Bodrum Gündem

Marka Konferansı’ 2023 İzlenimlerim

Güzel Türkçem, tatlı dilim
Ağız tadı, bal şekerim.

MD

             

Cumhuriyet kırmızıçizgimiz.-Ayşegül Yürekli Şengör

Yıllardır davetle katıldığım MARKA 2023, günlerinde bu yıl da köşe yazımı yazmak ve birkaç gazetede yayımlamak amaçlı gitmeye karar verdim. Telefonu çevirdiğimde Özgür Soysal çıktı ve isteğim üzere Hanife Gemici ile konuşmamızı sağladı. Gerekli olan olumlu yanıtı aldım. Belirlenen gün kızım Gülşahiden ile kayıt masasında olduk. Sayın Hanife Gemici, çok zeki ve pratik bir insan! Çokiyi düzenlemeci… Sesimden ve yüzümden tanıdı. Gereken işlemleri kısa sürede gerçekleştirdi. Kendilerine teşekkürü bir borç bilirim.

MARKA 2023, günleri 2-3 Kasım tarihlerinde bu yıl AKM’nin (Atatürk Kültür Merkezi) yepyeni ve pırıl pırıl salonunda gerçekleşti. Bu etkinliğe yoğun emek vererek gerçekleştiren Eğirdir’in ve ülkemizin gururu Ayşegül Yürekli Şengör ile bir ara yüz yüze geldik. Kısa söyleşimiz sırasında başarılarını kutladım!

Yapı Kredi’nin ana sponsorluğunda Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılına iş dünyasından başlama vuruşu yapmayı hedefleyen MARKA 2023 etkinliğine çok sayıda iş ve düşünce insanı ile basın görevlilerinin katıldığını gözlemledim.

İki gün süreli programlanan etkinlikte çok sayıda davetlinin yanı sıra yine çok sayıda konuşmacı izledim. MARKA Konferansı’nın 22 yıldır değişmeyen yönlendirici (sunucu) Sayın BJ Cunningham, Cumhuriyet’in 100. yılına adanan konferansın açılış konuşmasında: “Türkiye bir şeyi başarmak istediğinde, sadece onu başarmakla kalmaz; aynı zamanda onu yeniden tanımlar. Öyle derinlikli bir hikâye yazalım ki; insanlar tarih kitaplarını karıştırırken durup bunu okusunlar.” Sözcükleriyle ve yoğun enerjisiyle izleyenlere seslendi. Güzel Türkçemiz dışındaki konuşmalardan etkilenmedim. (Hele hele çevirmenin aktardığı iki dakikalık konuşmasında en az 10 kez ‘mesela’ sözcüğünü kullanması yerine örneğin, diyelim ki, varsayalım gibi sözcüklerimizi yeğlemesini beklerdim…) Yeri gelmişken Güzel Türkçem başlıklı şiirimi okurlarımla paylaşmak isterim:

Güzel Türkçem

Güzel Türkçem, tatlı dilim
Ağız tadı, bal şekerim.

Düşüncemdir ilmek ilmek
Ak kâğıtta sergilemek.

Anadilim, sıcaklığım
Sesim, özüm, yüz aklığım.

Kırda çiçek, kitapta söz
Petek petek damlayan öz.

Salkım salkım üzüm bağım
Elmam, ayvam, şirin narım.

Şiir şiir kitaplığım
Simge simge al bayrağım.

Güzel Türkçem sevincimsin
Hem gündüzüm, hem gecemsin

Muhsin Durucan

***

MARKA’2023 Konferansında ilgiyle izlediklerim ve etkilendiklerim oldu. Onları sıralamam gerekirse:

– Ayşegül Yürekli Şengör’ün konuşması,

– Müzik insanı ve düşünürlerinden şef Cem Mansur,

– AKM’ye hayat veren Murat Tabanlıoğlu,

– Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı,

– Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner,

– Felsefeci, yazar ve düşünür Dücane Cündioğlu,

– Kendine özgü sesi, piyanodaki duruşu, rahat hareketleri ve sunduğu eserlerle dinleyenleri etkileyen, geleceği parlak solist müzisyen Eylül Ergül…

***

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl coşkusuna tarihinin en büyük etkinliğini düzenleyerek ortak olan MARKA’2023 Konferansı, Norm Ender’in ‘Parla’ performansı ve dünyaca ünlü şef Cem Mansur’un muhteşem konseriyle son buldu.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in onur konuğu olduğu MARKA Konferansı, yerli ve yabancı 70’e yakın konuşmacı ile Türkiye’nin ikinci 100 yılına ışık tutan oturumlara sahne oldu. Norm Ender: “100 yıl sonra ‘Parla’ diye bir marş yapmış diyecekler.” Dedi.

Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı ve MARKA Konferansları Kurucusu Ayşegül Yürekli Şengör, Cumhuriyet’in 100. yıl coşkusuna ortak oldukları MARKA’ 2023 Konferansı hakkında şunları söyledi:

“2000 yılından beri düzenlediğimiz MARKA Konferansı, ülkemiz iş dünyasının geleceğine ışık tutma vizyonu ile yola çıktı. Aradan geçen 23 yılda görüyoruz ki; MARKA Konferansları her yıl daha çok güçlenen bir ‘marka’ olarak yoluna devam ediyor. ‘Kırmızı Çizgimiz Cumhuriyetimiz!’ ana düşüncesiyle bu yıl etki gücü çok yüksek bir organizasyona imza attık. 2023 yılında, etkinliğimizin ana sponsoru Yapı Kredi’nin yürüttüğü sosyal sorumluluk projesine katkı sağlamanın gururunu da yaşadık. Bu kapsamda, MARKA’2023 Senfoni Orkestrası konserimizin tüm gelirini Yapı Kredi tarafından hayata geçirilen ‘Yarınlara Kartopu Eğitim Programı’na bağışladık. Türkiye’deki okul öncesi çocukların tamamına dokunmayı hedefleyen bu proje; süreklilik içermesi açısından da özel bir öneme sahiptir. MARKA Konferansı’nı her yıl daha ileriye götürme hedefimiz doğrultusunda gelecek senenin hazırlıklarına şimdiden başladık. Ülkemiz gibi her yıl büyüyerek ve güçlenerek yolumuza devam edeceğiz.”

***

İletişim Uzmanı Ümit Bartan, günün sonlarında paylaştığı resim ve haber metni ile bir boşluğu doldurdu. Teşekkürü hak etti, diyebilirim.

Kaliteyi yakalayan bir etkinlik oldu.  Aralarda, vaktinde ikram ve öğle yemeği için koşturan tüm görevliler; pratik, çalışkan ve işlerinin hakkını veren kişilerdi. Başta Sayın Ayşegül Yürekli Şengör olmak üzere,  katkıda bulunanları ve görev alanları yürekten kutluyorum.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.