Bodrum Gündem

Prof. Dr. Cem Kılıç Çalışma Yaşamındaki Güncel gelişmeleri anlattı  

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) organizasyonu ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç tarafından Çalışma Yaşamındaki Güncel gelişmeler hakkında bir seminer gerçekleştirildi

Bodrum Gündem Haber

BODTO Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe katılan isimler arasında BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, BODTO Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Bodrum SMMMO Başkanı Mehmet Akdoğan, SGK Müdür Yardımcısı Faruk Evci, Vergi Dairesi Gelir Uzmanı Murat Altaş, Oda üyeleri ve iş insanları yer aldı.

Başkan Akdoğan mali müşavirlerin sorunlarına dikkat çekti.

Etkinlik BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’un açılış konuşması ile başladı. Bodrum SMMMO Başkanı Mehmet Akdoğan ise konuşmasında BODTO ile ortaklaşa bir seminer düzenlemekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederken, bu seminer serisine devam etmek istediklerinin altını çizdi. “Ticaret erbapları ticaretini yapıyor bizler de onlara hizmet veriyoruz.” diyen Akdoğan, birçok ticari konuda mali müşavirlerin büyük yük altında kaldığına da işaret ederek şöyle dedi: “EYT yasası ile emeklilik hakkı kazananlara hayırlı olsun. Ancak her şeyde olduğu gibi bu konuda da yük bizlerin sırtına bindi. Bazı alacakların yeniden yapılandırması konusunda da tüm yük biz mali müşavirler ve serbest muhasebecilerde. Bugüne kadar birçok yapılandırma çıktı borcu olan herkes yapılandırma yapıyor birçok sorun teşkil eden detay var. İleride umuyorum ki ekonomi düzene girer ve bu yükler hafifler.”

Cem Kılıç iş hukuku konusunda uzman kişilerle çalışılması konusunda uyardı.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Cem Kılıç EYT yasası hakkında bilgi verirken, bu konuda işverenler açısından dikkat edilmesi gereken konulara değindi. “İşverenler EYT ile emekli olacak kişileri işten çıkarırken muhakkak 8 kodu ile çıkışları yapsınlar.” diyerek uyarıda bulunan Prof. Kılıç kıdem tazminatının işverenlere büyük bir yük getirdiğini belirtti ve şunların altını çizdi:

“İşçi ve işveren eğer EYT’den yararlanacak işçinin işe devam etmesi yönünde anlaşmışlarsa, yeni bir iş sözleşmesi imzalayarak iş ilişkisine devam edebilecekleri gibi aynı iş sözleşmesi ve şartlarıyla da iş ilişkisini sürdürebilirler. Son dönem Yargıtay kararlarına göre iş ilişkisinin emeklilik nedeniyle sonlanması ve işverenin işçiye emeklilik öncesi dönem için kıdem tazminatını ödemiş olması durumunda bu döneme ilişkin kıdem sıfırlanmaktadır.”

Kılıç, 2023 SPEK istisnaları hakkında da birçok sorunun bulunduğunu belirterek “Çok çalışanlı büyük kurumsal firmalara tavsiyem iş hukuku ile karşılaşabilecekleri sorunlara dair uzman kişilerle çalışmaları.” dedi.

Kılıç sunumunda Prime Esas Kazanç, Yemek Bedeli Muafiyetinde Yaşanan Gelişmeler hakkında da işverenleri uyararak şöyle dedi: “Çalışana kendi imkanlarınla yemek verirsen, yemek bedellerinin tamamı sigorta primine esas kazançtan muaftır. Yemeğin işyeri içinde ya da dışında hazırlanması, lokanta ile anlaşılarak lokantanın işyerine yemek getirmesi ve işverene yemek bedeli faturası kesmesi, işyerinde sunulan yemeğin yemek kartı ile sağlaması durumu değiştirmez.”

Kılıç ayrıca SGK borçlarında yapılandırma fırsatı, yıllık izin talepleri ve uzaktan çalışma hakkında da bilgiler paylaştı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.