Bodrum Gündem

Kültür Mabedi Halıcı, Sayın Burku kimdir?

25 yıldır aynı dükkanda, istikrarlı, kaliteli ve dürüstlüğü ile övünüyor. Kuveyt Saraylarına üç tane dev halı dokuyarak, Türkiye ve Bodrum adını dünyaya duyuruyor…

Kültür Mabedi Halıcı, Sayın Burku kimdir?

Bodrum’un değerli markalarından ve sevilen isimlerinden Sayın Burku ile 25 Ağustos 2010 da yapmış olduğumuz röportajımızı anısına itafen tekrar yayınlıyoruz…

Bu röportajda merhumun ilmek ilmek dokuyarak emek verdiği 38 yıllık markasının doğuş hikayesi ve onun hayatı ile ilgili özel bilgileri bulacaksınız.

Ropörtaj: Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

25 Ağustos 2010

Halı ve halıcılık evlerimizin vazgeçilmez aksesuarı, bir kültür, bir felsefe, masalsı bir üründür kim zaman. Kaliteli ve el yapımı olduğunda şarap misali  yıllandıkça değer kazanıyor. Anadoluda ekonomik açıdan çok önemli bir yer tutuyor. Kolleksiyoncuları da düşünürsek neredeyse altın kadar önemli bir yatırım aracı.

Bodrum′da herkesin bildiği tanıdığı bir halıcı Sayın Burka. Tanımayanız varsa da illaki önünden geçmiştir dükkanının ve o kesif halı kokusunu hissetmişsinizdir. Kuveyt saraylarında, başbakanlık binalarında dev halıları imal eden Sayın Burka Bodrumluyum diyor. Öz Bodrumluyum diyor hem de. Çocukluktan başlamış bu işe çok sevmiş. Rastlantı diyor bu işe başlamasına lakin öyle sadece rastlantıdan öte iki üniversite bitirerek bu mesleği değerli hale getirmiş. Hem alaylı, hem eğitimli bir

işletmeci. Rekorlar kitabına girmek için müraacat etmiş, hedefi yaklaşık 800 metre kare halıyı imal etmek, yani dünyanın en büyük halısını. Başardığında Bodrum tanıtımına katkısını düşünebiliyor musunuz?

Dükkanını kültür mabedi olarak niteliyor. Biz merak ettiklerimizi sorduk. Çok samimi  çok rahat cevapladı. Hiç düşünüp ne diyeyim demedi, aklına geldiğini, düşündüğünü aktardı.

Nerelisiniz?

Kaş , Antalya, esasen yörük, ama Bodrumluyum. Yörüklerde halı, kilim var ama benim halı işinine girmem tamamen raslantı.

Türkiye′de rastlantılar çok önemlidir. Nasıl oldu?

Halıcı: Bir kahvede çalışıyordum. Bir gece  bir arkadaşım sana Kaş′ta bir butikte iş buldum dedi. Bir gittim halı kilim işi.3.5,-TL haftalık

alıyordum adam 4,-TL verdi. Henüz 11 yaşındaydım. Yancı derler, aç-kapa, çay, temizlik işlerine bakardım. Tezgahtarlık ve ondan sonra da ortak oldum.

Ama hep aynı adamlarla çalıştım.

Bodrum′a ne zaman geldiniz?

1988′de geldim. İzmir′de üniversitede okurken çalıştığım yerin Bodrum′da da dükkanı vardı. Hafta sonu tatile diye geldim, 1-2 halı satıp burada kaldım.

Bu halıcılığın bir de imalat kısmı var. İmalat, toptan satış ve ihracat var mı?

