Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Bodrum bürokrasisi işin içinden çıkamıyor!

    Geçtiğimiz yıl Turizm Bakanlığı tarafından masa başında hazırlanan kıyı sahil yönetmeliğinin nasıl uygulanacağı Bodrum’daki resmî bürokraside karmaşaya yol açtı.

    Toplantı üzerine toplantı yapan yetkili birimler işin içinden çıkamıyor. Aslında tüm Türkiye sahillerini ilgilendiren yönetmelik sahilde olan işletmelere sorumluluk kadar ağır bir faturada getiriyor.

    Tüm dünya ve Türkiye zor ekonomik koşullarla mücadele ederken, bu uygulama yaşama girdiğinde her işletmeye 500 bin TL el külfet getirecek.

    Yapılan toplantılarda zor durumda olan esnafın bunu kaldıramayacağı için bürokratlar esnafın etkilenmemesi için ne kadar kafa yorsalar da işin içinden çıkamıyorlar.

    -Nedir bu 500 bin TL’lik fatura?

    Plaj konumunda olan ve sahile şezlong atan işletmeler bundan birinci derece etkileniyor.

    Bu işletmeler Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikten en fazla etkilenen grubu oluşturuyor.

    Bu işletmeler bu hizmeti verirken, Bakanlığın hazırladığı yönetmelik uyarınca müşterilerin can güvenliğinden de sorumlu tutulacak.

    -2 Cankurtaran 2 sağlık personeli isteniyor

    Onun içinde servis verdiği plajda 1 Cankurtaran Kulesi kurmak zorunda ve iki Cankurtaran personeli ile ilk yardım için de 2 sağlık personelini kadrosunda bulundurması da gerekiyor.

    -Sahiller Cankurtaran kuleleri ile dolacak

    Ayrıca her işletmenin kullandığı alana Cankurtaran kulesi de kurmak zorunluluğu da söz konusu maddeler arasında yer alıyor. Bazı yerlerde 4 bazı yerlerde de 6 ay süren yaz sezonunda bu yeni yönetmelik işletmelere 500 bin Tl bir ek külfet getiriyor.

    -Dananın kuyruğu yakından patlar

    Bu yönetmelik ne zaman yaşama girerse o zaman dananın kuyruğu o zaman patlar. Sezonluk yerler daha para kazanmadan böyle sezonda 500 bin TL bir yatırıma sıcak bakmayacağı ve isyan edeceği kesin. O nedenle bu uygulama 14 Mayıs seçimlerinden sonra uygulamaya konacağı için işletme sahipleri ile resmî kurumlar arasında tartışma ve isyanlarda o zaman başlar.

    -Hep esnafa yüklenen bir anlayış.

    Pandemi arkasından Rusya Ukrayna savaşı İle tüm dünya ekonomisinde bir daralma var iken yaz sezonunda para kazanıp yanında istihdam ederek biraz nefes alacak insanlara adeta işkence yapan bu uygulamanın büyük tepki alacağı kesin.

    Milli Emlak’a her yıl işgal ettikleri alan için hatırı sayılır işgaliye vergisi ödeyen işletmeler, bu yönetmeliğin getireceği ek külfet ile bir sezon için yaklaşık 500 bin liralık bir fatura da ödeyecekler.

    -Tezatlar ülkesi

    Devlet işletmelere masa başında aldığı keyifi ile 500 bin ek fatura bir de ecrimisil vergisi alırken, İşletmelerin bu giderleri nereden çıkaracağı ise hiç hesap edilmiyor.

    Doğal olarak işletmeler bunu satışlarına yansıtamadığı için hizmet için sahile koydukları şezlongları para karşılığı kullandırdığı zamanda resmî sorumlular “Para alamazsın” diyorlar.

    İşte sadece bu uygulama bile Türkiye’de ticareti ne kadar zorlaştırdığını gösteriyor.

    Daha güzel bir Türkiye dileğinde bulunsak da bu bakış İle biraz zor gibi gözüyor. Onun için bu sefer daha güzel bir Türkiye demek istemiyorum. Çünkü kendimi tekzip etmek istemiyorum. Bu ülkeye insanlar maalesef çile çekmek için gelmiş.

    -Bürokratlarda sağduyulu yaklaşıyor ve işin içinden çıkamıyor.

    Masa başında alınan kararlar maalesef sahada işlemiyorlar. O nedenle de bugün Bodrum’da bürokratlar işin içinden çıkamıyor. Çünkü onlarda çok iyi biliyorlar ki 4-6 aylık bir sezonda böyle bir yatırım esnaf için çok büyük bir ekonomik külfet getirecek ve tepki alacaklar.

    Daha güzel bir Türkiye ve Bodrum için sağduyulu bir Türkiye istiyoruz.

    Tandoğan Uysal Stockholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.