Bodrum Gündem

Yangını yine dayanışma söndürdü

Yangını yine dayanışma söndürdü

Sol Parti Datça İlçe Örgütü, Datça’da 13 Temmuz günü başlayan yangın ile ilgili yazılı basın açıklaması yayınladı.

Bodrum Gündem Haber

Sol Parti Datça İlçe Örgütünün Datça’da 13 Temmuz günü başlayan yangın ile ilgili yayınladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Yarımadamızda 13 Temmuz günü başlayan yangın, Mesudiye Mahallesi ve çevresinde 726 hektar tarım ve orman alanını, içinde yaşayan sayısız canlıyı tahrip etti. Çevre ve Şehircilik Bakanının açıklamalarına göre 4’ü ağır 10 yapı zarar gördü. Yangından etkilenen 22 kişiden, 4 belediye çalışanı hala tedavi altında. Şimdi zarar ziyanı nasıl giderebileceğimizi, yaraları nasıl sarabileceğimizi; yangın gibi, aslında önlenebilir afetlerden nasıl korunabileceğimizi tartıştığımız bir süreci yaşıyoruz.

Herkesin bildiği gerçek şudur ki, geçen yıl yaşanan Marmaris yangınında olduğu gibi Datça yangını da esas olarak halkın gönüllü çalışması ve dayanışması ile söndürülmüştür. MAG- AME başta olmak üzere,  orman gönüllülerinin, mahalle dayanışmalarından gönüllü olarak “afet eğitimi” alan yurttaşların çok ciddi ve önemli işlevler üstlendikleri görülmüştür. Bu nedenle merkezi ve yerel yönetimler, bu tür oluşumları desteklemeli, önlerini açmalıdır.  Yangın, sel ve deprem gibi afetlerde en temel güvence afet eğitimi almış yurttaşların sayısının artmasıdır. Ayrıca yangın söndürmede görevlendirilen her yurttaşa yangına dayanıklı dış giyim ve ayakkabı temin edilmelidir. Orman yangın söndürme işçileri gerekli eğitimden geçirilmeli ve sendikal örgütlenme hakkına sahip olmalıdır.

Ülkemizde çıkan yangınların %90’nın sorumlusunun, elektrik dağıtım şirketleri olduğu bilinmektedir. Az maliyet ve çok kar hırsıyla çalışan, gerekli yatırımları ve periyodik bakımları maliyetli olduğu için yapmayan bu şirketlere el konulmalı; elektriğin üretimi ve dağıtımı derhal kamulaştırılmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’nin Mesudiye yangınının elektrik trafosundan çıktığı şeklindeki açıklaması, Datça halkı açısından yetersizdir. Sol Parti İlçe Örgütü olarak, kendisine, bu bilgiyi hangi bilimsel rapora dayandırdığını soruyoruz. Ayrıca elektrik dağıtım şirketi AYDEM’den, konu ile ilgili bir rapor hazırlatmışsa derhal kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz. Elektrik Mühendisleri Odasını kamu görevini yerine getirmeye ve yangın yerinde incelemeler yapıp kamuoyunu yangının çıkış nedeni ile ilgili aydınlatmaya çağırıyoruz.

Yangınlardan çıkardığımız dersler göstermiştir ki, elektrik trafolarının, yüksek enerji hatlarının ve elektrik direklerinin periyodik bakımı; yüksek enerji nakil hatlarının geçtiği yerlerdeki yer temizliği; ormanlık alanların yol kıyısı kuru ot temizliği hayati önem taşımaktadır. Sorumlu şirketleri ve ilgili kurumları her yaz başında bu işleri yapması için acilen göreve çağırıyoruz.

Mesudiye yangının söndürülmesinde THK uçaklarının başarısı görülmüştür.  Bu nedenle, yangınların söndürülmesinde THK öne çıkarılmalı, mevcut uçak sayısı ivedilikle artırılmalıdır. Gece görüşü olan helikopterin yangındaki önemi vazgeçilmezdir. Sayıları artırılmalı, gündüz görev üstlenen uçak ve helikopterlerin hemen ardından devreye girmelidirler.

Datça Yarımadası derhal “Ada” statüsüne alınmalı, yangın anında en yakın yerden yakıt ikmali yapılabilecek şekilde, yeterli sayıda helikopter pistleri oluşturulmalıdır. Acil müdahale için en az bir helikopterin, uygun bir yerde konuşlandırılması artık şarttır.

Mesudiye Mahallesi “afet bölgesi” ilan edilmelidir. Yanan ormanlık alanların kapitalist ranta açılmasına müsaade etmeyeceğiz, bir tek ağacımızdan bile vazgeçmeyeceğiz. Bilimsel deneyimlerin ışığında ve en hızlı bir biçimde ağaçlandırılma başlatılmalıdır. Merkezi yönetim tarafından, yanan bölgelerin imara açılmayacağına dair kamuoyuna ikna edici bir açıklama acilen yapılmalıdır.

Yangından zarar gören konutlar, tarım alanları ve işyerlerinin bütün zararları merkezi yönetimce kuruşuna kadar karşılanmalıdır.  Bölgedeki bütün iş yerlerinin bu yıla ait BAĞ-KUR ve vergi borçlarını devlet üstlenmeli veya bu iş yerlerini tatmin edecek başka çözümler bulunmalı, banka borçları bir yıl faizsiz olarak ertelenmelidir.

Ülkemizi yangın yerine döndürenlere inat, yaşasın örgütlü mücadelemiz!”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.