Bodrum Gündem

Meclis’te “rüzgargülü” ve “diploma” tartışması

14 Mayıs seçimlerinde, yüzde 70’i yenilenen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışmalar “erken” başladı.

9 günlük bayram tatilini geride bırakan milletvekilleri, Meclis’teki ilk çalışma gününde “ağız dalaşına” girdiler.

Meclis Başkanvekilliğine yeni seçilen ve ilk kez oturum yöneten CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “zamanında” aralar vererek, milletvekillerinin tansiyonunun düşmesini sağladı ve “söz dalaşının”, yumruklu ve fiziki kavgalara dönüşmesine engel oldu.

İlk tartışma konusu, “rüzgargülü”

AK Parti İzmir Milletvekili, Teğmen Mehmet Ali Çelebi;
Kumpas davalarından dolayı 41 ay cezaevinde yattı. Cezaevinde Kezban Çelebi’yle evlendi. Nikah şahitliğini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. CHP 35 ve 36.Kurultaylarında Parti Meclisi Üyesi olarak seçildi. 2018 genel seçimlerinde de CHP İzmir milletvekili seçildi.

29 Ocak 2021 tarihinde CHP’den istifa etti, Memleket Partisi’ne katıldı. Bir yıl sonra Memleket Partisi’nden istifa etti. Ve aynı yıl AK Parti’ye katıldı. 14 Mayıs seçimlerinde de AK Parti İzmir Milletvekili seçilerek yeniden parlamentoya girdi.

Bu kadar çok parti değiştirdiği için adı “rüzgargülü” ne çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da genel kuruldaki görüşmeler sırasında isim vermeden, “Sen, rüzgargülü gibi dönüyorsun” dedi.

Başarır, AK Parti İzmir Milletvekili Teğmen, Mehmet Ali Çelebi’yi, Gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasından sorumlu tuttu ve montaj video yayınlayarak “Sen, seni savunan bir gazeteciye iftira atmaktan utanmadın mı?” diye sordu.

Çelebi’nin “PKK elebaşını öven kim varsa biz eleştiririz” diye cevap vermesi üzerine Başarır şunları söyledi:

“Sen, daha dün bu sıralarda (CHP sıralarını gösterdi) Tank Palet’ten Ergenekon, Balyoz sürecine kadar, FETÖ’ye kadar bu gruba (AK Parti grubunu göstererek) neler söylüyordun? Ama yüzün kızarmadan kalktın, kenardan kenardan geldin, burada oturdun. Sen utanmalısın. Sen sokağa çıkmamalısın.”.

Tartışma daha sonra şöyle devam etti;

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – PKK elebaşını öven kim varsa biz eleştiririz,

ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) – Ben de terörün karşısındayım. Çelebi, sen rüzgâr gülü gibi dönüyorsun, sen seni savunan bir gazeteciye iftira atmaktan utanmadın mı?

(CHP sıralarından alkışlar)

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) –Yalan söylüyorsun, iftira atıyorsun, FETÖ taktiği yapıyorsun. Anlaşıldı mı? Ali Tatar’ın ruhunu sızlatan sizsiniz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) – Ben, isim vermeden, “Rüzgârgülü gibi dönen bir milletvekili.” dedim. Ama bu beyefendi bunu üzerine aldı. 600 milletvekili var nedense Mehmet Ali Çelebi üzerine aldı “rüzgârgülü” lafını, “fırıl fırıl dönen” lafını. Beyefendi, utanmadın mı bu grupta milletvekilliği yapmaya sen? Sen gerçek yerini bulmuşsun, o söylediğin iddialarla ilgili arkadaşlarını bulmuşsun, orada oturmaya devam et. (CHP sıralarından alkışlar)

Erdoğan’ın diplomasi bir kez daha gündeme geldi

Kısa bir süre sonra salonda, yeni bir tartışma yaşandı.

Bu tartışmanın konusu ise adeta, “kabak tadı” veren, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite diplomasıydı.

Tartışmayı Meclis’in yeni yüzlerinden CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel başlattı. Yücel kürsüdeki konuşması sırasında, kiraların yüksekliğinden bahsederken Erdoğan için, “diploması bile şaibeli Cumhurbaşkanı…”demesi yetti.

Salon karıştı. AK Partilileri Deniz Yücel’e cevap vermek için, ayağa kalkarak başkandan söz istemeye başladılar.

Meclis tutanaklarından devamla;

OSMAN ZABUN (Isparta) – Vallahi billahi kafanıza vura vura vura hâlâ anlatamadık Cumhurbaşkanımızı, yazıklar olsun be!

OĞUZHAN KAYA (Çorum) – Başkanım, Cumhurbaşkanına hakaret etti, sözünü geri alsın lütfen. Cumhurbaşkanına eleştiri yapabilir ama hakaret edemez Sayın Başkan.

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) – Biraz evvel CHP adına konuşan hatip Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili “Diploması şaibeli Cumhurbaşkanı.” cümlesiyle açıkça Genel Başkanımıza sataşmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın diplomasına “şaibeli” diyen kişi veya kişiler kendilerini şaibeli kılarlar. Güneşe yok demekle ancak kendinize karanlık edersiniz ama güneşin aydınlığını asla ve kata karartamazsınız.

(AK PARTİ sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)

ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) – Efendim, bakın, ben bir diploma tartışması yapmak istemiyorum…

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) – Yapalım isterseniz.

ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) –Benim Genel Başkanımın diplomasıyla ilgili bir soru olsa çıkartırım ve gösteririm.

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) – Gösterildi, gösterildi; herkes biliyor, bütün millet biliyor.

ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) – Valla gören yok.

İşte böyle.

Bir günde iki ayrı tartışma yaşadığımız, 16 ayrı siyasi partiden oluşan yeni parlamentodan manzaralar…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.