Halıcı: İmalata 1994 yılında başladık. Konya′da 3. üniversitemi okurken,  (Fransız Dili ve Edebiyatın bitirdim) başkalarına yaptırıyorduk. Orada ilgi duydum, dükkanları araştırırken

nasıl yapılıyor diye. Daha önce imalat yapanlara model ve renkleri veriyorduk onlar da yapıyorlardı. Sonrasında  bir eleman bulup imalata başladık. 2000 yılında İlk büyük siparişimizi

Kuveytlilerden aldık. O zaman ham maddeyi de kendimiz almaya başladık. Çünkü onlarla kontrat yapmıştık. İstanbul′a İslam eserleri müzesine gittik. Nasıl bir halı istediklerini

göstermek için oraya götürdüler bizi. Aslını sorarsanız, bizim yaptıklarımız daha güzel oldu. Çünkü yünü çok özeldi. Onlar çok özel siparişler veriyorlar, ne Milas halısı gibi nede Hereke halısı,

malzeme kalitesi açısından daha farklı. İlk  yaptığımız özel imalat o halıydı ve 20 metreydi. O sipariş bizim önümüzü açtı.

İmalat yaptırırken belirli tercihleriniz var mı?

Tabii ki. Genelde klasik Türk motiflerinin hakim olduğu modelleri tercih ediyoruz.

Büyük halı konusunda dünyada bir numara sizsiniz. Kaç tane büyük halı yaptınız?

 3 adet büyük halı imal ettik.

 Her 3 halı da Kuveyt′te mi?

Evet. Biri Emirlik Sarayında,  İkincisi Başbakanlık Sarayında, Üçüncüsü de burada bir yerlerde. O özel bir yere hediye olarak gidecek.

Halıcılıkta satış yaptıktan sonra sizin servisiniz devam eder mi, yoksa satışla beraber biter mi?

Alıp sattıklarımızın yanında, eski halılardaki tamirat işlerini de yapıyoruz. Bunun yanı sıra satış sonrası halının bakımıyla ilgili isteyenlere  yardım da ediyoruz.

 Halıcılığın bir raconu var mıdır?

Bu işin raconu Dürüstlük ve istikrardır. Ben buraya geldiğimde 15 tane dükkan vardı, 3-5 tane kaldık. Dürüst ve istikrarlı çalışırsan kalıcı olursun.

Eskiyle karşılaştırıldığında Bodrum′daki ticari memnuniyetiniz ne durumda?

Bize en büyük darbeyi Çin, Pakistan, Hindistan, illegal yollardan gelen halılar vuruyor. Ben dükkanda sadece Türk malı olan,  Anadolu imalatı halı satıyorum. Bu nedenle kısmen memnunum ama sistem

yerli üretimi ve satıcıyı korumalıdır.

Türkiye piyasasında bu iş yapan insanlar birbirinden haberdar mı?

 İstanbul da dahil olmak üzere bu işle uğraşan bin kişi varsa, hepsi de birbirini tanır veya duymuştur en azından.

Milas hem bu bölge, hem de Türkiye için önemli bir imalat yeri. Bu bölgenin Türkiye′deki konumu nasıl?

 Ekonomik açıdan gittikçe kötüye gidiyor. Çünkü buralarda halı imalatı yapanlar para kazanamıyorlar. Piyasa kötü, yurtdışından gelen halılara göre pahalı kalıyorlar, burada emek çok ucuz.

Bir de tembelleşiyor. Adam gidip otelde 500 Lira′ya çalışıyor, niye halı yapsın?

 El halısının pahalı imajı vardır. Makine halılarından da sonra, bu halılar daha mı pahalı?

Çok yanlış düşünüyoruz. Çünkü uzun vadede el halısı neredeyse bedava. Arkadaşımın eşi gidip 700 Lira′ya makine halısı almış.

Halbuki Milas’ın köylerinde dokumacısından aynı fiyata el halısı alabilirler. Sizce hangisi ucuz sorarım size?

 Yaklaşık el halısının maliyeti ne kadardır, işçiliğe göre oranlarsak?

Esasında 700 Lira′ya satılan el halısının maliyeti çok daha fazladır. Emek gücünü hesaba katmadan söylüyorum bunu. Onu yapıyorlar ve paraya sıkıştıkları anda rahatlıkla

satabiliyorlar. Bir tür yatırım aracı gibi iş görüyor halı. Anadolu′da hala altından sonra en önemli yatırım aracı halıdır. Hiç bir zaman kaliteli halı kaybettirmez pirim

yapar. Makine halılarının bu anlamda ne kadar pahalıya geldiğini böylece daha iyi anlamış oldunuz.

