Bodrum Gündem

Bodrumlu Komünistler önderlerini andı

Bodrumlu Komünistler önderlerini andı
28.01.2024
0
A+
A-

Bodrum’da bir gurup komünist; bu akşam 1920’de kurulan Türkiye Komünist Partisi’nin 15 yöneticisi 1921 yılının 28 Ocak’ı 29 Ocak’a bağlayan gecede Karadeniz açıklarında öldürülmesi anısına Bodrum Limanına çelenk bıraktılar.

Bodrum Gündem Haber

28 Ocak tarihi Türkiye sosyalist hareketi açısından önem taşıyor. 10 Eylül 1920’de kurulan Türkiye Komünist Partisi’nin 15 yöneticisi 1921 yılının 28 Ocak’ı, 29 Ocak’a bağlanan gecede Karadeniz açıklarında öldürüldü. Her yılın ocak ayı sonunda komünistler, sosyalistler, demokratlar, ilerici insanlar Ocak 1921’in 28’ini 29’una bağlayan gece Trabzon’a getirilip Sürmene açıklarında Karadeniz’in sularına gömülen Türkiye Komünist Partisi’nin başkanı Mustafa Suphi’yi ve beraberindeki yoldaşlarını çeşitli biçimlerde anarlar. Bu yılın 28/29 Ocak’ı, kuruluş aşamasındaki Türkiye Cumhuriyeti’nin bu ilk “faili belli” katliamının 103. yıldönümü oluyor. Bodrum’da da Belediye Meydanı’nda buluşan komünistler 15 kurucu önderini andı. “On beşler başlattı. Yüzbinler Sürdürüyor “ sloganı atan komünistler , 103 yıl önce yitirdikleri kurucu-önderlerinin anısı önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Bodrum limanına çelenk bıraktılar

Bodrumlu Komünistler adına konuşma yapan Aydın Doğer; “Türkiye Komünist Partisinin önderi Mustafa Suphi ve yiğit yoldaşları 103 yıl önce bugün katledildi. İnsanlığın ortak hayali olan toplumcu bir düzen kurmak amacıyla Sovyetler Birliğinden Türkiye’ye gelen yoldaşlar hedeflerine ulaşamadılar.

103 yıl önce vatan emperyalist işgalden kurtulduysa da ulusal kurtuluşun toplumsal kurtuluşa dönüştürülmesi ve toplumcu bir düzen kurulması gerçekleştirilemedi. Emeğin sömürülmesine son verilemedi. Ancak mücadele sona ermedi. Sayısız neferlerin azim ve kararlılığıyla o günlerden bugünlere taşındı. On beşlere sözümüzdür: O gün yarım kalan bu mücadele zafere kadar sürecek” görüşlerine yer verdi. Daha sonra Bodrum Limanı’nda denize, üzerinde; “28/29 Ocak 1921’i Unutma” yazılı bir çelenk bıraktılar.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.