Bodrum Gündem

Seçimler ertelenir mi?

Ertelenir…

14 Mayıs’ta yapılması düşünülen Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ertelenebileceğine inanan milletvekillerinin sayısı az değil.

Bugün Meclis koridorlarının gündeminde bu konu vardı.

Örneğin DP’li Cemal Enginyurt. “Anayasa’ya göre erteleyemez. Ancak, YSK seçimi erteleyebilir” diyor.  Ardından da, “ Ertelese bile bu halk onu sandığa gömer2002’de seçimle geldi. 2023’de yine depremle gidecektir” diye ekliyor.

CHP’li Abdüllatif Şener, CHP kulisinde, “seçimler ertelenir mi?” sorusuna önce, “hayır” dedi. Ancak neden ertelenebileceğine ilişkin sohbetin ardından, “olabilir, seçimi erteleyebilir” noktasına geldi,

Bu ertelemenin alt yapısının, 3 ay süreyle deprem bölgesinde ilan edilen Olağanüstü Hal Yasası ile hazırlandığı iddia edildi.

Muhalefete rağmen kabul edilen OHAL yasasının süresi 8 Mayıs’ta bitiyor. 14 Mayıs olarak açıklanan seçim tarihinden bir hafta önce.

Milletvekillerine göre;

-Bu süre içinde Erdoğan, depremin izlerini silemez.  Sadece altyapı için gereken milyar dolarları bulamaz.

– Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağına göre para musluğunu açmıştı. Ancak, araya deprem girdi ve Erdoğan’ın hesabı bozuldu. Ekonomi enflasyon ve hayat pahalılığı en büyük sorunu olacak.  Bu nedenlerle seçimi erteletir.

Ancak, Anayasal olarak kendisi yapamaz. YSK eliyle seçimleri 2023 yılı sonuna erteleyebilir.

Alkış yok.

Kulislerde seçim yorumları yapılırken, Meclis Genel Kurulu, deprem sonrasında ilk kez toplandı. Toplantıya gelen milletvekillerinin yakalarına, üzerinde, “Milletimizin başı sağolsun” yazılı siyah kurdeleler takıldı.

Depremde hayatını kaybeden AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş’ın genel kurul salonunda oturduğu masasının üzerine fotoğrafı konuldu, etrafı da kırmızı karanfillerle süslendi.

Toplantıya başkanlık yapan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, kısa bir konuşmadan sonra, Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve depremde hayatını kaybedenler için milletvekillerini saygı duruşuna ve dua etmeye çağırdı.

Oturumu açacağı sırada bir görevli Şentop’un kulağına eğilerek bir şeyler söyledi. Ardından oturuma beş dakika ara vererek dışarı çıktı. Geri döndüğünde bir şey söylemedi ve doğrudan genel kurul çalışmalarına başladı.

Çalışmalar sırasında depremde hayatını kaybedenlere saygı için, konuşma yapan milletvekilleri alkışlanmadı.

Deprem bölgesinde OHAL yasası Cumhur İttifakının oylarıyla kabul edildi.

Ancak, seçimlerin ertelenmesi konusu yeni konuşulmaya başlandı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.