Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Kron para cinsine Türkiye yasağı geldi

    İsveç, Norveç ve Danimarka, kara paraya müdahale için 3 ülke kron cinsindeki paralarının Türkiye’ye sokulmasına yasak koydular.

    Dünya tarihinde ilk kez 3 ülkeye ait para birimlerinin Türkiye’ye sokulmasına yasak konulması şok bir karar oldu.

    Skandal niteliğindeki bu uygulama 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren yaşama geçirildi.

    İsveç, Norveç ve Danimarka kronunun Türkiye’de kullanımına yasak gelmesi 3 ülkede yaşayan Türkler ve o ülke vatandaşları arasında şok etkisi yaptı.

    Türk bankalara gönderilen genelgede bankadaki 3 ülkeye ait kron cinsindeki hesaplardaki paralar TL veya diğer para birimlerine çevrilerek bozulabilecek.

    -Cebinize Kron koyup banka gişesine gidip yaptıramayacaksınız

    Ancak müşteri beraberindeki kron cinsindeki parayı hesabına yaptıramayacak.  Uygulamada sadece 3 ülke bankadan bankaya havaleye olanak veriyor.

    Bu uygulama ile Türkiye’ye giderken, bu ülkelerin para birimlerinin beraberinde götürülmesine bir şekilde engel konuyor.

    -Döviz bürolarında da değişim yasak

    Kara parayı engellemeye yönelik bu uygulama sonucunda bu 3 ülkenin paralarının döviz bürolarında bozdurma şansı da yok. Belki illegal yoldan düşük kurdan bozdurma yönünde bir gelişme riski de bulunabilir. Her yasağın bir illegal yola açacağından böyle bir beklenti de olasılıklar arasında

    Kısacası İskandinav ülkeleri İsveç, Norveç ve Danimarka’nın para cinsi Kron’nun Türkiye’deki dolaşımı engellendi.

    -3 Ülkedeki Türkler şokta

    İsveç, Norveç ve Danimarka’da yaşayan Türkler ise bu uygulama karşısında şoktalar.

    Bu uygulama ile 3 ülkede yaşayan Türkler, kazandıkları parayı rahatlıkla ülkelerine getiremeyecekler. Kazanılan paranın kullanım özgürlüğüne büyük bir darbe niteliğindeki bu uygulamaya karşı ne yapılabileceği ise bilinmiyor.

    -Türkiye bu ambargoya sessiz

    Türkiye’nin bu konuya bakışının ne olduğu da hala bilinmiyor. Türkiye’nin bu konuda bir açıklama yapmaması da dikkat çekici.

    İşte görüldüğü gibi ülkeler paralarının ve ekonomilerinin değerini korumak için her türlü yola gözlerini kırpmadan yapıyorlar.

    Daha iyi bir Türkiye için Stockholm’den selamlar Bodrum’a

    Tandoğan Uysal

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    1. Hakan dedi ki:

      Türkiye vatandaşları için şimdiye kadar ne yapmiski bundan sonra yapacak. Türkiye için Dünyadaki Türkler sadece bir sermaye!

      1. Nunu dedi ki:

        Gercekci degilsiniz!

        1. Huseyin dedi ki:

          Norveç kronu almak isteyen yazsin

    2. Huseyin dedi ki:

      Norveç kronu almak isteyen yazsin

    3. Kurt dedi ki:

      Isvec merkez bankasinin aciklamasi

      Riksbank, İsveç banknotlarını yurt dışında değiştirmenin zor olabileceği bilgisini aldı. Bu Riksbank’ın karar vereceği bir şey değil.

      Yurt dışından gelen İsveç para birimi döviz şirketleri, uluslararası bankalar, yerleşim şirketleri ve bir dereceye kadar İsveç bankaları tarafından yönetilmektedir. Riksbank bu işleme dahil değildir.

      Riksbank şu anda bu konuda daha fazla bilgi bulmaya çalışıyor. Yurt dışına seyahat edecek olanlar için, banknotları yurt dışında değiştirmenin alternatifleri, İsveç’te bozdurmak veya yurt dışında çalışan kartlar gibi diğer ödeme yöntemlerini kullanmak olabilir.

      1. Huseyin Dolu dedi ki:

        Norveç kronu almak isteyen bana yazdın kocaelindeyim