Bodrum Gündem

Kazanan Ancak Mücadele Edenler Arasından Çıkar

Kazanan Ancak Mücadele Edenler Arasından Çıkar

Çimento Fabrikasına Hayır grubundan (Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi, Bayır Çevre Komitesi) arkadaşlarla Çimento Fabrikası önünde yapacağımız basın açıklaması öncesinde Şeref köyde bilgilendirme çalışması yaparken, genç bir kardeşimiz Nuh der, peygamber demez misali, büyük bir inatla, sistemin sermayeden yana olduğunu, ormanın ortasına bu yapının yapılmasına nasıl izin verdilerse, bizlerin yapacağı hiçbir şeyin işe yaramayacağını, bu yüzden boşuna uğraştığımızı söylemişti.  Ben de ona şu soruyu sormuştum;  “Piyango Kime Çıkar?”

Sorum üzerine şaşırmıştı. Bu soruya genelde hemen verilen cevap, ‘piyangoda kazanan bilet sahibine’  olur. O, şaşkın bir şekilde, bu soruyu niye sorduğumu düşünürken, ben kendi sorumu kendim şöyle cevapladım: “Piyango, Bilet Alanlardan Birine Çıkar!”

Yani bu olayı bir piyango gibi düşünüyorsan eğer, önce bilet almalısın. Bu bilette, Mücadele Etmektir.

Sonra kazanıp, kazanamayacağın üzerine düşünüp, tartışabilirsin. Bilet almazsan, yani mücadele etmezsen kazanamayacağın kesin ama Kazanan Ancak Mücadele Edenler Arasından Çıkar!

Bu mücadeleyi piyango kazanmak gibi şansa kazanılmış bir olay olarak kesinlikle düşünmüyorum. Haklıydık, adil bir yargılama yapılırsa kazanacağımıza kesin olarak inanıyordum. Ama ülkemizde ne yazık ki yargılamanın adil olarak yapılıp, yapılmayacağının hiçbir garantisi yok. Mahkemenin bilirkişi raporlarına rağmen ısrarla yürütmeyi durdurma kararı vermemesi, Akbelen’de olduğu gibi ‘abuk’ bir karar verir mi endişemizi hep yüksek tutmuştur…

Başta Deştin köylüleri olmak üzere, köylüler ve yaşam savunucuları çimento fabrikasına karşı sessiz kalmadılar. Konuyu öğrendikleri günden itibaren kazanır mıyız, kazanamaz mıyız diye bakmaksızın, haklı oldukları için hiç beklemeden harekete geçtiler. Dava açtılar, sahada mücadele ettiler, çadır nöbeti tuttular, ‘ruhsatı iptal et’ eylemleri yaptılar, bir mayıslara, mitinglere kitlesel olarak katıldılar, biri bir hafta süren iki defa yol kesme eylemi yapıp, inşaatı engellemeye,  Ankara’ya gidip dertlerini mecliste duyurmaya çalıştılar, günlerce mahkeme önünde adalet nöbetleri tuttular ve sonunda kazandılar.

Her Mücadele Her Zaman Başarı İle Sonuçlanmayabilir Ama Başarı Ancak Mücadele Edilirse Mümkündür.

Entegre Çimento Fabrikası ve 13 Hammadde Ocağı ile ilgili Çevre Bakanlığı tarafından verilmiş olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu raporu Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından 07-09-2023 tarihinde iptal edilmiştir.

Menteşe Belediyesi tarafından 13-09-2023 tarihinde Çimento Fabrikası inşaatın geldiği aşama tespit edilerek mühürlenmiş ve Belediye tarafından verilmiş YAPI RUHSATI yine belediye tarafından 18-09-2023 tarihinde iptal edilerek inşaata son nokta konulmuştur.

Entegre Çimento Fabrikası amaçlı 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları da ilk toplantılarında Menteşe ve Büyükşehir Belediye meclislerince iptal edilmeli, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planından fabrika alanının sanayi alanı olarak işaretlenmesi kaldırılmalıdır.

Danıştay’ın da İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı onaylayacağını ve 2.ÇED’i birinci ÇED’in olduğu yere tarihin çöplüne göndereceğine inanıyorum.

Şirket yeni bir ÇED ile karşımıza gelir mi? Elinden geleni ardına koymasın.

Mücadele bitmedi, çimentocu şirket Muğla’yı terk edene kadar da devam edecek.

Mustafa Tuncaelli

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.