Bodrum Gündem

Ahtapot Engin vefat etti

Ahtapot Engin vefat etti

70’lerde ilk gece kulübünü açan Ahtapot Engin vefat etti.

Bodrum Gündem Haber

70’lerde ilk gece kulübünü açan Ahtapot Engin lakaplı Engin Aydoğar  72 yaşında Denizli’de tedavi gördüğü hastanede yaşamanı yitirdi.

Engin Aydoğar ile ilgili Bodrum Art dergisinde çıkan Orhan Dumanlı’nın yazısını Bodrum Gündem okurlarıyla paylaşıyoruz;

“Oldu, oluyor derken 1 Uluslararası Bodrum Caz Festivalimiz çoğunluğu yerli sanatçılardan oluşan bir programla ve 7 kurumsal destek, 20 sponsor eşliğinde geçen ay oldu. Güzel de oldu, beni de 70’lere götürdü.

Rahmetli Ahmet Ertegün’ün şimdiki evinin olduğu yerdeki yıkıntıda Mustafa Nalbantoğlu’nun İngiltere’den getirdiği caz posterleri ve plaklarıyla Engin’le beraber açtıkları sözde caz kulüp olan yerde dinlemiştim Sarah Vaughan’ı, Charlie Parker’ı, John Coltrane’i ilk olarak. “Ben cazı 9 yaşında 5 lisan bilen posta dağıtıcısı babamın teşvikiyle evde TRT radyosundan öğrendim” diyen Engin, o yaşlardan itibaren bütün gönlünü caza, kucağını cazcılara açan, Bodrum’da cazın ilk temellerini atan kişidir.  80’lerde Azmakbaşı’nda Caznow kulüp’te Engin’in gündüz tuttuğu ahtapotlar yenir, caz dinlenirdi. “Dünyanın en samimi hayvanları.” dediği ahtapotlar, Engin ayağını denize sokunca gelip eline ayağına sarılırlardı. 

O kulübün kapısından kimler girip çalmadı ki;  Emin Fındıkoğlu, Tahsin Endersoy, Cihangir Akkuzu, Hakan Beşer, İhan Erşahin, Önder Focan, Nükhet Aruca…

Bunlar Bodrum’a gelince Engin’i bulurlar Engin de onların her şeyiyle ilgilenirdi. Bazı akşamlar kulübe Ahmet Ertegün, Erol Simavi, Tarık Akan, Onna Tunç gelir ahtapotlu pizza ve ahtapot güveç yer, caz dinlerlerdi.  Her tarafı açık olan, deniz kenarındaki kulübün bahçesinin dışındaysa caz severler ve meraklı olanlar çakıl taşları üzerine uzanıp ay ışığında kaleye karşı bedavadan dinlerlerdi sanatçıları. Hatta Engin, ahtapotların da caz dinlediğini, onun için samimi olduklarını söylerlerdi hep.

Artık o günleri geri getiremeyiz ama o yıllarda Bodrum’da Engin’in tek başına destek olduğu cazı, elimizde bu kadar geniş imkânlar varken, bir dahaki festivalde şehrin muhtelif yerlerinde halka ücretsiz buluşturabiliriz. Halk ceza gelmiyorsa, caz halka gider. Hem bakarsınız ahtapot Engin’in dediği gibi biz de ahtapotlar gibi daha samimi bir toplum oluruz böylelikle.”

Ahtapot Engin’in cenaze töreni 2 Mart 2023 Perşembe günü öğle namazına müteakip Tepecik camiinde kılınacak cenaze namazının ardından Gümbet Türbe Mezarlığına defin edilecek.

Bodrum Gündem ailesi olarak merhuma Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.