Bodrum Gündem

Muğla Milletvekillerinin Yıl Sonu Karneleri

Yukarıdaki başlıkla yılda bir defa, 31 Aralık tarihlerinde kaleme alınan bu yazı, BODRUM GÜNDEM klasiği haline geldi.

Her yıl yazıyorum.

Yeni seçilen Muğla Milletvekilleri için bir kez daha tekrarlamak istiyorum.  Burada yer alan bilgi ve belgeler tamamen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmi verileridir. Ve Milletvekillerinin “yasama faaliyetleri” ile sınırlıdır.

TBMM, Yasama faaliyetlerini de şöyle sıralamış:

Bir Milletvekilinin;

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturma Önergeleri

İmzası Bulunan Meclis Soruşturma Önergeleri

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırma Önergeleri

İmzası Bulunan Meclis Araştırma Önergeleri

Genel Kurul Konuşmaları

Komisyon Konuşmaları.

CHP Muğla’da sil baştan.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçimlerde Muğla’dan 7 milletvekili seçilerek yasama faaliyetleri için Ankara’ya gönderildi.

En büyük değişim de Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yaşandı.

CHP son 2 dönem, Muğla Milletvekillerinin tamamını değiştirdi. Dönem sürecindeki performanslarına bakmadan kararlar aldı.

Örnek vermem gerekirse Süleyman Girgin.

Görev yaptığı süreçte sadece, CHP’nin değil, tüm Meclis’in en çalışkan milletvekili idi. Parti disiplini dışına çıkmayan, ne görev verildiyse yapan, hiziplere karışmayan bir milletvekilliği süreci geçirmesine rağmen yeniden milletvekili adayı gösterilmedi. Girgin’in Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki protestoları, görsellerle yaptığı itirazları, bakanların önünü keserek kendilerini eleştirmeleri halen TBMM çatısı altında konuşuluyor.

Bir önceki dönemde 5 yıl süreyle CHP’de görev yapan Süleyman Girgin dahil, Suat Özcan, Mürsel Alban ve Burak Erbay, CHP tarafından yeniden aday gösterilmedi.

Yerlerini, “sürpriz” de sayılabilecek isimlere bıraktı.

Ayrıca CHP’nin Muğla’daki milletvekili sayısı azalarak 4’den 3’e düştü. Eski bir AKP Milletvekili olan Selçuk Özdağ, 14 Mayıs seçimlerinde CHP listesinden Gelecek Partisi Muğla Milletvekili seçildi. Seçimden sonra da CHP’den ayrılarak Saadet Partisi Grup Başkanlığına getirildi.

 AKP’de de CHP’de olduğu gibi, Muğla milletvekillerinin tamamı değişti. Önceki dönemde görev yapan Yavuz Demir ve Yelda Gökcan AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından yeniden aday gösterilmedi. Yerlerine Muğla İl Başkanı Kadem Mete ve Yakup Otgöz, Muğla’dan AKP Milletvekili seçildiler.

Selçuk Özdağ

En deneyimli isim Selçuk Özdağ

14 Mayıs tarihinde seçilen yeni Muğla Milletvekilleri, 2 Haziran 2023 tarihinde yapılan özel oturumda, yemin ederek milletvekili görevlerine başladı.

Muğla Milletvekilleri arasında siyasetin en eski ve en tecrübeli ismi Gelecek Partisi Milletvekili Selçuk Özdağ oldu.  Özdağ, Darbeleri Araştırma Komisyonu, Soma Maden Kazası araştırma komisyonu, 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini araştırma komisyonunda görev yaptı.

3 dönem AKP’den Manisa Milletvekili seçilen Özdağ, CHP listesinden bir kez daha parlamentoya girdi.

Seçimlerin ardından grup kuran Gelecek Partisi ile Saadet Partisi’nin grup başkanı olarak Meclis’te görev yapıyor.

En çok kanun teklifi hazırlayan milletvekili

Bu nedenle geçen 6 aylık sürede, Mecliste en aktif görev üstlenen ve yıl sonu karnesi en iyi olan isim, Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ oldu.

Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ geçtiğimiz 6 ayda, 4 ayrı kanun teklifi hazırladı. Bunlardan birinde, daha önce 3 dönem milletvekili seçildiği Manisa’nın Demirci ilçesine İstiklal Madalyası verilmesini istedi.

Selçuk Özdağ, grup başkanı olması nedeniyle Muğla vekilleri arasında genel kurulda konuşma rekoru kırdı. Diğer partilere cevap vermek gibi bir görevi de olduğu için sataşmalarda da söz aldı ve 40 kereden fazla Meclis kürsüsüne çıktı.

Yeni yasama yılında 4 ayrı Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge veren Özdağ, AKP’li bakanların cevaplandırması için 16 ayrı yazılı soru önergesini de Meclis Başkanlığına sundu.

Metin Ergun

Metin Ergun dışında hepsi değişti

14 Mayıs seçimlerinde Muğla’da, İYİ Partili Metin Ergun dışında tüm milletvekilleri değişti. İYİ Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı da yapan Metin Ergun, Akşener’in kurmayları arasında. Ergun, 21,23 ve 27. dönemlerde de milletvekili seçilmişti.

Partideki Yerel Yönetimler Başkanlığı görevinin yanında Dilekçe Komisyonu Üyesi de olan Ergun, yasama faaliyetlerini de ihmal etmiyor. Genel Kurul’da 9 ayrı konuşma yapan Metin Ergun, bakanların cevaplandırmaları için 17 yazılı soru önergesi verdi. 2 ayrı Meclis Araştırma Önergesi veren Ergun, 75 ayrı araştırma önergesine de imza verdi.

  1. sırada CHP’li bir isim

 CHP’den yeni seçilen 3 Muğla Milletvekili arasında göz dolduran bir isim Cumhur Uzun oldu. Muğla Baro Başkanlığı da yapan Uzun, genel başkanlık yarışında Özgür Özel’in yanında yer aldı, aile fotoğraflarına katıldı. Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesinden sonra da hemen arkasında yer almaya devam ediyor.

Yasama çalışmaları ve yaptığı konuşmalar ulusal medyada yer alıyor. TBMM verilerine göre, Cumhur Uzun, 2 ayrı kanun teklifi hazırladı. Bunlardan birinde, her düzeyde eğitim kurumu, gündüz bakımevi ve yurt açan kurumlarla ilgiliydi. TBMM’de, milletvekili performansı açısından kanun teklifi hazırlamak önemli bir kriter olarak görülüyor.

2 Haziran’da yemin ederek göreve başlayan Cumhur Uzun, genel kurulda 7, plan ve bütçe komisyonunda ise bir kez konuştu. Akbelen ormanlarıyla ilgili bir adet Meclis Araştırma Önergesi hazırlayan Uzun, 43 adet araştırma önergesine de imza verdi. Ayrıca hükümete 11 ayrı yazılı soru önergesi vererek cevaplandırılmasını istedi.

CHP’nin 2 kadın vekili…

 14 Mayıs seçimlerine CHP Muğla’da bir ilk yaşandı. Önceki dönemlerin aksine, Ana Muhalefetten seçilen 3 milletvekilinden ikisi kadındı.

İkisi de CHP grubunda oldukça aktif.

Benim bütün günüm muhalefet kulisinde geçtiği için gözlem yapabiliyorum. CHP Muğla Milletvekilleri Süreyya Öneş Derici ve Gizem Özcan yüzde 70’i değişen CHP grubu ile kısa sürede uyum sağladı.

Süreyya Öneş Derici de Cumhur Uzun gibi geçen 6 ay gibi kısa bir sürede iki ayrı kanun teklifi hazırladı ve başkanlığa verdi. Biri terörle mücadele yasasında değişiklik öngören bu teklifler halen komisyonda görüşülmeyi bekliyor.

14 Mayıs’tan bu yana bir adet Meclis Araştırma Önergesi hazırlayan Öneş, partisi tarafından verilen 12 ayrı önergeye de imza koydu.

Süreyya Öneş, Meclis Kürsüsüne kısa sürede uyum sağladı ve genel kurulda söz alarak 10 ayrı konuşma yaptı.

