Bodrum Gündem

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 27 Aralık 2023

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 27 Aralık 2023

Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım. 

Yönetim Kurulunda Felsefe:  Zaman ve mekanı bükerek nasıl bir dünyada düşünce güzergahlarını geliştirdiklerini anlamaya çalışarak biraz magazinsel dokunuşlarla ve cüretkarlık sınırlarımı zorlayarak ama daha sade bir dille inşa ettiğim kurgusal diyaloglara hoş geldiniz.

Kalk Gidelim Kapadokya’ya- İstikamet Nevşehir: Bir peribacasını “roman karakteri” gibi karşısına alıp onunla konuşmak, edebiyat becerisi gerektirir. Yazar bu kitapta o beceriyi ustaca sergiliyor. Şanslı adındaki köpeğini de konuşturup peribacasının ağzından bize Kapadokya’yı anlatıyor.

Kaçak Goril Sally Jones:  Orijinal adı Mördarens Apa olan Kaçak Goril Sally Jones kendi dilinde ilk defa 2014 yılında yayımlandı. Genç yetişkin, gizem, macera, tarihi kurgu ve fantazi türlerini bir araya getiren eser Goril Sally ile kargo gemisindeki çalışma arkadaşı Şef’in maceralarını konu alıyor.

Sapkınlar: Yazdığı kitaplarla birçok ödüle layık görülen Çağdaş Latin Amerika Edebiyatı’nın güçlü yazarı Leonardo Padura, bu kitabında tarihsel gerçeklerden yola çıkarak, farklı dönemlerde geçen ama zaman zaman birbirleriyle kesişen üç sürükleyici hikâyeyi olağanüstü bir kurguyla okurlara sunuyor.

Okumaz Yazmaz: Yazarın tek otobiyografik metni olan Okumaz Yazmaz ölçülü, kısa cümleleri, ne eksik ne de fazla sözcükleriyle doğrudan okurun kalbine sesleniyor.  “Bu kitap küçük bir mücevher” Kirkus Reviews. “Kristóf yaklaşık elli sayfada, başkalarının bütün bir kariyeri boyunca hedefleyebileceği şeyi başarıyor. Katıksız bir deha” Max Porter.

Yedi Çeşit Evet: Eğer bu yedi sorudan birine veya daha fazlasına hayır dediyseniz, yanıtları evete dönüştürmek için daha fazla beklemeyin. İlk yayımlandığı günden beri Türkiye’nin en çok dinlenen podcastleri arasında yer alan kitap, zihninizin zincirlerinden kurtulmak için bir davet. Eşsiz ve paha biçilmez ömrümüzden bir an daha heba etmeden harekete geçmeye: Evet!
İşte o kitaplar;

Felsefe yapmak için nefis bir zamandayız

MİNE Kobal Ok’tan YÖNETİM KURULUNDA FELSEFE.   Yönetim Kurulu toplantınıza, ünlü bir düşünür katılırsa… Felsefe yapmak için nefis bir zamandayız; belirsiz bir gelecek, dayanıklı sınırlarımızın zorlandığı bir zemin ve tek başımıza yol alamayacağımızı artık öğrendiğimiz bir dünya… Felsefeyi fildişi kulesinden biraz uzaklaştırıp ünlü düşünürleri, hayatımızın büyük kısmının geçtiği Kurumsal Dünyaya davet etmek isterseniz… Zaman ve mekanı bükerek nasıl bir dünyada düşünce güzergahlarını geliştirdiklerini anlamaya çalışarak biraz magazinsel dokunuşlarla ve cüretkarlık sınırlarımı zorlayarak ama daha sade bir dille inşa ettiğim kurgusal diyaloglara hoş geldiniz. 344 SAYFA.

