Bodrum Gündem

Muğla ve Milas Şoför Esnafından Çağrı “65 yaş ücretsiz taşımacılığı kaldırın”

Muğla ve Milas Şoför Esnafından Çağrı “65 yaş ücretsiz taşımacılığı kaldırın”

Emin Varol/ANKARA

Muğla Kamyoncu, Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer ve Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal’la Meclis’te karşılaştım.

Ulaştırma Bakanlığı’ndaki bir toplantı için Başkent’e gelmişler.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na Muğla şoför esnafının sorunlarını anlattıktan sonra kalıcı olması için hazırladıkları bir dosyayı da masasına bırakmışlar.

Muğla’ya dönmeden önce de Muğla Milletvekillerine nezaket ziyareti yapıyorlardı. CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan başkanlara,  Meclis’i, iktidar ve muhalefet kulislerini gezdiriyordu.

Suat Özcan, yoklama nedeniyle genel kurul salonuna girmek zorunda kalınca başkanlarla sohbet ettik.

Bazı sorunlar yerelde çözülmüyor.

İki Başkan, Muğla Şoför esnafının sorunlarıyla ilgili Bakan’a verdikleri dosyayı bana da anlattı. Dosyanın giriş bölümünde;

“.. bitmek bilmeyen salgın süreçleri, savaşlar ve küresel ekonomik sıkıntılar, taşımacı esnafımızı çok daha içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi, sürüklemeye de devam etmektedir.

Muğla ilimizde, yerel sorunlarımız ile ilgili tüm mücadelemizi durmaksızın devam ettirmekteyiz. Ancak bazı sorunların yerel makamlar ve kurullar vasıtası ile çözüme kavuşturulması mümkün olmamaktadır. “

65 YAŞ VE ÜCRETSİZ TAŞIMACILIĞIN GETİRDİĞİ ZORLUKLAR.

Acil olarak “çözüme kavuşturulmasını” istedikleri sorunların en üst sırasında “65 yaş ücretsiz taşımacılık” uygulaması vardı. Ardından diğer sorunlar sıralanıyor;

“65 yaş vb. ücretsiz taşımacılık yapılmasının engellenmesine yönelik yasal düzenleme yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Ücretsiz ve indirimli taşımacılığa ilişkin düzenlemeler, Cumhurbaşkanı’nın talimatı ve Aile Politikalar Bakanlığı’nın düzenlemesi ile uygulanmaktadır. Belediyeler ve UKOME/İl Trafik Komisyonları sadece uygulayıcıdır.

Ücretsiz taşımalara verilen gelir desteği, 2016 yılında başladı. O tarihte 750 TL olan destek ödemeleri, şu an 1.500 TL’dir. Bu destek enflasyon ve taşımacıların giderleri oranında artırılmadığı için, esnaf arkadaşlarımız zararına taşımacılık yapmaktadır. Destek ödemeleri enflasyona endeksli artırılmalıdır. Biniş başına makul bir miktar verilmelidir.

KAMERA UYGULAMASI KALDIRILMALI

2017 yılında başlayan kamera kurulumu uygulama süresi, 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. 2017 yılında makul seviyelerde olan bu cihazların kurulumu ve işletimi şuan esnaflarımız için çok ciddi bir maddi yük getirecek boyuttadır. Düzenleme tamamen kaldırılmalıdır.

ŞOFÖR ESNAFININ EMEKLİLİK ŞARTLARI

SGK’lı bir çalışan 5.000 gün ile emekli olabiliyorken, Bağkurlu bir esnaf 9.000 gün prim ödemek zorundadır. Hatta SGK’ da kadın- erkek eşitken Bağkur’da kadın 7.200, erkek 9.000 güne tabidir.

Bu adaletsizliğin kaldırılması ve zaten ekonomik olarak zor dönemden geçen ve emeklilik bekleyen şoför esnaflarımız için sosyal güvenlik haklarında iyileştirme yapılması gerektiğiniz düşünüyorum.

ÖZEL TOPLU TAŞIM ARAÇLARINA MAZOT DESTEĞİ VERİLMELİ

Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile Özel Toplu Taşıma Araçlarına “HO” Plaka dönüşüm işlemleri başlamıştır.

Muğla ilimizde UKOME Kurulu gerekli düzenlemeyi hayata geçirdi ve 31.12.2024 tarihine kadar işlemlerin tamamlanması için süre verildi.

“HO” Plakalı olarak kamu hizmetini İfa eden bu araçlara VERGİ İNDİRİMLİ MAZOT DESTEĞİ VE OTV SİZ ARAÇ ALIM DESTEĞİ verilmesi güçlükle bu işi yapan esnaflarımıza çok olumlu katkı sağlayacaktır.

