Bodrum Gündem

Muğla Milletvekilleri Sahada

Muğla seçmeni 14 Mayıs’ta, 7 Milletvekilini seçerek 5 yıllık bir süre için Ankara’ya gönderdi.

Bunlardan üçü CHP, ikisi AKP, birer milletvekili de İYİ Parti ve Saadet Partisi için çalışacak.

Evet, 2 Haziran’da yemin ederek göreve başlayan Muğla milletvekillerinden bazıları dün AKBELEN için seferber oldu. Çünkü seçim bölgelerini yakından ilgilendiren bir konuda Meclis, “AKBELEN ÖZEL OTURUMU” yapma kararı aldı.

Yeni seçilenler ilk kez Meclis kürsüsü ile tanışacaktı. CHP’li Süreyya Öneş Dereci gibi.

TBMM’nin yeni üyesi olan Öneş Dereci, 12,13,14 Temmuz tarihlerinde genel kurul salonunda oturduğu yerden 3 ayrı konuşma yaptı. Gündem dışı birer dakikalık konuşmalarda; “kız okulları açılması”, “Bodrum’da gazetecilerin tehdit edilmesi” ve “Bodrum’daki enflasyon ve rant” konularında görüşlerini paylaştı.

Öneş: Hep birlikte çözelim

CHP’li Dereci, AKBELEN ÖZEL OTURUMU’nda ilk kez Meclis Kürsüsüne çıktı. İlk konuşmanın konusu AKBELEN’di.

Öneş, araştırmalara göre Yeniköy Termik Santralinin 1986’dan bu yana 23.595 kişinin erken yaşta ölümüne yol açtığını, 455 binden fazla çocuğun da bronşite yakalanmasına sebep olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Hacettepe Üniversitesi Jeoloji bölümünün yaptığı araştırmaya göre Milas Akbelen ormanındaki kömür blok hâlde durduğu için Çamköy ve Karacahisar suyu Bodrum’a ve Milas’a akabiliyor.

Şimdi ben, Bodrumlu bir Muğla Milletvekili olarak şu soruyu sormak zorundayım: Seneye Milas’ın ve Bodrum’un suyu olmadığında biz buradaki vatandaşa, halkımıza nasıl hesap vereceğiz? Yani susuz kaldığımızda bunun açıklamasını iktidar bize nasıl yapacak? Bunu merak ediyoruz.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun araştırmalarına göre, termik santrallerinin bacalarından çıkan partiküllerde radyoaktivite saptanmıştır. Rüzgâr ve yağış etkisiyle küller çevreye yayılmakta veya toprak altına sızarak yeraltı sularını kirletmektedir.

Devlet; iklim krizinden, gıda krizinden, su krizinden halkını korumak için vardır, 88 bin dönüm arazisini yok etmek için değil. Bu konu muhalefet sorunu, iktidar sorunu olmanın çok ötesindedir. Bu konuyu hep birlikte çözmek zorundayız çünkü gelecek nesillere vermek zorunda olduğumuz bir hesabımız var. Bunu tekrar düşünmenizi salık veririm.”

Ergun: ağaç katliamı

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun ise, Muğla Milletvekillerinin Duayeni. Daha önce de Muğla’dan 2 dönem milletvekili seçildi. Yeni dönemde ilk kez genel kurul kürsüsüne çıktı.

AKBELEN ÖZEL OTURUMU’nda partisi adına yaptığı konuşmada, Akbelen’de ekolojik dengenin bozulması göz ardı edilerek binlerce ağaç kesildiğine dikkat çekti. Ergun şöyle devam etti:

“2021 yılındaki büyük orman yangınlarında kaybettiğimiz on binlerce ağacın ardından bu şekilde bir ağaç katliamı yapmanın hiçbir makul gerekçesi yoktur.

Vahşi maden çıkarma yöntemlerinden ve fosil kaynaklara dayalı enerji üretiminden vazgeçilerek çevreye zarar vermeyen, daha modern yöntemlerle ham madde elde etmek mümkün iken bugün Akbelen’de yaşananlar tercihlerden kaynaklanan kronik bir sorunun devamıdır.

Kömürlü elektrik santrallerine bağlılıktan dolayı büyük şehirlerde ve sanayileşmiş bölgelerde hava kalitesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen kriterlerin çok altında kalmıştır.

Muğla’nın karbon ayak izinin yani toplam sera gazı emisyonlarının sadece yüzde 65’i Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinden meydana gelmektedir. Termik santrallerin bulunduğu her bölgede olduğu gibi Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin yarattığı hava kirliliği sebebiyle de bölgede binlerce vatandaşımızın olumsuz etkilendiği gözlemlenmektedir.”

Özcan: Utanmayacak mısınız?

İlk kez Milletvekili seçilen CHP’li Gizem Özcan, Meclis kürsüsünde konuşma heyecanını 14 Temmuz’daki ek bütçe görüşmelerinde yaşadı. İlk kez kürsü konuşmasını yapan Özcan, ek bütçeyi eleştirmiş ve “Bu ufuksuz, faiz ve ranta dayalı, yoksulun sırtına binen bütçeyi reddediyoruz” demişti

Gizem Özcan, dün AKBELEN ÖZEL OTURUMU’nda da sahadaydı. Meclis kürsüsünden değil, basın bürosunda bir basın toplantısı düzenledi ve Akbelen’de yaşananlar konusunda gazetecileri bilgilendirdi.

Özcan basın toplantısındaki sözlerine, “1 ağaç az ölsün’ diye ölenlerin karşısına 65 bin ağacı katlederek çıkmaya utanmayacak mısınız?” diye sorarak başladı.

Muğla’nın Milas İlçesi’ndeki Akbelen ormanlarının kıyımı ile Bodrum, Güllük ve Milas Havaalanı bölgesinin susuz kalacağını ifade eden Özcan, 2 yıl önce Muğla’daki yangın sırasında vefat eden Şahin Akdemir’i de hatırlatarak, “1 ağaç az ölsün diye ölenlerin karşısına 65 bin ağacı katlederek çıkmaya utanmayacak mısınız?” diye sordu.

14 Mayıs’ta seçilerek sahaya inen diğer Muğla Milletvekillerinden Saadet Partili Selçuk Özdağ, Muğla milletvekilleri arasında en deneyimli olan milletvekili. 3 dönem, 24. 25. 26.’ncı Dönem Manisa Milletvekilliği yapan Özdağ bir kez daha CHP listesinden Meclis’e girdi. Özdağ, daha sonra Saadet Partisi’ne geçerek Grup Başkanı görevine getirildi. Selçuk Özdağ yeni dönemde Meclis çalışmalarına her gün katılıyor.

Meclis’in yeni üyelerinden CHP’li Cumhur Uzun ise ilk kez meclis kürsüsüne 5 Temmuz tarihinde çıktı. Yeşil ve Sol Gelecek Partisi’nin Kobani Davası ile verdiği araştırma önergesi üzerindeki görüşlerini kürsü konuşmasıyla anlattı. CHP’li Uzun, 14 Mayıs’tan bu yana geçen süreçte hükümetin cevaplaması için, Orman yangınları, Muğla’daki Kötekli Kavşağı ve Afganistan Büyükelçisinin açıklamaları ile ilgili 3 ayrı soru önergesi verdi.

TBMM’ye ilk kez seçilen Muğla Milletvekillerinden AKP’li Kadem Mete ve Yakup Otgöz ise henüz genel kurulda bir konuşma yapmadı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.