Bodrum Gündem

CHP’li Menteşe Belediyesi Çevrecileri Meclis Toplantısına Almadı

Menteşe Belediye Meclis toplantısına katılmak isteyen çevreciler ile zabıta ekipleri arasında arbede yaşandı. Duruma tepki gösteren çevreci Haluk Özsoy, “Menteşe Belediyesi’nin aldığı bu karar yanlıştır. Bizi kapı da zabıtalara karşılatması yanlış bir tavırdır. Biz düşmanınız değiliz. Bu gibi siyasi ayak oyunlarıyla bizden kaçamazsınız çünkü biz halkız” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Muğla’da, kurulması planlanan çimento fabrikasına Menteşe Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının iptal edilmesi taleplerini dile getirmek için Belediye Meclis Toplantısına katılmak isteyen köylüler ile zabıta ekipleri arasında arbede yaşandı.

Menteşe Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, bugün Belediye Başkanı Bahattin Gümüş başkanlığında Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezinde yapıldı.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi üyeleri ve köylüler de toplantıya katılarak, yapı ruhsatının iptal edilmesi yönünde görüş bildirmek istedi.

Ancak kültür merkezi önüne gelen köylülerin, ‘merkezde çocukların aldığı kursların devam etmesi ve gürültü olacağı’ gerekçesiyle içeriye girmeleri zabıta ekiplerince engellenince köylüler ve ekipler arasında arbede yaşandı.

MECLİS ÜYESİNDEN İLÇE BAŞKANINA TEPKİ

Menteşe Belediye Meclis Üyesi Ferah Gümüş de toplantı salonu girişinde bekleyen CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak’a yönelerek; “3 senedir o kapının kapandığını görmedim. Sen kapının kapanmasına, içeri köylülerin alınmamasına engel olamayacak mısın?” diye sordu. Kavak, “Ben belediye başkanı mıyım? Burada ne yapacaksın ki? Toplantı bitti…” cevabını verince Gümüş, “Sen ilçe başkanısın belediye başkanının üstüsün…” dedi.

Daha sonra beş gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısının kısa sürede bitirilmesinin ardından köylülerin boş salona girmesine izin verildi. Belediye meclis toplantılarının halka açık olduğunu savunan köylüler, boş salonda basın açıklaması yaptı.

“İÇERİ GİRMEMİZDE ZORLUK ÇIKARILDI”

Salonda Deştin Çevre Platformu adına konuşan Mehmet Uyan, şu açıklamayı yaptı: “Bugün CHP Genel Başkan Yardımcısı tarafından Deştin Bayır sınırına yapılacak olan Çimento Fabrikası’nın ruhsat iptal ile ilgili Menteşe Belediyesi’nden beklediğimiz ruhsat iptal kararını çıkmaması üzerine meclis toplantısına katılıp bu talebimizi bir kez daha dile getirmek için buraya geldik. Ancak belediyenin kolluk güçleri tarafından içeri girmemizde zorluk çıkarıldı. Daha sonra salona geldiğimizde de toplantının apar topar bitirildiğini gördük. Bizim 6 aydır açıklamalarımız belli. Bilim ve hukuk doğrultusunda hocalarımızın hazırladığı rapor doğrultusunda hareket ediyoruz. Usulsüz, yanlış ÇED raporu ha dayanarak, biz Menteşe Belediyesi’nin ve yetkilerinin ÇED raporunun kapağını bile açmadığını iddia ediyoruz…”

“BİZDEN KAÇAMAZSINIZ”

Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşma yapan Haluk Özsoy 7 Temmuz Perşembe günü Menteşe Belediyesi önünde eylem yapacaklarını duyurdu. Vatandaşlara çağrı da bulunan Özsoy, “Menteşe Belediyesi’nin aldığı bu karar yanlıştır. Bizi kapı da zabıtlara karşılatması yanlış bir tavırdır. Biz düşmanınız değiliz. Siz eleştirdiklerinizi kendiniz yapıyorsunuz şuan da. Burası kamu alanıdır. Biz de halk olarak bu kamu alanında bulunma hakkımız var. Toplantıya başlamışlar bugün, herhalde Belediye meclisi tarihinde bir ilktir, 5 dakika da bütün gündemleri toparlayıp geçip bir anda bitirivermişler toplantıyı. Bu yollar ile kaçamayacaklarını kendilerine deklare ediyorum. Biz eylemlerimizi büyüterek sürdürmeye devam edeceğiz. Perşembe günü saat 15.00’de Menteşe Belediyesi’nin önünde büyük bir eylemimiz vardır, tüm halkımız davetlidir. Bu gibi siyasi ayak oyunlarıyla bizden kaçamazsınız çünkü biz halkız” dedi.

“BİZLERE SÖZLER VERİLDİ”

MUÇEP Menteşe Meclisi Eş Sözcüsü Mustafa Tuncaelli, de şunları söyledi: “Bu proje gerçekleştiği takdirde sadece fabrika dışında da yaklaşık 8 bin dönüm yakın ormanlık alan yok olacak. Etrafındaki su kaynakları yok olacak. Orada ki bağ, bahçe, tarım alanları yok olacak ve yerleş yerleri de göçe zorlanacak. Biz bu sorunun çözülmesi için hukuki anlamda ÇED iptal davaları ile mücadele ederken bir yanda da 11 Nisan’dan beri 85 gündür, Bayır da kurulan direniş çadırı ile bunu gündeme taşıyoruz. Çimento Fabrikası’nın ve çimento yıkım projesinin durdurulması için çalışıyoruz. Şimdi en son bununla ilgili belediyeye yaptığımız birçok ziyaretlerde ruhsat iptalinin çok önemli olduğunu ifade ettik. En sonunda bu konu da Ankara’ya gittik, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük. 27 Mayıs’ta buraya Ali Öztunç geldi, burada bizlerle toplantı yapıldı ve bize sözler verildi. 27 Mayıs’tan bu güne bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. ‘Ruhsatı iptal edeceğiz’ dediler. Biz de bize gelen duyumlarla merkezin kararlarını sürdürdüğünü, biz buradan Menteşe Belediyesi’nden, Muğlalıların yanında yer almasını bekliyoruz. Bir an önce bu yıkım projesinin durdurulması için yapı ruhsatının iptalini istiyoruz. Bugün Buraya gelişimizin nedeni de tekrar bunu hatırlatmak, beklentimizi dile getirmekti. Yoksa herhangi bir taşkınlık yapmaya niyetimiz yoktu. Gayet güzel toplantıya gelecektik, mümkünse eğer gündem önerisi de verecektik. Kabul etmeyebilirlerdi. Ama taşkınlık yapmaya niyetimiz yoktu. Kötü bir şekilde kapı da karşılandık. Sanki biz teröristmişiz gibi engellemelerle, zabıta kuvvetiyle, bunu almak zorunda kaldık. Bu çirkin bir davranıştı. Belediyemizi bu davranışından dolayı kınıyoruz. Böyle şeyler yapmasını da istiyoruz. Muğlalıların yanında ruhsatı iptal ederek, bunu bir şölen halinde Muğla’mıza sahip çıkmak istiyoruz…”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Disiplin Kurulu Başkanı ve Muğla Valiliği İl İnsan Hakları Üyesi Mehmet Özavcı da yetkililere seslenerek; “Belediyemize, üst düzey parti yetkililerine sesleniyorum, lütfen bu hukuki gerekçeyi kullanın ve ruhsatı iptal edin. Çünkü öyle bir olayla karşı karşıyayız ki bunun ceremesini bırakın bizleri torunlarımızın bile altından kalkmayacağı kadar ağır bir yok bekliyor. Bu yükün altına girmeyelim Muğlalılar olarak. Yöremize ülkemize sahip çıkalım…” ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından gruptakiler olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: Esma Turan-Muğla Yenigün Gazetesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.