Bodrum Gündem

Sosyalist hareketin önemli ismi Çulhaoğlu vefat etti

Sosyalist hareketin önemli ismi Çulhaoğlu vefat etti

Sosyalist hareketin önemli isimlerinden ve Türkiye İşçi Partisi Merkez Komitesi Üyesi Metin Çulhaoğlu, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Çulhaoğlu’nun Marksizm üzerine yayımlanmış çok sayıda eseri bulunuyor.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komitesi Üyesi Metin Çulhaoğlu, kalp krizi nedeniyle 74 yaşında yaşamını yitirdi.

Türkiye İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada, “Ülkemizde Marksizme birbirinden değerli katkılar sunan, ömrünü devrim ve sosyalizm mücadelesine adamış, hareketimizin fikri öncüsü Metin Çulhaoğlu yoldaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye sosyalist hareketinin ve işçi sınıfının başı sağolsun. Sözümüz devrim olacak!” ifadeleri kullanıldı.

Metin Çulhaoğlu; 1947 yılında Balıkesir’de doğdu. 1970 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin İktisat Fakültesi’nden mezun oldu.

1968-1969 yıllarında ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nde yöneticilik yaptı. 1975’ten sonra ikinci Türkiye İşçi Partisi’nde görev aldı. 1975–1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görevler aldı.

Türkiye İşçi Partisi 2. Kongresi’nde Yalçın Küçük, İlhan Akalın ve Mesut Odman (Odabaşı) gibi isimlerle birlikte ihraç edildi. İhraç edilen çevre Eylül 1979’da Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı.

Aylık olarak yayınlanan dergi toplam 11 sayı çıktı. Çulhaoğlu, bu derginin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Derginin yayın hayatına 12 Eylül 1980 darbesiyle son verildi. Çulhaoğlu 1983–1986 yılları arasında cezaevinde kaldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.