Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile Sokağın Gündemi 2 Mayıs 2023

Merhaba

Sokağın Gündemi’ni bildiğiniz üzere Pazartesi günleri yapıyorduk. Bu günden itibaren Sokağın Gündemi’ni Salı günleri saat 15:00’de canlı olarak devam edeceğiz.

Neden Salı günü?

Biliyorsunuz benim ustam Hürriyet’i Hürriyet yapan ve Dünya Gazetesi’nin kurucusu efsane gazeteci Nezih Demirkent’tir. 1996 yılında asistanı olarak yanında çalışmaya başladığım ustam Nezih Demirkent her Salı günü mesleğin içinde bulunduğu kaosun ileride hatırlanması için gazeteleri ve gazetecileri yazardı. Elbette görsel medyayı da.

Demirkent Salı Yazıları kitabın arka kapağında; “Salı yazıları birikimlerin ifadesidir. Tarih düşürmekten ibarettir. Eleştirilerime katılmayabilirsiniz, ben olayları böyle görüyorum. Gazetecilerin veya yeni tanımıyla iletişimle uğraşacak olanların bilgilenmesine katkıda bulunmak istiyorum. Yazdıklarımı günlük olarak da değerlendirebilirsiniz. Toplum duyarsızlığına karşı bir tepki olarak da algılayabilirsiniz. Öğrenmeden yaşamayı cahillik diye vasıflandırmak yeterli olmuyor, çalışanların acizliği beni rahatsız ediyor. Ortak düşüncelere sahip olduğumuza inanıyorum. Yaşadığımız dönemi anlatmak gerekiyor, işte onu yapıyorum… Elli yılını bu dünyaya vermiş birinin geçmişte gördükleri böyle. Aynaya bakarcasına değerlendirdim. İçinde hepimiz varız…” demişti.

İşte onun anısını yaşatabilmek için ben de Sokağın Gündemi’ni Salı günleri yapmak istedim.

Onu özlüyor ve anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Ruhu şad, devri daim olsun…

*****

Sokağın Gündemi’ne izniniz ile bizden bir haber ile başlamak istiyorum.

29 Nisan Cumartesi günü bir anne ve bir baba olarak en mutlu, en gururlu günümüzü yaşadık. İlk göz ağrımız Özgür Devrim, Adapazarı’nın köklü bir ailesi olan Ekren ailesinin biricik kızı Gizem ile evlendi. Ailemiz biraz daha büyüdü.

Mutluyuz ve gururluyuz.

Minik bir anekdotu ailem olarak kabul ettiğim Bodrum Gündem okurlarımız ve takipçilerimiz ile paylaşmak isterim; Sanırım bir yıldan biraz daha fazla bir zaman önceydi. Oğlumuz Özgür Devrim evlilik kararı aldıklarını söyledi. Aynı üniversitede, aynı bölümde ve aynı sınıfta eğitim gördükleri için olsa gerek birinci sınıftan beridir tanıdığım güzelleri güzeli Gizem’in bizim ailemize katılıyor olmasını bizi çok ama çok mutlu etmişti. Fakat baba olanlar bilir, bu kararlara biraz temkinli bakarız.

“Evlat çok güzel bir karar almışsın ama biraz erken mi acaba?” diye sordum. Özgür Devrim de benden çok daha kıvrak bir zeka ve konuşma yetisine sahip olduğunu bildiğimden vereceği yanıtı merakla bekledim.

Tam da beklediğim gibi kıvrak bir zekanın ürünü, ince bir espri ile süslenmiş şu yanıtı verdi; “Babam Gizem’i tanıyorsun biliyorsun. Sarı saçlı, mavi gözlü üstelik de Selanik göçmeni. Daha ne istiyorsun…”

Başka bir söze gerek kalmamıştı. Dilerim mutlu bir ömür sürerler, ailesi başta, yurdumuza ve dünyaya yararlı evlatlar yetiştirirler…

Dilerim öyle olsun…

****

Gelelim bu haftaki Sokağın Gündemi’ne…

İlk olarak geçtiğimiz hafta kafama takılan (sadece benim değil bir çok kişinin de kafasına takılmış) bir durumu paylaşmak istiyorum;

25 Nisan günü Kemal Kılıçdaroğlu Bodrum Seçim Koordinasyon Ofisi açılışı gerçekleştirildi. Coşkulu bir katılım vardı. Önce CHP Bodrum İlçe Başkanı Başar Bıyıklı, ardından da sırasıyla İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber, Deva Partisi Bodrum İlçe Başkanı Elvan Ayhan, Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Furkan Duman, Demokrat Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Zekai Alper konuşmalarını yaptı. Sonra Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla İl Başkanı Hüseyin Erol ve son olarak da Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün konuştu.

Ya sonra?

Sonrası yok!

CHP Muğla Milletvekili Adayı Süreyya Öneş Derici neden konuşmadı?

Cumhurbaşkanlığı Bodrum Seçim İrtibat Ofisi açılıyor ve Bodrumlu aday konuşmuyor ya da konuşturulmuyor. Çeşitli bahaneler havalarda uçuşuyor. Dengelerden bahsediliyor, hassasiyetlere dikkat çekiliyor. Peki Ömürleri boyunca CHP’ye gönül vermiş sıradan üyelerin dengeleri ve hassasiyetleri ne olacak? Onların hassasiyetleri neden dikkate alınmadı, alınmıyor?

