Bodrum Gündem

Çınar Şahenk Karikatür Sergisi 1 Eylül’de

Çınar Şahenk Karikatür Sergisi 1 Eylül’de

Sanatçı Çınar Şahenk Karikatür sergisi 1-10 Eylül tarihleri arasında Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. I. Artemisia Sergi Salonunda sanatseverleri bekliyor.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. I. Artemisia Sergi Salonu 1 Eylül’de Çınar Şahenk karikatür sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sanatçı Çınar Şahenk’in karikatür sergisi 1 Eylül Cuma günü saat 18:00’de Belediyesi Kültür A.Ş. I. Artemisia Sergi Salonunda açılışı gerçekleşecek. Karikatür Sergisi 31 Ağustos’a kadar ziyarete açık olacak.

Çınar Şahenk Karikatürleri

Çınar Şahenk’in çizgiye sevdalı serüveni mimarlık mesleğini seçmesi ile başladı ve yaklaşık yarım asırlık meslek hayatı boyunca mimari çizgiler çerçevesinde sürdü. Profesyonel meslek hayatını rafa kaldırdıktan sonra da, bu sevda, bu sefer, karikatür çizgileri biçiminde devamını buldu.

Çınar Şahenk karikatürü ve karikatür anlayışını şu şekilde anlatıyor: “Çizgi yeterli ve güçlü bir ifade aracıdır. Dolayısı ile karikatürde yazıya yer yoktur, olmamalıdır. Karikatür yere sağlam basabiliyorsa kol değneği olarak yazıya gerek duymaz.    

“Karikatür parantezi” içindeki çizgiler sözcüklerin bir defada söyleyebileceklerinden çok daha fazlasını dile getirebilirler. Birkaç çizgi, çoğu kez, sayfalar dolusu yazının anlatabileceğini misliyle anlatır insana.

Özünde sembolik bir anlatımdır bizim burada görmek istediğimiz karikatür… insanı sembolleri yorumlayarak düşünmeye zorlar ve böylece çizerin anlatmak istediği konunun yelpazesini genişletir.

İşte, o zaman insan çizgilerin ruhuna inebilir ve kâğıt üzerinde görünenlerden çok daha fazlasını görebilir. Yani, karikatür çizgileri gayet güçlü birer “dolaylı anlatım” aracıdır.

Karikatür kısa ve çabuk yoldan, yalın çizgilerle anlatır anlatmak istediğini. Buradaki çizgiler, kırıcı bir saldırganlıktan uzak, ince bir ironi perdesinin ardına gizlenip, evrensel sisteme ve doğal olana aykırı giden çelişkilere, yanlışlara, düşüncelere ve eylemlere el uzatır, dil uzatır… hem tebessüm ettirir (güldürür demiyorum) hem de düşündürür.”

Ve böylece çizer, düşüncelerini, duygularını, itirazlarını, reaksiyonlarını ve söylemek istediklerini duyurabilir dışındaki dünyaya.”

Çınar Şahenk kimdir?

1939 doğumlu. İlkokulu Ankara’da Maarif Koleji’nde okudu. Ortaokul ve liseyi İstanbul St. Georg Avusturya Lisesi’nde bitirdi. Mimarlık tahsilinin bir bölümünü Viyana Teknik Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul DGSA Yüksek Mimarlık Bölümü’nden 1968 yılında mezun oldu. Mezuniyet yılında evlendi ve iki yıl sürecek olan askerlik görevine başladı.

Askerlik sonrası 1973 yılına kadar İTÜ Mimarlık Bölümü’nde asistan olarak çalıştı. Asistanlıktan ayrıldığı yıldan 2017 yılına kadar Mimarlık Şirketimde serbest mimar olarak çeşitli projelere imza attı.

Çizgiye sevdalı bu serüvenin mimarlık mesleğini seçmem ile başladı ve yaklaşık yarım asırlık meslek hayatı boyunca mimari çizgiler çerçevesinde sürdü. Profesyonel meslek hayatı rafa kaldırdıktan sonra da, bu sevda, bu sefer, karikatür çizgileri biçiminde devamını buldu.

Bugüne kadar “Taş Ustaları”, “Bizim Pergel ve Çizdiği Çember”, “İntermezzo”, “Çizgilerin Arkasında” ve “Ara ki Bulasın” isimleri altında basılı beş kitabım bulunmaktadır. Çizgilerim İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Adana’da, Bodrum’da ve Paris’te çeşitli zamanlarda sergilendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.