Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Akbelen köylüleri Bergamalı köylüleri hatırlattı

    Türk köylüsü Türk milletinin efendisidir sözünü boşu boşuna söylemiştir Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk. Yıllar önce Bergama direnişinin öyküsü olarak tarihe geçen pijamalı Bergamalı köylüleri arka planda küresel sermayenin soygun ve sömürüsüne dayalı bir madencilik projesine karşı topraklarını, sağlıklarını ve geleceklerini korumak için ayaklanmış ve gösterdikleri dayanışma İle tüm Türkiye ve dünya onları bu yazdıkları öykü İle tanımıştı.

    Bergama direnişi, sadece siyanürlü altın madenciliğine karşı değil, doğaya ve yaşama sahip çıkmanın, aynı zamanda kendi topraklarında esir veya köleye dönüştürülmek istenen insanın da bir direniş öyküsü olarak hafıza da kalmıştı.

    -Akbelen köylüleri de aynı felsefe ile sokağa döküldü

    Yıllar sonra bunu Milas topraklarını, doğasını korumak isteyen Akbelen köylüleri gösterdi. Sanki cephede savaşırcasına karşısına dikilen Türk askeri Mehmetçik ile karşı karşıya getirilmedi çok acıydı. Adeta yürekleri parçaladı.

    Bir rant uğruna, bir sermayenin çıkarları uğruna Türk köylüsü İle askerinin karşı karşıya gelmesi kadar üzücü, kahredici bir durum olamaz. Türk askeri ülkesini savunmak için vardır. Türk köylüsünün bağrından çıkan bu Mehmetçik ile anasının, babasının, kardeşinin karşı karşıya getirilmesi acaba ülkeyi yönetenlerin yüreğini dağlamadı mı?

    Toprağını, doğasını, geleceğini, havasını, suyunu ve sonuçta ülkesini savunmak için 7’den 70’e Türk askerinin karşısına dikilen Akbelen köylülerine yapılan karşı koyma Türk milletini üzmüş ve kahretmiştir.

    Akbelen köylülerini Atatürk yaşasaydı alkışlardı

    Akbelen köylülerinin bu dayanışmasını görünce Mustafa Kemal Atatürk’ün bir ağacın fazla büyümesi ve ahşap evi tehdit etmesi nedeniyle Yalova’da yaşanan o meşhur evin taşınması hikayesi aklıma geldi. Atatürk sadece bir ağacın korunması için evin yerinin değiştirilmesi emrini veren bir liderden Türkiye’nin nereye geldiğini de görmüş olduk. Türk köylüsü dün her şeyin para olmadığını bir kez daha Türk milletine göstermiştir. Onları ayakta alkışlıyorum.

    Geleceğine sahip çıkamayan bir Türkiye aslında ağaçları değil ana damarlarını kesmektedir.

    Sözün bittiği yerdeyiz ve Akbelen köylülerini bu dayanışmalarını alkışlıyorum.

    Sevgi ile kalın!

    Tandoğan Uysal

    Stokholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    1. Muhammed dedi ki:

      Bu insanlara neden destek vermiyorsunuz vakti zamanı boş olanlar oraya neden gitmiyorsunuz?
      Firavunlara karşı ancak sokaklarda eylem yaparak sesinizi gür haykırarak devrimi gerçekleştirebilirsiniz. Şeytan onkolojik bir varlık değildir birilerinin anlattığı gibi. Şeytanı en iyi temsil eden din iman ile AKP’nin ta kendisidir.AKP kadar kanı sütü bozuk ahlaksız bir toplum grup yok bu ülkede. Hangi yöreden olurlarsa olsunlar. AKP kadar bozuk hırsızlık yolsuzluk yapan siyasetçiler, işçinin hakkını alın terini emeğini Patrona peşkeş çeken münafık fasık birileri yok bu ülkede. Ama her ne kadar çoğunluk bozuk namussuz şerefsiz birileri olmasalarda, bunu bir dindar Türk olarak söylüyorum, dindarı da dinsiz imansızı da, çocukları taciz eden hacısı hocası da, ama hepsi bozuk bir toplum bu AKP mensubu insanlar. Tabiki ilk başta Allah, Peygamber, Din İman diyen montajda komplo kurmakta usta olanlar, hırsız KUL hakkı yiyen AKP başta olmak üzere.