Bodrum Gündem

Kürek Sporu Dünyasında Gelişmeler

Geçtiğimiz hafta 2028 Los Angeles Olimpiyatı’na katılacak yeni spor branşları konusunu görüşmek için toplanan Uluslararası Kürek Federasyonu (FISA yeni adıyla World Rowing) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kürek sporu camiasını yakından ilgilendirecek bir karara imza attılar.

Son on yıldır dünyada en hızlı büyüyen spor branşı olarak dikkati çeken Açık Deniz Küreği (Coastal Rowing) 2028 Olimpiyatlarına alındı.

Bodrum’da da altı yıldır yüzlerce kişi tarafından tutkuyla benimsenen Açık Deniz Küreği iki farklı branştan oluşuyor.

Bunlardan biri (bizim Bodrum’da uyguladığımız) açık denizde kulvar olmadan 6 kilometrelik (Masterlarda 4 km’lik) mesafede yarışları yapılan format.

Diğeri de Beach Sprint olarak tanınan format.

2028 Olimpiyatına alınan format Beach Sprint, sahilde plajda kum üstünde belirli bir mesafe koştuktan sonra tekneye binip 250 metre şamandıralar arasında slalom yaparak gidip 180 derece dönüp plajdaki çıkış noktasına geri gelmek ve tekneden inerek bitiş çizgisine kadar kumda koşmak şeklinde.

IOC’nin görüşü bu formatın eğlendirici olduğu ve seyirciler açısından daha çok ilgi göreceği şeklinde.

Dünya Kürek Camiası tarafından olimpiyatlara yeni bir kürek kategorisinin alınması memnunluk verici ancak keyifleri kaçıran başka bir haber daha var.

Kürek sporuna yakın olanların bildiği gibi Hafif Kilo kategorisi 2024 Paris Olimpiyatında son kez yarışacak. Yani 2028 Los Angeles’te artık Hafif Kilo kürekçilerini göremeyeceğiz.

Beach Sprint yarışlarının hafif kilolar kadar ilgi görüp görmeyeceğini zaman gösterecek.

Türkiye’de yıllarca Federasyon Başkanlığı yapmış olan Eftal Nogan beyin dünyada hafif kilo kategorisinin yarışlara alınması için çok çaba gösterdiğini çok iyi hatırlıyorum.

Nitekim bu çabalar meyvesini vermiş ve 1974’te ilk kez Hafif Kilo tekneleri de yarışlara katılmıştı. Hatta 1974 ve 1975 yıllarında Hafif kilo Dört Tek Dümencisiz ekibimiz Dünya Onunculuğu gibi küçümsenmeyecek bir başarı elde etmişlerdi.

Hafif Kilolardaki başarılarımız daha sonraki senelerde de devam etmiş 2016 Rio Olimpiyatı elemelerinden başarıyla çıkan bir İki Çifte ekibimiz de olmuştu.

Hafif Kilolar artık Non-Olimpik tekne sınıfı olarak yarışacaklar. Bu karar dünyadaki binlerce hafif kilo kategorisindeki kürekçi tarafından üzüntüyle karşılandı. Olimpiyata katılmak artık onlar için bir hayal oldu.

FISA ve IOC’nin aldığı bir başka endişe veren değişiklik de Olimpik yarış mesafesi olan 2000 metreyi 2028 Olimpiyatında 1500 metreye düşürmesi oldu.

Gerekçe olarak ev sahibi ülkenin parkurunun boyu gösterilse de kürek camiasında doğan endişe acaba bundan sonraki yarışların da bu kısaltılmış mesafe üzerinden mi yapılacağı şeklinde oldu.

Mesafenin değişmesi bütün alışılagelmiş ve denenmiş antrenman metotlarının değişmesi ve hatta belki tekne yapılarının ve kürek dizaynlarının değişmesi gibi sonuçlar da getirebilir.

Bu da eldeki çok pahalı tekne parkının bir anda modası geçmiş, kimsenin kullanmak istemediği bir hurda yığını olması anlamına gelebilir…

Kulüpler ve Federasyonlar bu yükü taşıyabilir mi?

Olimpik Kürek branşının dünyada gerilemekte olduğu, katılımcı sayısının ve seyircinin azaldığı gerçeği acaba Coastal Rowing ile düzelecek mi?

Şurası kesin: Açık Deniz küreği, teknelerin konforu, dengesi, güvenliği ve her yaştan kişinin deneyebildiği bir spor branşı olarak kendini ispatlamış durumda.

Bu bilgilendirme yazımı her zamanki sloganımla bitirmek istiyorum.

KÜREKTE BULUŞALIM

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.