Bodrum Gündem

Can Atalay’ın serbest bırakılması için çağrı yapılacak

Can Atalay’ın serbest bırakılması için çağrı yapılacak

14 Mayıs’ta Türkiye İşçi Partisi-TİP’den Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın serbest bırakılması için 6 Haziran 2023, saat 19:00’da tüm yurtta eşzamanlı olarak bir basın açıklaması yapılacak.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye İşçi Partisi-TİP Bodrum ilçe Başkanlığı; Türkiye İşçi Partisi-TİP’den Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın serbest bırakılması için Bodrum Belediye Meydanında bir basın açıklaması düzenleneceğini bildirdi.

TİP Bodrum İlçe Başkanlığı tarafından yapılan çağrıda; “Bodrum’da yaşayan devrimci, demokratlar ile birlikte hak, hukuk ve adalet arayan yurttaşları Can Atalay’ın serbest bırakılması için 6 Haziran 2023 Salı günü saat 19:00’da Bodrum Belediye Meydanında yapılacak basın açıklamasına destek vermeye çağırıyoruz…” ifadeleri yer aldı.

Can Atalay Kimdir?

1976’da İstanbul’da doğdu. Bankacı bir anne ile muhasebeci bir babanın tek çocuğudur. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Amasya İl Başkanıyken 1971’de siyasi bir suikastle öldürülen Şerafettin Atalay’ın yeğendir. “Şerafettin” olan ilk ismini amcasından aldı. Çocukluğu ve gençliği Kadıköy’de geçti. Anne babasının çevresi dolayısıyla Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Can Yücel gibi edebiyatçılarla küçük yaşta sohbet etme fırsatı buldu.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yükseköğrenim gördü. Mezun olduktan sonra bir süre NTV’nin hukuk departmanında çalıştı. Gülen Cemaati’nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılanan gazeteci Ahmet Şık’ın avukatlığını yaptı. Şık’ın “İmamın Ordusu” kitabının özgürleşmesi, “Dokunan Yanar” adıyla okunması eylemlerinde yer aldı.

İstanbul merkezli Sosyal Haklar Derneği’nin yönetim kurulunda yer aldı. 2014’te 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma Faciası’ndan sonra Soma davasının ve ardından Ermenek maden kazasının avukatlığını; yılında 11 çocuğun yaşamını yitirdiği 24 çocuğun yaralandığı Adana öğrenci yurdu yangınında mağdur ailelerin avukatlığını, 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen Çorlu tren kazasıyla ilgili davada hayatını yitirenlerin yakınlarının avukatlığını; 2020’de yedi işçinin ölümü, 127 işçinin yaralanmasına neden olan Hendek havai fişek fabrikası patlamasında işçi ailelerinin avukatlığını üstlendi. Mimarlar Odası’nın avukatı olarak İstanbul’da Validebağ Korusu’ndaki yapılaşma ile mücadele eden Validebağ gönüllülerini savundu. İstanbul’da Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı düzenlenen kampanyanın örgütleyicileri arasında yer aldı, Danıştay’da Gezi Parkı planlarını iptal ettirdi.

Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını yürüttü. Gezi Davası’nda sanık olarak davaya dahil edilip gözaltına alındı; yargılandığı iki davadan beraat etti. “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı davanın 25 Nisan 2022’da Silivri Kampusundaki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul’un Silivri ilçesindeki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan Atalay, 2023 Türkiye genel seçimlerine Türkiye İşçi Partisi‘nden (TİP) Hatay milletvekili adayı olarak katıldı ve seçildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.