Olacak şey değil. Yazıkki ne yazık!

Peki hassasiyet ve denge diyerek CHP Muğla dördüncü sıra Milletvekili Adayının partisinin ilçe başkanı neredeydi?

Bu tepeden inme aday çalışma yapmak üzere Bodrum’a geldi mi? Bu aday Bodrum başta tüm ilçelerde CHP Kadın Kolları ile birlikte omuz omuza çalıştı mı? Ya da çalışabilecek mi? CHP Kadın Kollarının hassasiyetini düşünen CHP’nin üst düzey ve yerel bir yöneticisi var mı?

Olmaaaaaz, olabilemez, dengeyse önce yerel denge, hassasiyetse önce yerel hassasiyet.

Bu durumun ortaya çıkaracağı sonuç 14 Mayıs seçiminde belli olacak ve bedelini de birileri mutlaka ödeyecek…

Bu konuyu çok fazla uzatmadan son olarak şunu söylemek isterim; eğer dördüncü sıra illa Millet İttifakından birisine verilecekse bu kesinlikle Demokrat Partili olmalıydı. O zaman CHP bu durumu içine sindirebilir ve omuz omuza dördüncü adayın ve hatta beşincisinin de çıkması için omuz omuza mücadele ederdi.

******

Şimdi şu fotoğrafa bir bakın lütfen. Düzce’de bir araç ve Yeniden Refah Partisi’nin bir aracı. Milletvekili Adaylarının fotoğrafları var. Ortada da kadın milletvekilinin fotoğrafı.

Kadının adı da görüntüsü de yok.

******

Bodrum Gündem Yazarı Tandoğan Uysal çok dikkat çeken bir konuyu köşesine taşıdı. Turizm Bakanlığı bürokratlarının masaüstünde verdikleri bir karar ile sahillerde işletmecilik yapanlar, Bakanlığın hazırladığı yönetmelik uyarınca müşterilerin can güvenliğinden de sorumlu tutulacak. Üstelik bu karar işletmecilere yaklaşık 500 bin liralık bir ek maliyet getiriyor. Plaj konumunda olan ve sahile şezlong atan işletmeler bundan birinci derece etkileniyor. Öncelikle her işletmeden servis verdiği plajda 1 Cankurtaran Kulesi kurmak zorunda ve iki Cankurtaran personeli ile ilk yardım için de 2 sağlık personelini kadrosunda bulundurması da gerekiyor.

Kumbahçe sahilde en az 10 işletme olduğunu varsayalım. Buna göre 10 tane cankurtaran kulesi konulması gerekiyor.

Pratikte ne kadar mümkün artık ona siz karar verin.

******

Bodrum Otelciler Derneği, TÜRSAB Bodrum BYK, Bodrum Deniz Ticaret Odası, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bodrum Denizciler Derneği, Bodrum Tanıtma Vakfı yönetim kurulundan ayrılarak yerlerini yeni isimlere bıraktı.

BOTAV Yönetim Kurulunda BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, Süleyman Uysal ile birlikte yeni isimler arasında Bodrum da LOFT BODRUM inşaat projesi ile gündeme gelen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İş insanı Ali Güreli ve İş İnsanı Alptekin Polat dikkat çeken isimler.

Genel Kurul Toplantısında Başkan Aras, BOTAV Genel Sekreterliği’ne de turizmci iş insanı Galip Gür’ün getirildiğini açıkladı.

BOTAV çok uzun zaman Bodrum’un gündeminde yer alacak ve sanıyorum daha uzun bir süre de gündemden düşmeyecek. Özellikle yılan hikayesine dönen visitbodrum projesi daha çok konuşulur.

******

BM Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı bir karar ile 3 Mayıs tüm dünyada Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Otoriter liderlerin ve yönetimlerin hakim olduğu ülkelerde ise basın özgürlüğü kan kaybetmeye devam ediyor. Düşünce Kuruluşu Freedom House‘un yayımladığı 2023 Dünyada Özgürlük Raporu’nda, Türkiye özgürlük puanında son 10 yılda en fazla düşüş yaşayan ülkeler arasında bu yıl beşinci sırada yer alıyor.

Seçime giderken daha da görünür hale gelen Türkiye’deki demokratik gerilemede, haberin serbest dolaşımının yayın yasakları ve sansürle engellenmesi, gazetecilere yönelik yıldırma, şiddet, gözaltı ve tutuklamalar büyük rol oynuyor. İktidar tarafından gazeteciler suçlu, haber suç olarak görülüyor. Yazdıkları haberler nedeniyle 42 meslektaşımız cezaevlerinde tutuluyor. 2023 yılında da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü yine bu olumsuz koşullarda karşılıyoruz. Güneydoğu’da görev yapan gazetecilere yönelik baskı ve gözaltılar devam ediyor. Son olarak gözaltına alınan 10 gazeteciden Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ve Remzi Akkaya tutuklandı. Sadece 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Bayramı’nı takip eden meslektaşlarımızın yaşadıkları bile gazeteciler üzerinde nasıl ağır bir baskı uygulandığını ortaya koyuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.