Bodrum Gündem

Cem Adalı  &  M.Durucan Buluşması

Çoğu yazılarımda ilgili özdeyişlere yer vererek giriş yaptım. Bu kez köşe yazımızı Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değeri kanıtlayan bir anı ile nakışlamak istedim:

“Atatürk’ün geleneksel sanatlara olan ilgisi I. Dünya Savaşı sırasında meydana gelen bir olayda açıkça görülmektedir. Olay, son devrin tanınmış hat üstatlarından Macit Ayral’ın başından geçmiştir. Çanakkale’de muharebe, derin kazılmış siperlerde devam ederken kendisi sıtmaya yakalanmıştır. Sıtma nöbeti gelmediği zamanlar yanında bulunan mürekkep ve kalemi ile yazdığı yazıları siperin duvarına asmaktadır. Teftişe gelen Mustafa Kemal Atatürk, siper duvarlarındaki yazıları görür. Yazıları çok beğenen Atatürk, kendisine kim olduğunu sorar. Hattat olduğunu öğrenince yanındakilere: ‘Bunlar sanat eseri yazılar, memleket böyle sanatkârları kolay yetiştiremez, böyle bir sanatkârın burada işi ne. Kendisini yarın terhis edeceksiniz.’ diye emir verir. Macit Ayral ertesi gün terhis edilir.”  En müşkül anlarında bile böyle bir sanatkârı düşünmesi, koruması Atatürk’ün geleneksel sanatlara olan sevgisinin en güzel delilidir.”

Saim Sakaoğlu

Cem Adalı Özgeçmişi

İstanbul, 1951 doğumlu. Ankara Üniv. Eczacılık Fakültesi mezunu. Evli ve iki çocuk sahibidir. Cevdet Çağla, Yesari Asım Arsoy, Bilge Özgen ve Hüsnü Üstün, hocaları olmuştur.

Eczacı, Bestekâr ve Ses Sanatçısı Cem Adalı, Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllüleri korosunu çalıştırmaktadır. Mesam üyesi olan Adalı’nın bu güne kadar TRT repertuarına girmiş çok sayıda eserleri bulunmaktadır. Bestelerinin makamları nedeniyle “Romantik Bestekâr” diye adlandırılan ünlü sanatçı, bir dönem Eczacılar Odası korosunda da şeflik yapmıştır. İşinden mutlu olan ve üreten bir yapıya sahiptir.

Cem Adalı – Saklı Cennet [2017] Albüm (Flac)

Kategori: C – Diskografi Albümler

01.Cem Adalı – Saklı Cennet. flac
02.Cem Adalı – Bilmez mi Canım (feat. Hülya Şenkul).flac
03.Cem Adalı – Sen Deli misin. flac
04.Cem Adalı – Gitmeyi Unutta Gel.flac
05.Cem Adalı – Bir Yangına Bıraktı.flac
06.Cem Adalı – Gözler Aşkı Ele Verir.flac
07.Cem Adalı – Al Götür Beni.flac
08.Cem Adalı – Son Cemre.flac
09.Cem Adalı – Yaralı Ceylan.flac
10.Cem Adalı – Aşığım Sana.flac
11.Cem Adalı – Yalnız Beni Düşün Yalnız Beni Sev.flac
12.Cem Adalı – Hoş Duruyor Cilve Sende.flac

***

Osman Babuşçu’nun yönlendirmesinden devinimle Adalı ile telefon görüşmelerimiz gerçekleşti. 28 Şubat 2024 tarihinde Ümraniye’deki Mehtap Eczanesi’ne gittim. Yerini bulmak kolay olmadı, diyebilirim. Eczaneden içeri girdiğimde görevliler karşıladı. Cem Bey ile görüşmeye geldiğimi söyledim. Sesimi duyarak içeriden gelen fotojenik ve güler yüzlü bir kişi: “ Buyurunuz, Cem benim.” demez mi?

Kendimi tanıttım ve birlikte içeri girdik. Masada gösterilen yere oturdum.  Korosunda öğrencisi olan Ahmet Ruhu Tekin adlı bir sanatçı ile tanıştırıldım. “Haykırış” adlı şiir kitabımı imzalayarak Adalı’ya sundum. Masaya gelen kahvelerimizi yudumlarken tanışma ve sanat ağırlıklı söyleşimiz de sürdü.

Sonrasında izin istedim ve incelik sergileyen uğurlamayla ‘tekrar görüşelim’ dileklerimizle ayrıldım. Büyük bölümünü Üsküdar Metrosuyla yaptığım yolculuğun dönüşünde aynı yolu kullandım.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.