Turistler gelip halı aldıklarında nasıl transfer ediyorsunuz? Sonuçta bunlar oldukça ağır ve yer kaplayan ürünler.

 Dünyanın her yerine gönderimlerimiz var. Sonuçta ihracat da yapıyoruz. Toptancılık yapmamızın yanı sıra, dünyanın neresine istenirse istensin halı gönderebiliyoruz.

Ağırlıklı çalıştığınız bir ülke var mı? 

Avrupa ülkeleri, Amerika, Arap Ülkeleri. Yalnız bu sıralar ekonomik açıdan daha iyi durumda olan Arap ülkelerine daha fazla ihracat yapıyoruz.

Müşteri profiliniz nasıl?

Hem ekonomik açıdan, hem de kültürel açıdan üst düzey insanlara halı satıyoruz.

Bodrum içinde ağırlık olarak ne tercih edilir?

Genelde kilimler daha ön plandadır. Yine de bizim en iyi müşterilerimiz Türkler.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Evler olduğu sürece, yaşam devam ettiği sürece halıcılık da devam eder. Eğitim seviyesi yükseldikçe bizim ürünlerimize eğilim daha çok oluyor.

Yorumlar

  1. TURK EL SANATLARI ,KILIM-HALI…
    BINLERCE YILIN GUNUMUZE YANSIMASI…
    TURK MILLETININ ZENGINLIGI,
    KULTUR TARIHI…
    BIIZLERI VE TURKIYE CUMHURIYETI’NI EN IYI SEKILDE TEMSIL ETTIGI ICIN SAYIN BURKU ‘YA TESEKKUR EDERIZ

  2. TURKIYE CUMHURIYETI NIN TANITIMINI KALITELI BIR SEKILDE USTELIK TURK KULTURUNUN TEMELI KILIMLER-HALILARLA TEMSIL ETMENIN AYRICALIGI,MUTLULUGU SAYIN BURKU NUN OLMALI.TANITIMIMIZA KATKILARINDAN DOLAYI SANATCIMIZI KUTLARIZ.SAHIP CIKMALIYIZ KI BU TUR GIRISIMLER DEGERINI BULSUN.BODRUM’LU OLASI AYRICA GURUR KAYNAGI.

  3. KADİR BİCEN dedi ki:

    memleketımızin gercekleri.dunya kulturune Türk Miletinin armaganı .kilimler ve halılar.

  4. Sade bir Turkiye Cuhuriyeti vatandasi.

  5. KADİR BİCEN dedi ki:

    bodrum un yuzakı harıka desıgner…. sayın burku

  6. tebrık ederım ve de tesekkurler.halkına hizmet edenın allah yardımcısı olsun…

  7. cemal kose dedi ki:

    BODRUM ‘ UN TURK EL SANATLARI KILIM-HALI DALINDAKI YEGANE USTADI “Sayin Burku” YU TEBRIK EDERIM…MUTEVAZI , GOSTERISSIZ BIR YASAM TARZI ,
    HAYATI YORUMLAMA ,HALKIYLA PAYLASIM ZENGINLIGI.HEP BIRLIKTE SAHIP OLUNAN OZELLIK…SAGOLSUN.

  8. kamil girenis dedi ki:

    BOYLESINE MUTLU PAYLASIMLARIN ARTMASI BODRUM ESNAFINA ,CALISANLARINA MEMLEKETIMIZIN HUZURUNA KATKIDA BULUNACAKTIR.BODRUM SANATCISI SAYIN BURKU GOREVINI YAPMAKTADIR.ASLINDA HERBIRIMIZ BODRUM’UMUZA BORCLUYUZ.SORUMLULUKLARIMIZI BENCILLESMEDEN YERINE GETIRMELIYIZ.DURUSTLUK ONCE KENDIMIZE OLAN DURUSTLUGUMUZ,CALISKANLIGIMIZ DUNYA GUZELI BODRUM ICIN DE KAZANC OLACAKTIR. HERKES ISINI IYI ,DOGRU,HAKANIYET OLCUSUNDE YAPMALIDIR.BODRUM SAKINLERINI SAYGILARLA SELAMLIYORUM.AMA YALNIZ DEGILIM…SELAMLIYORUZ.

