Bodrum Gündem

Ayşe ve Ender Arat Yaşamın Derinliklerinde heykel ve resim sergisi açıldı

Ayşe ve Ender Arat Yaşamın Derinliklerinde heykel ve resim sergisi açıldı

 

Kürotörlüğünü Prof.Dr.Kıymet Giray’ın yaptığı, Ayşe ve Ender Arat “Yaşamın Derinliklerinde” adlı heykel ve resim sergisi 4 Temmuz 2023 Salı günü Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. I.Artemisia Sergi Salonunda açıldı.

Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş.’nin düzenlediği sergiler özellikle yaz ayları boyunca yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda Ayşe ve Ender Arat’ın “Yaşamın Derinliklerinde” adını verdikleri heykel ve resim sergisine Emekli Büyükelçiler Uluç Özulker, Naci Akıncı, Mehmet Akat, Kenan Tepedelen, Muzaffer Akyol başta olmak üzere Ender Arat’ın Galatasaray Lisesinden sınıf arkadaşları ile birlikte birçok sanatsever katıldı.

Duygusallaşıyorsunuz, daha fazla derinleşiyorsunuz…

Kürotörlüğünü Prof.Dr.Kıymet Giray yaptığı Ayşe ve Ender Arat’ın “Yaşamın Derinliklerinde” heykel ve resim sergisi ile ilgili olarak şöyle konuştu; “Ne kadar önemli geçmişiniz varsa ilerlemeniz o kadar iyi oluyor. Eğer bir sanatçı olarak dünyayı geziyorsanız. Farklı ülkelerin farklı kültürleri ile yüz yüze kalıyorsanız bu kültürler sizi etkiliyorsa sanatçı olmak daha da bir fazlalaşıyor. Daha fazla duygusallaşıyorsunuz, daha fazla derinleşiyorsunuz. Bunun sonucunu Bodrum’da Ayşe Arat’ın heykelleri ile karşılaştığımda gördüm. O profesyonel bir heykeltraş formatında büyük heykeller yapıyordu. Hepiniz farkındasınız içeride gördünüz. Size bakıyorlar, sorguluyorlar yanından geçerken irkiliyorsunuz. Heykeller son derece başarılı. Anatomileri ile içindeki formasyonlarıyla son derece başarılı işler olarak karşımıza çıktı. Sonra Ender bayin tahta boyamalarıyla karşımıza çıktı. Aynı balıkçı tezgâhlarında ki balıklar gibiydiler yaşıyorlardı ve o tahta ile birlikte özdeşliyorlardı. Yaşamın derinliklerinden bir iz bırakmaya çalıştık Bodrum’a.”

Porselen dekorasyonundan heykel yapımına…

40 sene kadar önce porselen boyayarak başladığını belirten Ayşe Arat ise sanatseverlerin katılımından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek; “Beyaz sırlanmış porselen alıp dekore ediyordum. Sonra fırınlıyordum. Bir müddet sonra bu hazır formlar bana yetmemeye başladı. Hep içimde bir istek bu boyayacağım formları da kendim yapmayı düşünüyordum. Sonunda biraz şans biraz tesadüf birazda benim kararlılığımla İspanya’ya gidince Madrid’de 4 senelik bir seramik heykel bölümüne kayıt oldum ve orayı bitirdim. Döndükten sonra Bodrum’da kendi atölyemi açtım. O Gün bu gündür çamur benim hayatımda. Çok severek uğraştığım bir iş oldu. Bundan sonrada umarım sağlığım elverene kadar devam edeceğim. En başta Bodrum Belediyesine olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum…” dedi.

Pandemi sürecinde kendimi kâğıtta balığa verdim…

Emekli bir bürokrat olduğunu ifade eden Ender Arat serginin açılışında yaptığı konuşmada; “Sanat hayatım çok eskilere gidiyor. Ortaokulda resim – iş dersimiz vardı. Emekli olunca biraz gelişti. Ayşe ile beraber daha da ilerlettim. Emekli olduktan sonra eşim atölyesinde bana bir köşe ayırdı. Orayla da sınırladı. Tahtaları keserek, biçerek, çakarak resimler yapmaya başladım. Bir gün Prof. Dr. Kıymet Giray ziyaretimize geldiğinde balıklarımı gösterdim. “aaa bunlar çok ilginç, çok ilgi alır” dedi ve ben ilk sanat dersimi almış oldum. Pandemi çıkınca kesme, biçme, çakma işleri zorlaştı eve hapsolduk. O vakit kendimi kâğıtta balığa verdim. Gördüğünüz resimler o vakitten sonra ortaya çıktı. İsterdim ki hepsini sergileyeyim. Fakat hoca hanım “yok bunun bir usulü vardır. Uyumlu olması lazım. Renk uyumu, şekil uyumu olması lazım” dedi. Yüksek sanat eğitimimin son bölümünü de burada bitirdim. Bundan sonra ki sanat hayatım başarılı olacak mı? Olmayacak mı? O sizin ilginize tabii. Bu kadar kalabalık geldiğiniz için bana yeterli ilhamı verdiniz…” dedi.

Sergi 18 Temmuz’a kadar 12:00 ile 20:00 saatleri arasında I.Artemisia Sergi Salonunda görülebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.