitli hediyeler dağıttı. Bunun yanı sıra Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri deniz dibinden çıkan metal atıklardan yapmış oldukları heykelleri sergiledi. Yüz boyama etkinlik stadı da çocuklar tarafından ilgiyle karşılandı.

Etkinlikte İzmir’den gelen “Mikrop” lakabıyla tanınan Sanatçı Hikmet Durmuş tek kişilik müzikli şovuyla izleyicilere eğlenceli dakikalar yaşattı. Mundo Textil’in destekleriyle geri dönüşüm malzemelerinden oluşturulan ve öğrencilerin sunduğu kıyafetler, Tasarımcı Tülay Yenici ve Kuaför Harun Cici’nin destekleriyle hazırlandı.  İzmir’den gelen Tüm Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ve Türk Anneler Derneği iş birliğiyle hazırlanan defilede sunuculuk da yapan Mikrop, Bodrum Sağlık Vakfı öğrencilerinin defilesinde öğrencileri tek tek sahneye davet etti. Defileyi vatandaşlar ilgiyle izledi.

Bodrum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin piyano dinletisi müzik şöleni yaşatırken vatandaşlar, Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı öğrencilerinin drama gösterisi ile de eğlence dolu anlara şahitlik etti. Bodrum Anadolu Lisesi öğrencilerinin lirik dans gösterisi ve konser performansları da görülmeye değerdi. Çevreye duyarlı çocukların oluşturduğu Zortul Çevre Grubu Çevre Manifestosu ve Çocuk Korosu da büyük beğeni topladı.

Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Bodrum Belediyesi Dalgıç ekibine emeklerinden ve farkındalıklarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. Tek tek sahneye çağrılan dalgıçlara plaketleri verildi.

Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından desteklenen E-Twining Projesi kapsamında gerçekleştirilen Mavi Kapak Toplama Yarışması’nı kazanan Umurça İlkokulu’na 1.lik, Güler Mustafa Kızılağaç İlkokulu’na 2.lik, Dr. Mümtaz Ataman İlkokulu’na ise 3.lük ödülü verildi.

Bodrum Belediye Başkan Vekili Mustafa Coşkun programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2022 Dünya Çevre Günü küresel kampanyası #OnlyOneEarth, doğayla uyum içinde daha temiz, daha yeşil ve sürdürülebilir bir yaşam sağlamak için politika ve seçimlerde dönüştürücü değişiklikler çağrısında bulunuyor ve bize diyor ki birlikte koruyabiliriz, artık çevreye geri dönüşü olmayan bir zarar verme yolunda devam edemeyiz. Dünyanın gündemi ve aynı zamanda hepimizin gündemi iklim krizi. Bodrum Belediyesi olarak, iklim değişikliği konusunu bir bütün olarak ele alıyoruz. Bodrum Belediyesi olarak Bodrum’u korumak, gelecek nesillere taşımak, çevreyi, denizi, ormanlarımızı, çocuklarımıza bırakacağımız mirası korumak için yapacak çok şeyimiz olduğuna inanıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.