Bodrum Gündem

Sevgililer Gününe Özgü Yazımız

“Hayatınızda biri varsa ve onu sevdikçe değişmiyorsa, aksine size olan sevgisi artıyorsa, mesela onca işin gücün arasında size yazıyorsa, sabah uyanır uyanmaz sizi hatırlıyor, gece uyumadan önce sizi düşünüyorsa, her gün bir defa bile olsa sesinizi duymak istiyorsa, sizi hayatındaki bütün insanlardan ayırıyorsa, en ufak bir tartışmada hemen arıyor ve sen haklı ben haklı tartışmasına girmeden konuyu tatlıya bağlıyorsa, nerede olursa olsun sevginize ve yüreğinize sadık kalıyorsa, hayatta maddiyattan ziyade sadece mutlu olmaya inanıyorsa, hayatınıza saygı duyuyor ve sizi emri altına almaya çalışmıyorsa, arada mesafe olmasına rağmen size güveniyorsa, başkalarının olumsuz yorumlarına kulak asmıyorsa ve her yerde size sahip çıkıyorsa, o insana kalbinizden başka yerde nefes alma hakkı vermeyin!”   Atakan Gülgar

Nasıl kafa sayısı kadar düşünce çeşidi varsa, kalp sayısı kadar da sevgi çeşidi vardır.”   Tolstoy

Dünya Sevgililer Günü’nden devinimle sevgiye her zamankinden daha çok gereksinim duyduğumuz bu günlerde belleğimden dilime kimi dizeler dökülür: Sevgiyi ateşe öğretelim ki, bir daha yakmasın insanları / Sevgiyi suya öğretelim ki, bir daha boğmasın insanları / Sevgiyi insana öğretelim ki, bir daha öldürmesin insanları.

Sevgi sözcükleri, kalbinizden geçen sevginin harflere yansımasıdır. Aşağıda sizin için en güzel sevgi sözleri seçildi. Bu sözler sayesinde sevdiklerinize kalbinizden geçen hisleri kelimelere dökebilir, onları çok sevdiğinizi anlamlı sevgi dolu sözler ile söyleyebilirsiniz!

Gerçek olan şudur: Sevgi, her şeyin anahtarıdır. Sevgi ile ilgili sözlerin mutlu edemeyeceği hiç kimse, düzeltemeyeceği hiçbir sorun ya da geçiremeyeceği hiçbir üzüntü yoktur.

Sevgi sözcükleri sayesinde sevdiğiniz kişiyi kolayca mutlu edebilir, onlara sevgi sözleri ile verdiğiniz değeri, beslediğiniz hisleri gösterebilirsiniz. Ayrıca sevgi sözlerini Instagram, Whatsapp ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir, gönderilerinize ekleyebilir ya da durumlarınıza yazabilirsiniz. İşte en anlamlı ve en güzel sevgi sözleri!

Şu gerçeği de vurgulamakta yarar var: Sevgili ve iki yaklaşık sözcüklerdir.

Sevgili: Sevilen ve âşık olunan kimse, yavuklu, dost, yâr, canan… Sevgi ve bağlılık duyulan…: Evlilik birliğinin taraflarını meydana getiren kadın ve erkeğin her birini ayrı ayrı ifade eder. Kimi sevgililer ilerleyen zamanda eş olabilirler. Kimilerinde gerçekleşme olanaksızdır. Uzun ve kısa ömürlü sevgililer var. Uzun ömürlü olanını alkışlamak gerekir!

***

Gelelim Dünya Sevgililer Günü’ne… Roma döneminde imparator Cladius, askerlerin eşleriyle kalmak için savaştan kaçtıkları duyumunu alınca evlenmeyi yasaklar. Rahip St Valentina, yasağa karşın çiftlerin gizli nikâhlarını kıyar. Ne ki kendisini aşka adadığı için ölümle cezalandırılır. İzleyen yıllarda bu kişi adına sevgililer günü kutlanır. Gelenek zamanla tüm dünyaya yayılır ve uzantısında ‘Dünya Sevgililer Günü’ olarak değerlendirilir.

İlk sevgililer günü kutlaması, Aziz Valentine tarafından oluşturulan çekiliş torbasına kız ve erkek adları yazılıp bırakılır. Torbadan çıkan karşılıklı adlar ile yıl boyunca sevgi sürdürülür. Başka bir yaklaşımla 14 Şubat günü medyada duyulan ilk erkek adı, bayanlar için yaşamının aşkı; erkekler içinse ilk bayan adı, yaşamının aşkı olur.

Çok uzun yılların geçtiği göz önü edildiğinde, sevgililer günü anlayışında kimi değişiklikler söz konusu olur. Yörenin ve toplumun geleneklerine göre şekillenen sevgililer günü kutlamaları, gün geçtikçe ilginç durum almayı sürdürür. Birkaçından söz ederek değişimin ayrımını belirtmek gerekir.

Bir başka yöresel gelenek, İngiltere kırsallarındaki bir bölgede el ile yapılan “aşk kaşıkları” dır. Tahtadan yontulan ve üzeri desenle bezenen böylesi güzel uğraş, her sevgililer gününde sevgiliye armağan edilir.Herkes birbirinden daha güzel aşk kaşığı yapma uğuruna yoğun çaba harcar.

İtalya kırsalında, sevgililer günü sabahında bayanlar erken kalkar ve cam kenarlarında yerlerini alırlar. İnanışa göre camın eşiğinden ilk geçen erkek, onların yaşamlarının aşkı olur.

***

Aşk olsun / Sevda omsun /  Asıl olan ; / Birliktelikte esenlik olsun…/ Her şeyden öte / Sağlık ve mutluluk olsun / Günleriniz aydınlık olsun!

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.