Bodrum Gündem

Abdi İpekçi’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz

Abdi İpekçi’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz

1 Şubat 1979’da katledilen TGC Başkan Vekillerinden ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi 44’üncü ölüm yıl dönümünde mezarı başında TGC üyelerinin ve Milliyet çalışanlarının katıldığı bir törenle anıldı.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekillerinden ve Milliyet Gazetesi Önceki Genel Yayın Yönetmenlerinden Abdi İpekçi, İstanbul’da Zincirlikuyu Mezarlığı’nda öldürülüşünün 44. yılında anıldı.

Abdi İpekçi’nin mezarı başında düzenlenen törende Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına konuşan Genel Sekreter Sibel Güneş, “Gazeteciliğe evrensel basın ilkelerini getiren, bu ilkeleri yazılı hale dönüştüren, muhabirliğe önem veren bir basın emekçisi olan TGC Başkan Vekili ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenlerinden Abdi İpekçi’yi anmak için bir aradayız. Abdi İpekçi’nin 44 yıl önce katledilmesinde rol oynayan siyaset-mafya ilişkilerini unutturmamak için bir aradayız” dedi. Genel Sekreter Güneş sözlerine şöyle devam etti:

“Abdi İpekçi, gazeteciliğini, halkın haber alma, bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkına saygı göstererek yapmıştı. Doğruluğunu kontrol etmeden haber yayınlamamayı esas saydı. Abdi İpekçi’nin cinayetinde tetiği çektiren karanlık güçlerin hala ortaya çıkarılmamış olması günümüzde de gazetecilere yönelen tehditlerin sürmesinde önemli rol oynamaktadır. Abdi İpekçi cinayeti gazetecilik tarihi açısından bir dönüm noktasıdır. İpekçi’yi öldürenler, demokrasiye ağır bir zarar vermiştir. İktidar ve muhalefet temsilcileri bunu hiç unutmamalıdır. Günümüzde de demokrasinin tüm kurallarıyla işletilmesi için biz gazetecilerin görevlerini yapabilmesi gereklidir. Halktan, emekten, adaletten, özgürlüklerden yana olan gazetecilerin haber yapması engellenmemeli, gazeteciler siyasetçiler tarafından hedef gösterilmemelidir. Abdi İpekçi’yi bir kez daha sevgi ve saygıyla anarken ‘tüm zorluklara rağmen gazetecileri gazetecilik yapmaktan vazgeçmemeye’ çağırıyoruz. İktidar ve muhalefete, ‘gazetecilere yönelik saldırı ve cinayetlerdeki cezasızlık uygulamasından vazgeçilsin’ çağrımızı tekrarlıyoruz.”

Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi ise törende yaptığı konuşmada Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Milliyet Gazetesi’ne düzenlenen tören için teşekkür etti. İpekçi konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Kıymetli Orhan Erinç’e rahmetler dileyerek Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne buradaki varlığı için teşekkür ediyorum. Cinayet dosyalarının yeniden açılması, bir arkeolog titizliğiyle çalışılması, tuzaklar kuran, engel olan, duvar ören, üzerine toprak örtenlerin ortaya çıkartılması ne iyi olurdu. Abdi İpekçi henüz 30 yaşına varmadan yazdığı bir yazıda ‘Vatana borç, ne yedek subay vazifesiyle başlar ve biter. Vatana borç hayatımızla kaimdir. Doğduğumuz gün başlar, öleceğimiz güne kadar devam eder’ diye yazmıştı. Gazetecilik vazifesi boyunca hep bu anlayış ve vicdanla yaşarken onun öleceği günü planlayıp canını almasalar ne iyi olurdu.”

Törende konuşan Abdi İpekçi’nin çalışma arkadaşlarından ve TGC üyesi Okşan Atasoy ise Abdi İpekçi gazeteciliğine gençler tarafından sahip çıkılmasının önemine işaret etti.

Anma törenine Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bertan Ağanoğlu, Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş, Yazar Tunca Bengin, fotoğraf editörü Ercan Arslan, TGC’nin kıdemli üyeleri, Okşan Atasoy, Atilla Gökçe, Seracettin Zıddıoğlu, Rahmetullah Karakaya, Metin Özyıldırım, Garbis Özatay,  Karacan ailesi adına Ali Karacan ve CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul katıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.