  9. MEXICAN FOOD dedi ki:

    BODRUM -TURKIYE CUMHURIYETI DUNYA TEMSILCISI SAYIN BURKU ILE GURUR DUYAR…SAYGIYLA SELAMLIYORUM .MABET EVET…IBADET CALISMAKMIS DAHA COK DERLER…BINLERCE YIL…KULTURUMUZ.BIZLER..ANALARIMIZ…BACILARIMIZ…BIZLER…HALILARIMIZ- KILIMLERIMIZ….BODRUM. SAYIN BURKU ..USTADIMIZ …

  10. mehmet solak dedi ki:

    KUTLUYORUM.TEBRIKLER.ENTERESAN BIR BAKIS TARZINA SAHİP KİŞİLİK.

  11. meslektasımızı tebrik ediyoruz. birlikte calısmaktan gurur duyuyoruz.

  12. BODRUM ‘un dunya markası sanatcısı Sayın Burku MEMLEKETIMIZIN SAMIMI ,FEDAKAR HIZMETKARI . TURK EL SANATLARI KILIM HALI SANATCISI. Tebrikler.Tesekkürler.

  13. TEKRAR TEKRAR OKUYORUZ. HERKES OKUYOR. SORUYOR.Sayin Burku Bodrum ‘ un renk ve desen sanatcisi gurur duyuyoruz.

  14. savas kavak dedi ki:

    sayin burku …guzel insanlar bodrum’u daha da guzellestiriyor.sizin gibi saglam karekterli,halkina memleketine faydali olanlar bize moral gucu veriyor. tesekkur ederim. varolun,cogaliniz.

  15. SAYİN BURKU GİBİ SAYGIN ,NİTELİKLİ BODRUM SEVDALİSİ BİR KAREKTER BİZİM İÇİN BUYUK KAZANC.ALKİSLİYORUZ.SU AN 23 KİŞİYİZ BİZLER HER BİRİMİZ SORUMLULUK DUYUYORUZ.SAGOLSUNLAR .

  16. SAYIN BURKU ,ART AND TURKEY…HE İS THE MAN FOR TURKİSH FOLK ARTS.

  17. kamil akses dedi ki:

    iste kaliteli bir karakter…

  18. TARIH SAYIN BURKU’YU KAYDETTI.TURK VE DUNYA KULTURUNUE KAZNDIRDIGI ESERLERIN ESI BENZERI YOK. TEBRIK EDIYORUZ.

  19. MEHMET YILDIZ dedi ki:

    YILLAR RENK VE DESEN SANATCISI SAYIN BURKU’YU DAHA DA SADELESTIRMIS GORUNUYOR,DALINDA DUNYANIN ACIGI VAR O BUNU KAPATMAYA CALISIYOR. ASLINDA HERKESIN BIR MERAKI VE TPLAMA ALISKANLIGI OLMALI DIYE DUSUNUYORUM…TURK KULTURUNNE KATKI SAGLAMASI BIR YANA KALITELI ,SAMIMI BIR SOYLESI YAPMIS.TEBRIK EDIYORUZ.

  20. ALI ERDEM dedi ki:

    SAMIMI ,ICTEN SADE KALITELI BIR SOYLESI.

  21. hanifi ersoy dedi ki:

    SAYIN BURKU ANADOLU HALICILIGININ YUZAKI KONUMUNDA. BIZDEN BIRISI.DUYGULANARAK OKUDUK.BIRLIK OLUP DAHA DA GUCLENMELIYIZ..