ÖĞRENCİ SERVİS YAŞ ŞARTI 19 OLSUN

Öğrenci servislerinin yaşları 12. Ancak pandemi nedeniyle 2024 yılı sonuna kadar 15 yaş olarak uygulanmaktadır. 19 yaş şartının kalıcı olarak uygulanması için düzenleme yapılması gerektiği düşüncesindeyiz.

Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu ortadan kalkmalı, Çünkü bizin SRC Belgelerimiz zaten Mesleki Yeterlilik Belgesidir.

TİCARİ PLAKALARA İLİŞKİN SAYIŞTAY RAPORLARI

Tüm ülke genelinde faaliyette bulunan ticari plakalar 1986 yılında çıkarılan 1986/10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararı sonrasında işletenlere dağıtılmıştır.

Ancak günümüze kadar bu plakaların verilmesine ilişkin bir sürenin belirlenmemiş olması, Sayıştay tarafından gerçekleştirilen denetimlerde ilgili plakaların ihale mevzuatı çerçevesinde ve süreli olarak verilmesi gerektiği defaten vurgulanmaktadır.

Ticari Plakaların verilmesine ilişkin işlevini yitirdiği değerlendirilen 1986/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yeniden gözden geçirilip, yeni bir yasal düzenleme yapılması ve mevzuat ile Sayıştay Raporları arasındaki çelişkili durumun ortadan kaldırılması gerektiği kanaatindeyiz.

KORSAN ÇALIŞAN ARAÇLARA DENETİMİ ARTTIRIN

Ağır vasıta araçlarda araç kullanma süreleri 4,5+4,5:9 saat yerine 5,5+5,5:11 saat olmalıdır. Çünkü Karayolları kenarlarında uygun bekleme yerleri istasyon bekleme yerleri olmadığı bulunmamaktadır.

Kamyonetlerde 3,500Kg kadar kantar mecburiyeti yoktur. Bu kilogram 9,500 Kg olan araçlarda da uygulanmalıdır. Kamyon ve kamyonetçi esnaflarımız yüksek miktar yatırarak aldıkları K türü Yetki Belgelerini birinci derece akraba dışında  da başka şahıslara devretme yetkisi verilmelidir.

K türü yetki Belgesi alacak şahıslardan oda belgesi şart koşulmalıdır. Korsan çalışan araçlara (yetki belgesiz) denetim yapılmalıdır.

ÖTV MUAFİYETİNE YÖNELİK GİRİŞİM;

Yeni araçlarda uygulanan ÖTV ve fiyat artışları esnafımızın araç alımlarını araç değişimlerini çok güçleştirmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Nurettin GÖKKAYA dedi ki:

    Muğla büyük şehir belediye başkanı anayasal hak gücünüz yetmez bence bütün toplu taşımayı belediyelere verin bu rant minibüscülerini kaldırın Emekli Trafik polisi

  2. Bülent dedi ki:

    65 yaş çözümü benim fikrim çözebilir, ama muhatap yok karşımda…

  3. Nurettin GÖKKAYA dedi ki:

    Kötü yönetilen toplu taşıma uygulaması sonucu ayakta yolcu taşımadan geri kalmıyorsunuz. Siz önce aynaya bakın

  4. Ali dedi ki:

    Türkiye Cumhuriyetinde en pahalı toplu taşımayı yapacaksınız üstüne birde anayasal bir hakkın kaldırılmasını isteyeceksiniz fakat kabahat sizde değil toplu taşımayı beceremeyen size fırsat verende

  5. Mahmut dedi ki:

    65 yaş insanlar uğraşacağınıza lütfen insanların yollar da çektiği eziyeti görsünler saatlerce insanlar yolda mağdur beylerin keyfine göre seyhat ediyoruz dovmedikleri kalmıyor saygısız soferler var içlerinde onun denetimi yapılmasını istiyoruz

  6. RECEP YAZİCİ dedi ki:

    Bu CHP zihniyetine fırsat verilirse tanınmış anayasal haklara dahi el uzatacaklardır.

  7. Dilek Tarım dedi ki:

    Babam geçen hafta Milas’ta saatlerce yol kenarında minübüs bekledi.Geçen almadı,durmadan geçti.Çö züm üretmek yerine 65 yaş üstüne uygulanan bu hak kalksın demek ne kolay.Pes pes pes.Bırakın çözüm üretecek insanlar gelsin.

  8. Nazife Akcan dedi ki:

    Minibüs diye bir toplu taşıma olmamalı bence, bu vazife belediyenin olmalı. 65 yaş üstü insanlar kötü muameleye maruz kalıyorlar, defalarca şahit oldum.