(CERES YAYINLARI)

//

Peribacasının ağzından Kapadokya

Esra Alkan’dan Kalk Gidelim Kapadokya’ya- İstikamet Nevşehir. “Peribacaları” diyarı olan Kapadokya’yı tarihiyle, coğrafyasıyla, kültürüyle, geleneğiyle ve insanıyla anlatmanın, doğa ile uygarlığın elele verip yarattığı bu harikanın şaşkınlık veren hikâyesini aktarmanın bin türlü yolu vardır. Bunların hepsini okuruz da bir peribacasının, sonra bir gezi balonunun, taşın toprağın, kuşun böceğin konuştuğuna, ‘İntak Sanatı’yla dile geldiğine pek tanık olmayız. Bir peribacasını “roman karakteri” gibi karşısına alıp onunla konuşmak, edebiyat becerisi gerektirir. Yazar bu kitapta o beceriyi ustaca sergiliyor. Şanslı adındaki köpeğini de konuşturup peribacasının ağzından bize Kapadokya’yı anlatıyor. Şu dünyanın dört bir yanından meraklısı gelen, Anadolu’nun en hayret verici coğrafyasında bir yalnız peribacası, sanki binlerce yıldır konuşmaya susamışçasına, yazar sordukça anlatıyor da anlatıyor… 80 SAYFA.

(VARLIK YAYINLARI)

//

Her şey bir anda kontrolden çıktı

JAKOB Wegelius’ten KAÇAK GORİL SALLY JONES. Sally Jones sadık, zeki ve becerikli bir arkadaş. Bir geminin makine dairesinde de bir tamir dükkânında da harikalar yaratabilir. Üstelik sıra dışı biri. Kimi zaman bir çatı katında kimi zaman bir sarayın bahçesinde tek kelime etmeden ama konuşulanları gayet iyi anlayarak dolaşan bir goril. O ve Şef bir kargo gemisinde birlikte çalışırlar. Çok iyi bir iş alır ve denize açılırlar. Ama anlaşmanın sonu bekledikleri gibi olmaz, her şey bir anda kontrolden çıkar ve Şef cinayetle suçlanır. Şef’in en yakını olduğu için Sally Jones da suçlamalardan nasibini alır. 520 SAYFA.

(YAPI KREDİ YAYINLARI)

//

Birbirleriyle kesişen üç sürükleyici hikâye

LEONARDO Padura’dan SAPKINLAR. Yazar, tarihsel gerçeklerden yola çıkarak, farklı dönemlerde geçen ama zaman zaman birbirleriyle kesişen üç sürükleyici hikâyeyi olağanüstü bir kurguyla okurlara sunuyor. II. Dünya Savaşı öncesinde Nazilerin zulmünden Havana’ya kaçan Yahudi bir çocuğun, 17. yüzyılda Rembrandt’ın yanına çırak giren Yahudi bir gencin ve günümüz Havana’sında her şeye karşı inancını yitirmiş genç bir kızın kaderini birleştiren ortak noktalar neler olabilir?  612 SAYFA.

(BİLGİ YAYINEVİ)

 //

 

Macaristan’daki ilk mutlu yıllar

AGOTA Kristof’tan OKUMAZ YAZMAZ. Macaristan’daki ilk mutlu yıllar, savaş sonrası yoksulluk, yatılı okul dönemi, Çocukluğun gümüş ipliğinin kopuşu, Stalin’in ölümü, sürgün, Lozan yılları, yeni bir ülke, anadil ve düşman dil… Yazar,  bebeği ve kocasıyla yirmi bir yaşında sığınmacı olarak yerleştiği İsviçre’de hiçbir zaman tam anlamıyla hâkim olamayacağı, asla kendine ait kılamayacağı, ne yazabildiği ne de okuyabildiği düşman bir dille tanışır. Bundan böyle kendini bir halkın parçası hissedemediği gibi ötekilik hissini de her daim içinde taşır.  48 SAYFA.

(CAN YAYINLARI)

 //

 

Zihninizin içi güzel, zarif bir yer mi?

BERRAK Yurdakul’dan YEDİ ÇEŞİT EVET. Zihninize istediğinizi yaptırabiliyor musunuz? Ona sözünüz geçiyor mu? Zihniniz size huzur ve güven veriyor mu? İçinde rahat ediyor musunuz? Zihninizin içi güzel, zarif bir yer mi? Orada vakit geçirmekten hoşlanıyor musunuz? Zihniniz sizinle işbirliği yapıyor mu? Zihninizin içinden kötü ve faydasız bir düşünceyi çıkarıp yerine iyi ve faydalı bir düşünce koyabiliyor musunuz? Zihniniz sizi alıp hiç de gitmek istemediğiniz yerlere götürüyor mu? Zihninizle sıkı dost musunuz? Eğer bu yedi sorudan birine veya daha fazlasına hayır dediyseniz, yanıtları evete dönüştürmek için daha fazla beklemeyin. 264 SAYFA.

(DESTEK YAYINLARI)
//

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.