  22. Nguzel bir soylesi,farkinda degilmisiz hali sektoru sorunlarinin.yoneticiler daha yakin ilgilenmeli…makamlarini konumlari icin degil milletimiz ve kulturumuz icin kullanmalilar. oturanlara degil calimak isteyen cabalayanlara deger verilmeli…

  23. ADI BODRUM ILE BERABER ANILAN SAYIN BURKU’YU TEBRIK EDIYORUM

  24. sami erguvan dedi ki:

    ANADOLU KULTURUNUN SAMİMİ ,NET VE HAKİKİ YONLERİNİ İCEREN BIR SOYLESI.ALLAH YOLUNU ACIK ETSIN.

  25. Bizi aydınlattınız.soylesıyı yapan arkadaslara tesekkurler.magazın magazın…gercek konulara degınen basın mensubu arkadasları mumla arıyoruz. 21.yuzyıl…sagolunuz.

  26. BODRUM SADECE EGLENCE MERKEZİ OLMAMALI.KULTURUMUZ BIZIM HERSEYIMIZ…BAKILIRSA SALDIRILAR SADECE KULTURUMUZE YAPILIYOR…DUSUNELIM…SAHİP CIKALIM..GUCLU OLMAK GEREK…KULTURUN ONEMİ KAVRANIRSA ANCAK SONUC ALICI PROJELER HAYATA GECIRILEBILIR…

  27. NE MUCADELELER VERILIYOR HAYATTA…IDRAK EDIP SAHIP CIKILMALI…KENDIMIZE ,KULTURUMUZE TURK MILLETI’NIN KULTURUNE SAHIP CIKILMALI DIYORUZ…

  28. ASLINDA UZAK DURUYORUZ YA DA FARKINDA DEGİLİZ.ONCELİKLERİMİZ DEGİSMİS,UZAKLASMİSİZ BİZDEN KENDİMİZDEN…BİR MİLLET,BUYUK BİR MİLLET.. KİLİMLERİMİZ BİZİ ANLATİR…SAYIN BURKU SADE FAKAT NE KADAR GUCLU BİR SEKİLDE YAKLASMIS ,HALİMİZİ ANLATMİS…KENDISINE TESEKKÜR EDİYORUZ..

  29. Bizi mutlu eden bir soylesi.basit bir ifadenin gücü. aslında ne kadar kolay ,evirip geveleme yok.Turk Millet’nin kendini ifade tarzı …güc,mücadele,dayanma azmi ,irade.karakteri saglam bir millet ve kulturu…Sayın Burku gibi sanat ,kultur sahsıyetleri cogalmalı.tebrıkler..

  30. halicilik ne dertli bir ugrasiymis.derdini de sevenleri cekiyormus.sevmeyen yapamazmis.

  31. SAYIN BURKU.KULTURUMUZ VE HALIMIZ.SOYLEMIS YAZILMIS.DAHA NE DEMEK GEREK?

  32. NU BUYUK BIR MİLLET OLDUGUMUZ KULTURUMUZ VE TARIHIMIZ ILE DAHA IYI ANLASILIYOR.

  33. ANADOLU’NUN ,TURK MILLETI ‘NIN KAREKTERISTIK OZELLIKLERI.TEBRIKLER.TESEKKURLER..

  34. SAYGILAR SUNUYORUZ…

  35. Çok yüksek kaliteli bir söyleşi.

  36. vahap dedi ki:

    Sahip çıkalım.

  37. Fevkalâde kaliteli bir röportaj olmuş. Tebrikler ve devamını bekleriz. Sağlıklı bir üslup sahibi bir katılımcı.

  38. Samimiyet ve kalite. Tebrikler

  39. Galip dedi ki:

    Gecmis gelecek arasindaki en onemli kopru kilimler ve halilarimiz doughnut bizlere tekrar hatirlataSayin Burku ve faydali diiger isimler odullendirilmeli.kendilerine bizim adimiza yaptiklsrindan dolayi tesekkurler ederiz.

  40. Galip dedi ki:

    Ne kadar samimi bir soylesi.tesekkurler.