Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 8 Kasım 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 8 Kasım 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 8 Kasım 2022 gündem özeti…

Negatif faiz politikası, alternatif getiri arayışıyla Borsa İstanbul’da rekor yükselişlere yol açarken, hisse ağırlıklı yatırım fonlarının getirisini de zirveye taşıdı. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde mevduatın ortalama getirisi yüzde 16 düzeyinde kaldı. Dolar yüzde 42 ve gram altın yüzde 29 değer artışı kaydetti. 10 ayda yüzde 58 olarak açıklanan enflasyona karşılık BIST 100 Endeksi de yüzde 106,5’lik getiriyle diğer yatırım araçlarından açık ara pozitif ayrıştı. Uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen hisse ağırlıklı yatırım fonlarının getirisi ise yüzde 120’ye yaklaştı. Bazı hisse fonlarında getiri oranı yüzde 190’a ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni dolar cinsi borçlanma gerçekleştiriyor. Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs ve J.P. Morgan’a yetki verilen 2028 vadeli yüzde 9,875 kupon faizli tahvil ihracı için getiri tahminleri ortaya çıkmaya başladı. 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi beklenen 2028 vadeli tahvil ihracında getirinin yüzde 10 olacağı tahmin ediliyor. Hükümet, 2022 için 11 milyar dolar dış borçlanma öngörmüş ve şu ana kadar 7.,5 milyar dolar tutarında tahvil ihraç etmişti.

Yıllık gelen dosya sayısı 100,000 ve üzeri olan illerde yetki çevresi de belirlenmek suretiyle bir veya birden fazla icra dairesi başkanlığı kurulabilecek. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan icra daireleri başkanlıklarının kuruluş ve görevleri ile çalışma esasları hakkında yönetmeliğe göre, icra daireleri başkanlığının yetki çevresi, Başkanlığın teklifi ve Adalet Bakanı’nın onayıyla değiştirilebilecek. İcra ve iflas daireleri adalet müfettişleri ve Cumhuriyet savcıları vasıtası ile denetime tabi tutulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından değerlendirmede bulundu. Başörtüsüne ilişkin anayasal düzenleme çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulunan Erdoğan, prensip olarak hak ve özgürlükler konularını halk oylamasına götürmekten yana olmadıklarını belirtti. Erdoğan, muhalefetle uzlaşma sağlanamaması halinde, teklifi Cumhur İttifakı olarak Meclis’te götüreceklerini söyledi.

Japon hükümetinin açıkladığı veriler, Maliye Bakanlığı’nın döviz piyasasına 22 Eylül’de gerçekleştirdiği müdahaleden sonra ay sonuna kadar herhangi bir gizli müdahalede bulunmadığını ortaya koydu. Hükümet, Eylül ayında yaptığı açıklamada 20 yıldır ilk kez Japon yenine destek vermek için yaptıkları müdahalede 2,8 trilyon yen harcadıklarını ifade etmişti.

Yurt içinde ekonomi gündeminde Hazine ihaleleri ve finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları verileri bulunuyor. Yurt dışında Euro Bölgesi perakende satışları ve ABD ara seçimleri takip edilecek.

Paranın Yeni Rotası: Fintek Ekosistemi

DÜNYA, finansal teknolojiler ve ödeme sistemleri ile ilgili yayınlanmış en kapsamlı dijital bir eke daha imza attı: Paranın Yeni Rotası: Fintek EkosistemiPARAM sponsorluğunda hazırladığımız e-Mercek yayınımızın yeni sayısını fintek ekosistemini bambaşka boyuta taşıyacak olan metaverse çağında bu ekosisteme ilişkin gelişmelere ayırdık.

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Yatırım fonları büyüklüğü 10 ayda yüzde 91,6 arttı

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/yatirim-fonlari-buyuklugu-10-ayda-yuzde-916-artti-haberi-673846

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.