Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Türkiye ve Bodrum eskisi gibi olabilecek mi?

    Türkiye’nin o kadar sorunları varken bir de bunlara mülteci sorunu eklendi.

    Bırakın büyük şehirleri Türkiye’nin turizm merkezlerinin başında gelen Bodrum’da tam bir mülteci işgali altında.

    Türkiye’nin büyük şehirlerinden sonra Türkiye geneline ve turizm beldelerine kadar sıçrayan bu vahim durumun ilacı da yok.

    Yetişkinlerden oluşan bu büyük grubu nüfus içerisinde eritmek, asimile etmekte çok zor. Bıraktık, İstanbul’u Ankara’yı İzmir’i, güzelim Bodrum’u bile sarmış bu çözümsüz sorun. Artık insanlar sokaklara dökülüp mülteci istemiyoruz diye yürüyüş yapıyorsa, bu çok yakında tüm Türkiye’yi de saracak büyük bir sorun olarak gündemi işgal edecek.

    -Burada bir ırkçılık yok.

    Türk milleti sorunları yüzünden daha birbirine tahammülü yok iken ayrı bir kültüre, dile ve görüntüye sahip insanları bünyesine kabul edip sahiplenemiyor.

    -Türkiye ırkçılık ile tanışmadan ben tanışmıştım

    Ben ırkçılık terimiyle İsveç’e geldiğim yıllarda tanıştım. İsveç’in 40 yıl önce nüfusu 9 milyondu ancak bazı kesim yabancıları sevmiyordu onlara ırkçı diyorlardı. Hatta onlar ilerleyen yıllarda ırkçı motifleri öne çıkaran parti oldular. Girdikleri ilk seçimde yüzde 4 barajını aşamadıkları için parlamentoya giremediler.

    Daha ilerleyen yıllarda ise mültecilerin nüfusu daha da artış göstermesiyle seçime girdiler ve son seçimlerde bu parti İsveç’in ikinci partisi oldu.

    Nerden nereye değil mi?

    İlk kurulduğunda barajı dahi aşamayan, yabancı düşmanı ve ırkçı parti bugün İsveç’in ikinci partisi ve kurulan hükümette güçlü bir şekilde yer alıyor.

    -Türkiye’de de bir ırkçı parti doğacak.

    Bakın bunu bir tarafa yazın. Türkiye’de de bu vahim mülteci akınından sonra salt bu mültecileri sınır dışı edecek bir parti kurularak adından bahsettirecektir.

    İsveç’te Türkiye’deki kadar mülteci olmamasına rağmen böyle bir gelişme olduğuna göre artık ulaşacağı noktayı düşünmek bile istemiyorum.

    -Türkiye mülteci deposu oldu.

    Evet açık bir söylem ile Türkiye Avrupa’nın hiç istemediği mültecilerin bir deposu oldu.

    Avrupa’da yaşayanlar bu kadar mültecilerden yaka silkmiyor. Çünkü aldıkları mülteci Türkiye gibi orantısız değil.

    Burada iki çare var. Türkiye sınırları açıp bu mültecileri Avrupa’ya paslayacak. Avrupa buna izin vermez. Ya da bunları ülkelerine postalayacak. Yoksa Türkiye’de nefes almak bile zor olacak.

    Orantılı bir mülteci politikasına kimse hayır demez!

    Ancak kimsenin böyle bir arayışı yok

    Eski Türkiye’yi ve Bodrum’u getirecek bir umutla herkese iyi bir gün olsun!

    Tandoğan Uysal Stokholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.