Akbelen ormanlarıyla ilgili bir adet Meclis Genel Görüşme Önergesi veren Öneş, bakanların cevaplandırması için 5 ayrı yazılı soru önergesini başkanlığa sundu.

Özcan: İktidara oy vermediği için Muğla’yı cezalandırmayı, suyun siyaseti olmaz

CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan ise SSK Kanununda değişiklik öngören bir adet kanun teklifi hazırladı ve Meclis Başkanlığı’na verdi.

14 Mayıs’ta ilk kez parlamentoya seçilen Özcan, 2 Haziran’da yemin etti ve görevine başladı. Yaklaşık bir ay sonra da Meclis’te çok az kullanılan bir yasama faaliyeti gerçekleştirdi. Gizem Özcan, Suriyeli sığınmacılarla ilgili Meclis’te Genel Görüşme yapılması için önerge hazırlayarak başkanlığa verdi.

Özcan, Meclis Genel Kurul kürsüsünde 8, bütçe müzakereleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da 2 kez söz alarak konuşmalar yaptı. Bu konuşmaların birinde Muğla’daki su sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı ve iktidarı uyardı:

“Sandras’tan kilometrelerce uzunluktaki bir tünelle Muğla’nın ve üst platonun elli yıllık suyunu temin edecek olan Muğla İçme Suyu ve İsale Temin Hattı Sandras Suyu Projesi’nde bugüne kadar bir mesafe alınamadı. 2021 yılında proje yatırım programına alındı ancak bugüne kadar sadece iz ödenek tahsis edilerek projenin askıda tutulduğu bilinmektedir.

Muğla’da su sorununun ne kadar büyük olduğunun bilinmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının da onayladığı bu proje neden hâlâ bitirilmiyor? İktidara oy vermediği için bir kenti cezalandırmak adaletsizliktir, haksızlıktır. Suyun siyaseti olmaz. Sandras Suyu Projesi ivedilikle bitirilmelidir.”

Gizem Özcan, Motorlu Kuryeler ile kadına şiddet konularında iki ayrı Meclis Araştırma Önergesi de hazırladı… Ayrıca, partili arkadaşları tarafından hazırlanan 68 ayrı meclis araştırma önergesine de imza verdi.

Bütün bu faaliyetlerin yanında, 6 ayrı yazılı soru önergesi hazırlayarak bakanlar tarafından yanıtlanmasını istedi.

İktidar Milletvekili olmak!

Son 21 yıldan bu yana iktidarda olan AKP’den milletvekili olmak, yasama faaliyetlerinde düşüşe, yıl sonu karnelerinin de “zayıflarla” dolu olmasına neden oluyor.

AKP’nin yeni Muğla Milletvekilleri olan Kadem Mete ve Yakup Otgöz de iktidar avantajını kullanıyor. Ancak yasama faaliyetlerinde ise performansları oldukça düşük kalıyor.

Örneğin Kadem Mete. 2 Haziran’da yemin ederek göreve başlamasından bu yana bir tane kanun teklifi hazırlamadı, hazırlanan tekliflere de imza vermedi.

Doğal olarak Meclis’te araştırma, genel görüşme ve yazılı soru önergeleri de vermedi. Herhangi bir komisyonda da konuşma yapmadı.

Genel Kurul’da ise beş ayrı kısa konuşma yapan Kadem Mete, diğer AKP’li milletvekillerinin yaptıkları gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı selamladı. Örneğin, 100. Yıl konuşmasında şunları söyledi:

“…terörle mücadelede destan yazan, dışarıda korku, içeride güven veren bir siyaset güden, kısacası yüz yıllık hizmeti yirmi yıla sığdıran Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarına da selam olsun. Nice yüzyıllara!”

Diğer AKP Milletvekili Yakup Otgöz de Meclis Genel Kurulu’nda 6 ayrı konuşma yaptı. O da konuşmaların içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a övgüler yağdırdı.

Sevgili okurlarım,

Yeni yılda sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
25.07.2023
10.10.2021
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.