Bodrum Gündem

İçme Suyu Hattı İle İlgili Zehir Zemberek Açıklamalar

Bodrum İçme Suyu isale hattı ile ilgili olarak MSK Üniversitesi Su Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik zehir zemberek açıklamalarda bulundu. 

Bodrum Gündem Haber

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik sürekli patlayan isale hatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik patlamaların; kullanılan boru tipi, yataklanma ve basınç yönetimi nedeniyle meydana geldiğini belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik’in yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Adeta susuz kentin suyla imtihanı diyebiliriz. Bir taraftan kuraklık etkileri söz konusu. Kent susuzluk çekiyor, her gün su patlıyor. Bu hatlar 2011 yılında DSİ tarafından Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devrediliyor, 2014 yılında da Belediyeler Birliği’nden Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devrediliyor. Tabi bu sırada bir tutanak tutuluyor ama geçen süre zarfından herhangi bir gelişme olmuyor.

Cam elyaf takviyeli borular yapımı itibariyle bildiğiniz cam gibi değerlendirebilirsiniz. Bunun bir noktasına taşla baskı oluşturduğunuz anda o noktada basınç yığılması meydana geliyor ve bu boru hattının tamamen patlamasına sebebiyet veriyor. Borudaki iç basınç da büyüdükçe büyüyor. Bu boruların yataklanmasının çok iyi yapılması lazım ama enteresan olan şu ki bakım ve onarım yapılan noktalarda defalarca patlamalar meydana geliyor. Bu da bize basınç yönetiminde de bir sorun olduğunu gösteriyor. Arada çok büyük bir fark var. Su tüketiminin fazla olduğu dönemlerde sisteme büyük bir basınç yükleniyor. Bu basınçla beraber buralarda patlak meydana geliyor. Bizim belli bir plan dahilinde bir an önce bu altyapıyı iyileştirmemiz lazım. 10 yıllık süre geçmiş. Ekonomik değeri, neredeyse yatırım maliyetine yaklaşmış durumda. Buranın kentsel altyapısı, basınç türü ve üzerindeki trafik yükü ve yataklanması itibariyle bu boru tipi sürekli patlıyor.

Bu hattın işletmesi 2014 yılından sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Diğer taraftan da hukuki bir sorumluluk olması durumunda adli olarak süreç devam ediyor. Bodrum’u hasta olarak değerlendirirsek bu altyapının iyileştirilmesi lazım. Hukuki, idari sonuçlar daha sonra idarenin karar vereceği ya da adli boyutların karar vereceği bir durum. Ama şöyle bir şey var ki, yapıldığı günden itibaren geçen süre zarfını dikkate aldığımızda, günümüzdeki enflasyon ve yasal faizi dikkate aldığımızda hukuki sonuçtan elde edilecek bir değerin bizim burada çektiğimiz eziyete değmeyecek gibi bir durum söz konusu. Çünkü ikisi de kamu kurumu. Öncelikle yatan hastanın sağlığına kavuşturulması lazım.” 

Yorumlar

  1. HASAN PAÇAL İNŞ.YÜK.MÜH İTÜ-73 dedi ki:

    Genel anlamda hocanin soyledikleri dogru,bazi teknik hususlarda eksiklik var