Bodrum Süngercilik Tarihi Araştırmaları Kitabı Yayınlandı

Bodrum Süngercilik Tarihi Araştırmaları Kitabı Yayınlandı
polat-galle-27.02.2023
previous arrow
next arrow

Kabotaj Kanunu’nun 100. yılı anısına hazırlanan “Bodrum Süngercilik Tarihi Araştırmaları” kitabı yayımlandı. Araştırmacı-yazar Cezmi Çoban’ın editörlüğünü yaptığı eser, Bodrum’un süngercilik tarihini belgeler, arşiv çalışmaları, sözlü tarih anlatıları ve kişisel tanıklıklarla ele alırken, 450 Bodrumlu süngercinin isim ve lakaplarına da yer veriyor.

Bodrum’un denizcilik kültürünün önemli bir parçası olan süngercilik, araştırmacı-yazar Cezmi Çoban’ın editörlüğünü yaptığı “Bodrum Süngercilik Tarihi Araştırmaları” kitabıyla bir bütün olarak konu hakkında bilgi edinmek isteyenlerin dikkatine sunuldu.  Kitap; belgeler, arşiv çalışmaları, sözlü tarih anlatıları ve kişisel tanıklıkların kayda geçirilmesiyle Bodrum’un süngercilik tarihine ışık tutuyor.

Çalışmanın dikkat çeken bölümlerinden birini ise, Bodrum süngercilik tarihine iz bırakmış 450 süngercinin isim ve lakaplarıyla birlikte yer alması oluşturuyor. Kitapta yer alan bu kayıtların, süngercilik kültürünün taşıyıcıları olan kişilerin hatıralarını belgeleyerek gelecek araştırmalara kaynak olması amaçlanıyor.

Bodrum’un yerel tarihi, kültürel mirası ve sözlü kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla bölgede tanınan araştırmacı-yazar Cezmi Çoban; “Bodrum denizcilik tarihi üzerine ilk çalışmasını 2015 yılında yayımlanan ‘Bodrum Denizcilik Tarihi Araştırmaları’ kitabıyla yaptığını, aradan geçen on bir yılın ardından süngercilik tarihine ilişkin bu çalışmayı Bodrum’a kazandırmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Konuyla ilgili araştırmalarının devam ettiğini belirten Çoban, kitabın basımından sonra ulaştığı Bodrumlu süngercilerin adlarının, kitabın 2. baskısında yer alacağını;  Bodrum’un yerel değerlerinin unutulmaması, geçmişten gelen kültürel mirasın belgelenmesi, geleceğe taşınması ve bölgenin özgün kimliğinin korunması adına çalışmalarını çok yönlü olarak sürdürmeye devam edeceğini” belirtti.

528 sayfadan oluşan “Bodrum Süngercilik Tarihi Araştırmaları” kitabının, Bodrum’da süngercilik kültürünün yaşatılmasına yönelik çalışmalar için de bilimsel ve belgesel bir kaynak oluşturması bekleniyor. Eserin; Bodrum Süngercilik Müzesi, Bodrum Peksimet Festivali, Bodrum-İstanköy Yüzme Yarışları ve Bodrum Denizcilik Ansiklopedisi gibi Bodrum’un deniz kültürünü yaşatmaya yönelik projelere tarihsel kaynak oluşturması hedefleniyor.”

“Bodrum Süngercilik Tarihi Araştırmaları” kitabı imza günü programı

1 Temmuz 2026, Bodrum Denizciler Derneği, Saat: 18.00-23.00
3 Temmuz 2026, Turgutreis Atatürk Meydanı, Saat: 19.00-24.00
8 Temmuz 2026, Bodrum Belediyesi Kültür Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü Umurça Nazım Hikmet Kütüphanesi, Saat: 14.00-17.00
11 Temmuz 2026, Bodrum Oasis AVM, Saat: 14.30-18.30
13 Temmuz 2026, Turgutreis Atatürk Meydanı, Saat: 19.00-24.00
14 Temmuz 2026, Turgutreis Atatürk Meydanı, Saat: 19.00-24.00

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.